WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτές οι "ασήμαντες" επιλογές μπορούν να αφαιρέσουν χρόνια από τη ζωή σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Ιουνίου 2021

Αυτές οι "ασήμαντες" επιλογές μπορούν να αφαιρέσουν χρόνια από τη ζωή σας

Ενώ ο αριθμός θα διαφέρει σίγουρα από άτομο σε άτομο, πολλές πηγές εκτιμούν ότι ο μέσος ενήλικας λαμβάνει περίπου 35.000 αποφάσεις κάθε μέρα. Υποθέτοντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν περίπου επτά ώρες την ημέρα στον ύπνο και συνεπώς, αυτό λαμβάνει περίπου 2.000 αποφάσεις ανά ώρα ή μία απόφαση κάθε δύο δευτερόλεπτα.

Τώρα, μπορεί να πιστεύετε ότι πολλές από αυτές τις μικρές αποφάσεις δεν έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή σας. Για παράδειγμα, έχει σημασία ποια διαδρομή παίρνετε για να πάτε στη δουλειά;  Λοιπόν ίσως έχει σημασία, γιατί ακόμα και οι πιο ασήμαντες επιλογές που κάνετε μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή σας (και τη μακροζωία) με ουσιαστικούς τρόπους. 

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για μερικές φαινομενικά μικρές αποφάσεις που μπορεί να λαμβάνετε, οι οποίες μπορούν να σας μειώσουν χρόνια από τη ζωή σας. 

Επιλέγετε να μην έχετε σταθερό ωράριο στον ύπνο

Οι αυστηρές ώρες ύπνου είναι για τα παιδιά, σωστά; Λάθος. Μελέτες έχουν δείξει πως  το να κοιμηθούμε μόλις 30 λεπτά αργότερα από το συνηθισμένο, είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερο καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης την επόμενη μέρα. Και αυτό σημαίνει αυξημένο κίνδυνο για την καρδιαγγειακή υγεία. 

Ο καρδιακός ρυθμός ή αλλιώς οι χτύποι της καρδιάς σε κατάσταση ανάπαυσης, δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία σας.

Μάλιστα ακόμα και εάν κοιμόμαστε επτά ώρες κάθε βράδυ, αν δεν κοιμόμαστε την ίδια ώρα, όχι μόνο ο καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης αυξάνεται, αλλά παραμένει αυξημένος και την επόμενη ημέρα. 

Αυτή η έρευνα δείχνει ότι μερικές φορές οι ασήμαντες επιλογές μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. 

Επιλέγετε να κάθεστε πολλές ώρες

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό eLife διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν τις ευκολότερες επιλογές - ακόμα και όταν μπορεί να μην το συνειδητοποιούν. Γι 'αυτό, όταν δοθεί η επιλογή, ο μέσος άνθρωπος θα επιλέξει σχεδόν πάντα να καθίσει παρά να σταθεί όρθιος.

Τώρα, μπορεί να είναι δελεαστικό να αποφασίσετε να περάσετε μια επιπλέον ώρα ή δύο στον καναπέ, αλλά όλες αυτές οι καθιστικές ώρες μπορούν να αυξηθούν γρήγορα και να επηρεάσουν σημαντικά σχεδόν κάθε τομέα της υγείας σας. 

Επιπλέον, η κλινική Mayo αναφέρει μια ανάλυση 13 μελετών που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που κάθονται για περισσότερο από οκτώ ώρες την ημέρα, αντιμετωπίζουν παρόμοιο κίνδυνο θνησιμότητας με αυτόν που προκαλείται από τη συνήθη χρήση τσιγάρων ή την παχυσαρκία. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότερες δουλειές απαιτούν να κάθεστε πολλές ώρες, μια φαινομενικά αβλαβής απόφαση να μην ασκηθείτε σήμερα μπορεί τελικά να μην είναι τόσο αβλαβής όσο φαίνεται εκείνη τη στιγμή.

Επιλέγετε να περπατήσετε στα λάθος μέρη

Η επιλογή να περπατάτε είναι πολύ σωστή. Ωστόσο, προσέξτε πού επιλέγετε να περπατήσετε. Εάν είναι δυνατόν, επιλέγετε πάντα τοποθεσίες μακριά από τη φασαρία των πόλεων. Οι πόλεις έχουν περισσότερο μολυσμένο αέρα, με αποτέλεσμα να τον εισπνέετε. 

Η έκθεση στην αιθαλομίχλη συνδέεται με πλήθος προβλημάτων υγείας - από την άνοια έως την καρδιακή ανακοπή. Μια πρόσφατη καναδική μελέτη αναφέρει ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν πρόωρα από διάφορες ασθένειες και καρκίνους που προκαλούνται από την αιθαλομίχλη. Μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 52.000 πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με την αιθαλομίχλη. 
 

Δείτε ακόμα: Η ανιδιοτελής αγάπη ενός πατέρα για την κόρη του μέσα από 13 τρυφερές εικονογραφήσεις

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.