WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με την επιστήμη


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Ιουλίου 2021

Αυτός είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με την επιστήμη

Οι περισσότεροι ίσως γνωρίζετε τους πιο συνηθισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή: παχυσαρκία, κακή διατροφή και καθιστικός τρόπος ζωής. Αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει και ένας ακόμη προειδοποιητικός παράγοντας.

Όσοι υποφέρουν από τη λεγόμενη «ζωτική εξάντληση», είναι πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή, δήλωσαν ερευνητές σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογίας (ESC) τον περασμένο μήνα. 

Τι είναι η «ζωτική εξάντληση»

Η ζωτική εξάντληση περιγράφει μια συλλογή συμπτωμάτων περιλαμβανομένης της υπερβολικής κόπωσης, της ευερεθιστότητας, της έλλειψης ενεργητικότητας και της αίσθησης πτώσης του ηθικού. Θεωρείται ότι είναι μια απάντηση στα δυσάρεστα προβλήματα στη ζωή των ανθρώπων, ειδικά όταν δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το ψυχολογικό στρες.

Για τη μελέτη, 657 συμμετέχοντες ηλικίας 25 έως 64 ετών παρακολουθήθηκαν για 14 χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που εμφάνισαν μέτρια ή υψηλά επίπεδα ζωτικής εξάντλησης είχαν 2,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής εντός πέντε ετών, 2,25 υψηλότερο κίνδυνο εντός 10 ετών και 2,1 αυξημένο κίνδυνο εντός 14 ετών, σε σύγκριση εκείνους που δεν είχαν ζωτική εξάντληση.

Οι επιστήμονες μελέτησαν και τους κοινωνικούς παράγοντες - δηλαδή την εκπαίδευση, το επάγγελμα, την οικογενειακή κατάσταση και την ηλικία - και διαπίστωσαν ότι η επίδραση της ζωτικής εξάντλησης μειώθηκε, αλλά ήταν ακόμη στατιστικά σημαντική. Σε αυτήν την ανάλυση, οι συμμετέχοντες με μέτρια ή υψηλά επίπεδα ζωτικής εξάντλησης είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή σε διάστημα 14 ετών, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν. 

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η προσπάθεια για τη βελτίωση της ευεξίας και τη μείωση του άγχους στο σπίτι και στην εργασία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ζωτικής εξάντληση. Η μείωση του άγχους σε συνδυασμό με έναν υγιή τρόπο ζωής μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κοινωνική απομόνωση και τα συναισθήματα της μοναξιάς αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, έναν κίνδυνο παρόμοιο με αυτόν του καπνίσματος, της παχυσαρκίας και ενός καθιστικού τρόπου ζωής. 

Τέλος μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι κακές κοινωνικές σχέσεις συσχετίστηκαν με 29% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και 32% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Οι ειδικοί λένε ότι η συναισθηματική απογοήτευση θα μπορούσε να αυξήσει το άγχος, το οποίο μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά. Συζητήστε με τον γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι υποφέρετε από χρόνιο άγχος. 

Δείτε ακόμα: Ζευγάρια που καθόρισαν τα 00s και μας θυμίζουν τους Bennifer

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.