WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί εάν φάτε κάτι που έχει μούχλα


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Ιουλίου 2021

Τι θα συμβεί εάν φάτε κάτι που έχει μούχλα

Η κατανάλωση μούχλας ακούγεται αρκετά τρομακτική, αλλά είναι πιθανό να σας έχει τύχει μια ή δύο φορές χωρίς καν να το συνειδητοποιήσετε. 

Τι γίνεται όμως αν φάτε κατά λάθος μούχλα; 

Ενώ ορισμένοι τύποι μούχλας δεν επηρεάζουν καθόλου την υγεία σας, άλλοι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικές λοιμώξεις. Επίσης κάποιοι τύποι μούχλας μπορούν να παράγουν δηλητηριώδεις ουσίες που μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε. 

Η μούχλα μπορεί επίσης να βρεθεί στα ψυγεία μας, στους πάγκους, ακόμα και στα σφουγγάρια με τα οποία καθαρίζετε.

Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, όπως είναι τα σκληρά τυριά, τα οποία είναι ασφαλή προς κατανάλωση ακόμη κι αν στην επιφάνειά τους έχουν εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια μούχλας. Στην περίπτωση αυτή, η μούχλα συνήθως δεν εισχωρεί βαθιά στο προϊόν.

Όμως δεν πρέπει να ξύσετε τη μούχλα πριν φάτε το τυρί, γιατί μπορεί να εξαπλωθούν τα σπόρια στον αέρα, στις επιφάνειες της κουζίνας ή και σε άλλα τρόφιμα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κόψετε το κομμάτι που έχει αλλοιωθεί, πριν καταναλώσετε το τυρί.

Το ίδιο ισχύει και για σκληρά αλλαντικά, όπως το σαλάμι ή το καπνιστό ζαμπόν.

Από την άλλη μεριά τα τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία (όπως γιαούρτι και κονσερβοποιημένα προϊόντα) θα πρέπει σίγουρα να απορριφθούν, εάν εντοπίσετε μούχλα, καθώς είναι ευκολότερο να διεισδύσει πιο βαθιά σε αυτά, σε σχέση με τα σκληρότερα τρόφιμα. Το ίδιο ισχύει και για το κρέας και τα πουλερικά.

Το άψητο κρέας και τα πουλερικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, διευκολύνοντας την εξάπλωση της μούχλας.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι η ανταπόκριση του σώματός σας στην πρόσληψη μούχλας εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ανοσοποιητικό σας σύστημα.  Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί καλά και η υγιής χλωρίδα του εντέρου είναι άφθονη, είναι πιο δύσκολο η μούχλα να έχει αρνητικό αντίκτυπο. 

Στην περίπτωση που το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο, τα σπόρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιο σοβαρά προβλήματα. Όταν η εισβολή των μυκήτων γίνεται συστηματικά, τότε μπορεί να εισβάλουν στην πεπτική οδό, στην ανώτερη αναπνευστική οδό και στον εγκέφαλο και αυτές οι περιπτώσεις είναι πιο σοβαρές.

Εάν γνωρίζετε ότι έχετε ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, ίσως λόγω χρόνιας κατάστασης) ή ιστορικό άσθματος ή αλλεργιών, είναι καλή ιδέα να καλέσετε το γιατρό σας και να ζητήσετε θεραπεία, εάν είναι απαραίτητο. 

Είτε έτσι είτε αλλιώς, εάν φάτε ένα τρόφιμο με μούχλα καλό θα είναι να παρακολουθείτε τα συμπτώματα μιας ανεπιθύμητης αντίδρασης, τα οποία μπορούν να μιμηθούν εκείνα της τροφικής δηλητηρίασης, όπως ναυτία, έμετος, πυρετός, διάρροια, κεφαλαλγία και ζάλη. 

Πώς θα εμποδίσετε να αναπτυχθεί η μούχλα

Η μούχλα λατρεύει την υγρασία και τη ζέστη, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε περιβάλλον - μπορεί επίσης να ανεχθεί ψυχρότερες θερμοκρασίες, οπότε τα ψυκτικά αντικείμενα διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με αυτά που διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου. 

Όταν τα σπόρια στεγνώνουν μπορούν να ξεκινήσουν ξανά τον κύκλο ανάπτυξης. Για να αποφευχθεί αυτό, το USDA συνιστά να διατηρείτε το φαγητό καλυμμένο, να το ψύχετε αμέσως, να αποφεύγετε να το αφήνετε έξω για περισσότερο από δύο ώρες και να διατηρείτε καθαρό τόσο το ψυγείο όσο και τα ντουλάπια της κουζίνας. 

Είναι επίσης χρήσιμο να αγοράζετε τρόφιμα σε μικρότερες ποσότηοπότε, γιατί έτσι ίναι πιο πιθανό να τα καταναλώσετε πριν αναπτύξουν μούχλα.

Η μούχλα είναι πάντα παρούσα και μπορεί ακόμη και να είναι επωφελής για ορισμένα τρόφιμα. Και αν φάτε κατά λάθος μούχλα, πιθανότατα δεν θα έχτε πρόβλημα. Αλλά, σε περίπτωση αμφιβολίας, απλά πετάξτε το προϊόν. 

Δείτε ακόμα: 10 εξαιρετικά συμμετρικές φωτογραφίες από το πιο viral αρχιτεκτονικό ζευγάρι του Instagram

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.