Εμβολιασμός κατά της COVID-19: Γιατί κάποιοι έχουν παρενέργειες και κάποιοι άλλοι δεν έχουν
Τζουλιάννα Καρνέζη
21 Ιουλίου 2021
Οι πιθανές παρενέργειες εμβολίων κατά της Covid-19 - όπως πόνος στο χέρι, ρίγη, κόπωση, πονοκέφαλος, ναυτία, πυρετός – γνωρίζαμε μέχρι τώρα πως είναι σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά.
Και όλα καλά μέχρι εδώ γιατί όλα αυτά πρέπει να είναι καθησυχαστικά για εκείνους που βίωσαν ή θα βιώσουν κάποια παρενέργεια από το εμβόλιο. Όμως από την άλλη μεριά όσοι δεν είχαν καμία ενόχληση, ξεκίνησαν να αναρωτιούνται αν το εμβόλιο που έκαναν τους δημιούργησε αντισώματα.
Μήπως η έλλειψη αντιδράσεων υποδεικνύει μειωμένη αποτελεσματικότητα; Σίγουρα όχι : όσοι δεν είχαν επιπτώσεις μπορούν είναι ήρεμοι και να δώσουν χρόνο στο ανοσοποιητικό σύστημα να κάνει τη δουλειά του. Σε τελική ανάλυση, οι κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε εμβόλια είναι σαφείς σχετικά με αυτό: οι μισοί από τους εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech δεν είχαν παρενέργειες, ακόμη και αν το 90% των εμβολιασμένων ατόμων εμφάνισαν ανοσία στον ιό. Και οι πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου της Moderna, το οποίο είναι 95% αποτελεσματικό, επηρεάζουν μόνο ένα στα 10 άτομα .
Η αλήθεια είναι ότι οι ανοσολογικές αντιδράσεις μπορεί να ποικίλουν και να είναι διαφορετικές, ενώ η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει αποδειχθεί και δεν εξαρτάται από αυτές. Οι αντιδράσεις, στην πραγματικότητα, αντικατοπτρίζουν τα χαρακτηριστικά του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου και όχι τη δύναμη μιας απόκρισης.
Είναι το ανοσοποιητικό σύστημα που διαφέρει από άτομο σε άτομο και όχι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Η ηλικία, το φύλο, η γενετική, οι προϋπάρχουσες καταστάσεις, το περιβάλλον και ακόμη και ο τύπος διατροφής επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα , αλλά σίγουρα δεν έχουν καμία επίδραση στη δράση του εμβολίου.
Και ενώ είναι αλήθεια ότι οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πλήρως γιατί μόνο μερικοί άνθρωποι έχουν παρενέργειες μετά το εμβόλιο (ενώ άλλοι δεν έχουν), είναι αναμφισβήτητο ότι υπάρχουν τάσεις που υποδηλώνουν, για παράδειγμα, ότι οι γυναίκες τείνουν να αναπτύσσουν ισχυρότερες ανοσολογικές αντιδράσεις από τους άνδρες.
Το ίδιο συμβαίνει και στους νέους, όπου οι διαταραχές είναι μεγαλύτερες από ό, τι στον ηλικιωμένο πληθυσμό που, συνολικά, αναφέρει λιγότερες παρενέργειες, ακόμη και αν έχει αποδειχθεί ότι η αποτελεσματικότητα μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων είναι εξαιρετική.
Εν ολίγοις, είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι άμυνες μας λειτουργούν με πολύπλοκο τρόπο και, ποτέ όπως σε αυτήν την περίπτωση, οι συγκρίσεις με το "τι συμβαίνει σε άλλους" δεν έχουν νόημα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.