WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4+1 λάθη που κάνετε όταν προσπαθείτε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Ιουλίου 2021

4+1 λάθη που κάνετε όταν προσπαθείτε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση
Σύμφωνα με το CDC , περίπου οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες έχουν υπέρταση

Σύμφωνα με το CDC , περίπου οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες έχουν υπέρταση – ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο - και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. 

Όσοι όμως το γνωρίζουν πολλές φορές κάνουν κάποια λάθη στην προσπάθειά τους να τη μειώσουν, με αποτέλεσμα να γίνονται τα πράγματα χειρότερα. 

Δείτε μερικά λάθη που μπορεί να κάνετε όταν προσπαθείτε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση

Δεν ελέγχετε συχνά την πίεση σας

Ο τακτικός έλεγχος της αρτηριακής σας πίεσης μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε προστατευτικά μέτρα. Η έρευνα των NHANES έδειξε ότι το 16% των ανθρώπων δεν γνωρίζουν ότι έχουν υπέρταση, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να κάνουν διατροφικές αλλαγές για να βελτιώσουν την υγεία τους.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, αλλά το να μην πίνετε καθόλου νερό μπορεί επίσης να σας αφυδατώσει, οπότε πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να διατηρήσετε μια ισορροπία. Μια μελέτη του 2019 δείχνει ότι ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να πυκνώσει το αίμα, να εμποδίσει τη ροή του αίματος και, τελικά, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. 

Προσπαθήστε λοιπόν να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε νερό. 

Πίνετε πολύ αλκοόλ

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στράφηκαν προς το αλκοόλ για να τους βοηθήσει να απαλλαγούν από το άγχος. Αλλά πρέπει να είστε προσεκτική με το αλκοόλ εάν θέλετε να αποφύγετε τον κίνδυνο υπέρταστης και όχι μόνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν ποτέ, εκείνοι που έπιναν μέτρια είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ  εκείνοι που έπιναν πολύ (περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα) είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν υπέρταση.

Ορισμένες εναλλακτικές λύσεις για την αποτροπή του άγχους περιλαμβάνουν μια γρήγορη βόλτα για να αλλάξετε τοπίο, να μιλήσετε με μερικούς φίλους ή να δοκιμάσετε ένα διαδικτυακό μάθημα διαλογισμού - όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξει η διάθεσή σας, να σας χαλαρώσουν και να μη νιώθετε ότι χρειάζεστε ένα ποτήρι κρασί για να χαλαρώσετε.

Τρώτε πολύ αλάτι

Το αλάτι είναι σχεδόν παντού και συχνά δεν γνωρίζετε καν τις κρυμμένες ποσότητες αλατιού που καταναλώνετε καθημερινά. Η υπερβολική ποσότητα νατρίου δεν είναι καλή για την αρτηριακή σας πίεση. 

Σίγουρα το ψητό κοτόπουλο και τα χόρτα είναι υγιεινή επιλογή, αλλά πολλές φορές τα εστιατόρια βάζουν πολύ αλάτι για γεύση και έτσι δεν μπορεί να είναι τόσο υγιεινή επιλογή όσο νομίζετε. Τα κατεψυγμένα γεύματα έχουν υψηλά επίπεδα νατρίου μεταξύ 700-1.800 mg ανά γεύμα.

Ίσως λοιπόν είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να ελέγχετε τις ετικέτες τροφίμων και να ξεκινήστε να τρώτε σπιτικό φαγητό, όπου μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα αλατιού. 

Δεν σας βλέπει καθόλου ο ήλιος

Η Journal of American Heart Association δημοσίευσε μια μελέτη παρατήρησης που ανέλυσε περίπου 46 εκατομμύρια μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από 342.000 ασθενείς σε 2.200 κλινικές αιμοκάθαρσης και διαπίστωσε ότι η έκθεση στο υπεριώδες φως του ήλιου συσχετίστηκε με χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές δεν ήταν ακριβώς σίγουροι γιατί, αλλά το να βγείτε έξω στον ήλιο έχει και πολλά άλλα οφέλη.

Το περπάτημα ή το τρέξιμο έξω μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετικό, καθώς η κίνηση βοηθά επίσης την αρτηριακή σας πίεση. Φυσικά θα πρέπει να προσέχετε και να βάζετε αντιηλιακό στο δέρμα σας κάθε φορά που σας βλέπει ο ήλιος.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.