WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι γρηγορότεροι τρόποι ανακούφισης της δυσκοιλιότητας


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Ιουλίου 2021

Οι γρηγορότεροι τρόποι ανακούφισης της δυσκοιλιότητας
Η δυσκοιλιότητα ορίζεται τεχνικά ως 3 ημέρες χωρίς κίνηση του εντέρου για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, αυτό ποικίλλει ευρέως από άτομο σε άτομο.

Η δυσκοιλιότητα ορίζεται τεχνικά ως 3 ημέρες χωρίς κίνηση του εντέρου για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, αυτό ποικίλλει ευρέως από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι έχουν κινήσεις του εντέρου αρκετές φορές την ημέρα, ενώ άλλοι μόνο μερικές φορές την εβδομάδα. 

Εξαιτίας αυτού, πολλοί επαγγελματίες του τομέα της υγείας προτιμούν να ορίσουν τη δυσκοιλιότητα ως όταν κάποιος απομακρύνεται σημαντικά από το κανονικό μοτίβο των επισκέψεων της τουαλέτας. Ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες, είναι άβολο και όταν συμβαίνει, θέλετε ανακούφιση το συντομότερο δυνατό.

Τα καλά νέα είναι ότι, μερικές προσαρμογές στη διατροφή σας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας. 

Τρόποι ανακούφισης της δυσκοιλιότητας. 

Πιείτε νερό - και πολλά υγρά

Η αφυδάτωση είναι ένας από τους πιο κοινούς λόγους για τη δυσκοιλιότητα. Σύμφωνα με το CDC  δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες για το πόσο νερό χρειάζεται ένα άτομο να πίνει κάθε μέρα. Η σωστή ποσότητα διαφέρει, ανάλογα με παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, το κλίμα και τον θηλασμό.
Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να ακολουθούν τον κανόνα 8 × 8, ο οποίος συνιστά να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Ωστόσο, αυτό δεν έχει βασιστεί σε επιστημονική έρευνα.

Οι αθλητές, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να πίνουν περισσότερο νερό κάθε μέρα. Για να εκτιμήσετε τη σωστή ποσότητα, μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε υπόψη τις θερμίδες. Εάν ένα άτομο χρειάζεται 2.000 θερμίδες την ημέρα, θα πρέπει επίσης να καταναλώνει 2.000 χιλιοστόλιτρα νερού την ημέρα.

Κάντε ένα γρήγορο περπάτημα 15 έως 20 λεπτών

Η βόλτα μετά από κάθε γεύμα βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του εντέρου και αυξάνει τη ροή του αίματος στη γαστρεντερική οδό, με αποτέλεσμα οι εντερικές συσπάσεις να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα. 

Καταναλώστε φυτικές ίνες

Το βασικό θρεπτικό συστατικό που πρέπει να προσέχετε για να διατηρείτε τα πράγματα σε κίνηση μέσω του πεπτικού συστήματος είναι οι φυτικές ίνες. Η ίνα είναι ένας τύπος υδατανθράκων που βοηθά στην πέψη και βρίσκεται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Οι διαιτητικές ίνες επιταχύνουν τη διέλευση των κοπράνων μέσω του πεπτικού συστήματος. Η ημερήσια σύσταση για τις φυτικές ίνες είναι περίπου 25 γραμμάρια για τις γυναίκες και 31 γραμμάρια για τους άνδρες την ημέρα.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι καθώς αυξάνετε την πρόσληψη ινών, πρέπει επίσης να αυξήσετε την πρόσληψη νερού. Οι ίνες και το νερό συνεργάζονται για να διατηρήσουν τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικούς συστήματος. Για να αποτρέψετε την τακτική εμφάνιση δυσκοιλιότητας, φροντίστε να ενσωματώσετε όλα τα είδη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες στην καθημερινή σας διατροφή.

Συμπέρασμα

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, όπως η χαμηλή πρόσληψη ινών, δεν πίνετε αρκετό νερό και η αδράνεια. Η χρόνια δυσκοιλιότητα οδηγεί σε φούσκωμα, μειώνει την όρεξη και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως οι αιμορροΐδες. Συμπεριλάβετε πολλές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας, πίνετε άφθονο νερό και να ασκείστε τακτικά για να διατηρείτε την κινητικότητα του εντέρου. Εάν η δυσκοιλιότητα επιμένει, καλέστε τον γιατρό σας.

Δείτε ακόμη: Celebrities: Ζευγάρια στη ζωή και στη σκηνή

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.