WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θέλετε να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά; Αυτό είναι το μοναδικό πρόγραμμα διατροφής που πρέπει να ακολουθήσετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Αυγούστου 2021

Θέλετε να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά; Αυτό είναι το μοναδικό πρόγραμμα διατροφής που πρέπει να ακολουθήσετε
Επίπεδη κοιλιά: αυτή η φράση ίσως έχει απασχολήσει τους περισσότερους από εσάς, αφού πολλοί αναζητούν τρόπους για να διώξουν το κοιλιακό λίπος.

Επίπεδη κοιλιά: αυτή η φράση ίσως έχει απασχολήσει τους περισσότερους από εσάς, αφού πολλοί αναζητούν τρόπους για να διώξουν το κοιλιακό λίπος. Όμως καλό είναι να γνωρίζετε πως εάν θέλετε να χάσετε λίπος από ένα και μόνο μέρος του σώματός σας, πχ από την κοιλιά, είναι αδύνατο. 

Μπορεί να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας, αλλά δεν θα κάψετε συγκεκριμένα το λίπος της κοιλιάς. Αντ 'αυτού, μπορείτε να χάσετε το σωματικό λίπος συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιάς. 

Κοιλιακό λίπος 

Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δυο είδη λίπους που συσσωρεύονται στην κοιλιά: το υποδόριο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και το σπλαχνικό που βρίσκεται μεταξύ των μυών και των οργάνων και που οι υπερβολικές συγκεντρώσεις του συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. 

Ένας τρόπος για να καθορίσετε πόσο σπλαχνικό λίπος έχετε, είναι μια έγκυρη λιπομέτρηση. Το παράδοξο είναι, ότι ακόμα και αν είστε αδύνατοι μπορεί να έχετε σπλαχνικό λίπος. Σε μια μελέτη βρέθηκε ότι αδύνατοι άνθρωποι που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή, αλλά δεν έκαναν άσκηση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν σπλαχνικό λίπος.

Όπως λοιπόν ανέφερε και παραπάνω, η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να χάσετε συνολικά βάρος, για να καταφέρετε να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα διατροφής που επιλέγετε να ακολουθήσετε. 

Η απάντηση βρίσκεται στην απώλεια βάρους, αλλά ο καθορισμός της μεθόδου διατροφής συμβάλλει περισσότερο στους στόχους σας, ενώ παρέχει στο σώμα σας τον κατάλληλο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί μια λύση για όλους, υπάρχει ένα πρόγραμμα διατροφής που οι ειδικοί συμφωνούν ότι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά, επιτρέποντάς σας τελικά να μειώσετε το κοιλιακό λίπος. 

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή για την απώλεια βάρους, καθώς στηρίζεται στη συχνή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών (κατά κύριο λόγο ολικής άλεσης), οσπρίων και ξηρών καρπών, στην κατανάλωση ψαριού, λευκού κρέατος, γαλακτοκομικών με μέτρο και τέλος στην ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλά και προϊόντων πλούσια σε ζάχαρη. 

Βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής είναι το ελαιόλαδο. Επίσης, η κατανάλωση κρασιού με μέτρο, η επαρκής καθημερινή κατανάλωση νερού και η καθημερινή άσκηση είναι τρία από τα βασικά χαρακτηριστικά της.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής είναι τα παρακάτω:

- Καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων (3 μερίδες/ημέρα).

- Καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας λαχανικών (6 μερίδες/ημέρα).

- Καθημερινή κατανάλωση μη-επεξεργασμένων δημητριακών και προϊόντων τους, όπως ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, μη αποφλοιωμένο ρύζι κ.ά.  μερίδες/ημέρα).

- Χρήση ελαιολάδου ως το κύριο προστιθέμενο έλαιο της δίαιτας και ταυτόχρονα αποφυγή χρήσης λιπών ζωικής προέλευσης όπως το βούτυρο.

- Καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (τυρί, γιαούρτι και γάλα) κατά προτίμηση ημι-αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι (1,5%-2% λιπαρά) και τυριά με χαμηλά λιπαρά.

- Εβδομαδιαία κατανάλωση ποικιλίας ψαριών και θαλασσινών, κυρίως λιπαρών ψαριών όπως σαρδέλα, γαύρο, τσιπούρα κτλ. 

- Κατανάλωση ελιών, ξηρών καρπών και οσπρίων σε εβδομαδιαία βάση.

- Μέτρια κατανάλωση λευκού κρέατος πχ. κοτόπουλο, γαλοπούλα κτλ. (4 μερίδες/εβδομάδα), αυγών (3 μερίδες/εβδομάδα) και γλυκών (3 μερίδες/εβδομάδα).

- Σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος π.χ. μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι κτλ. το οποίο να είναι όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένο.

Όσον αφορά τη θρεπτική αξία της Μεσογειακής Διατροφής, έχει χαμηλό ποσοστό σε κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα καθώς βασικές πηγές λίπους αποτελούν το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα ψάρια. Επίσης, χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, αντιοξειδωτικών και άφθονων φυτικών ινών και από επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης φυτικής και λιγότερο ζωικής προέλευσης. 

Η πρωτοποριακή μελέτη των επτά χωρών και πολλές άλλες πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη για την υγεία. Mε την υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης του μεταβολικού συνδρόμου, του διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων νευροεκφυλιστικών ασθενειών και του  καρκίνου. Ακόμα μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων σημαντικών ασθενειών και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. 

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας και αποτελούν το κύριο συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής, αφού παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά, φυτικές και προστατευτικές ουσίες που συμβάλλουν στη γενική ευημερία, στον κορεσμό και στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, στην πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών και στον έλεγχο του βάρους. Συνεπώς, πρέπει να καταναλώνονται σε υψηλές ποσότητες και με μεγάλη συχνότητα.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως η Μεσογειακή Διατροφή είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα διατροφής για να πετύχουμε την υγιή απώλεια κιλών που τελικά θα μας οδηγήσει και στην απώλεια του κοιλιακού λίπους. 

Δείτε επίσης: 10 εξαιρετικά συμμετρικές φωτογραφίες από το πιο viral αρχιτεκτονικό ζευγάρι του Instagram

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.