WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί εάν τρώτε σκόρδο κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Σεπτεμβρίου 2021

Τι θα συμβεί εάν τρώτε σκόρδο κάθε μέρα
Εάν αγαπάτε να βάζετε σκόρδο στο φαγητό σας, δεν είστε οι μόνοι.  

Εάν αγαπάτε να βάζετε σκόρδο στο φαγητό σας, δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με το Penn State University, η κατανάλωση σκόρδου τετραπλασιάστηκε μεταξύ 1980 και 2015. Στην πραγματικότητα, αυτός ο βολβός είναι τόσο αγαπητός που υπάρχει πλέον μια ετήσια Εθνική Ημέρα Σκόρδου στις ΗΠΑ, για να γιορτάζουν αυτό το δημοφιλές ποώδες φυτό με καταγωγή που χρονολογείται 7.000 χρόνια πριν. 

Αλλά η ικανοποιητική και πικάντικη γεύση του δεν είναι το μόνο του πλεονέκτημα. Η κατανάλωση σκόρδου έχει πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Καταρχάς πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αυτό οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του, οι οποίες απελευθερώνονται μέσω των ενώσεων του θείου όταν τεμαχίζεται ή συνθλίβεται το ωμό σκόρδο. 

Έρευνες δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί επίσης να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς, καθώς και να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αναφορικά με την καρδιά και τη λειτουργία της, πιο ειδικά, το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην επιβράδυνση της σκλήρυνσης των αρτηριών.

Μελέτες σε ζώα έχουν επίσης δείξει ότι το σκόρδο μπορεί να περιέχει ιδιότητες που συμβάλουν στην υγεία του εγκεφάλου. Έτσι, η καθημερινή κατανάλωση του θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης. Η κατανάλωση σκόρδου μπορεί επίσης να υποστηρίξει την υγεία των οστών και είναι επίσης ένας θρεπτικός τρόπος χαμηλών θερμίδων για να λάβετε διάφορες βιταμίνες και μέταλλα.

Όσον αφορά το πόσο σκόρδο πρέπει να τρώτε, δεν υπάρχει επίσημη ιατρική σύσταση μέχρι στιγμής, η επιστήμη προτείνει ότι η κατανάλωση μιας έως δύο σκελίδες σκόρδου κάθε μέρα θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη για την υγεία.

Όμως καλό είναι να γνωρίζετε πως εάν είστε λάτρεις του ωμού σκόρδου, εκτός από τη δυσάρεστη αναπνοή, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει καούρα. Είναι επίσης πιθανό να είστε αλλεργικοί στο σκόρδο. 

Η τρέχουσα έρευνα υποδηλώνει ότι είναι ασφαλές και πιθανώς ευεργετικό για την υγεία σας να τρώτε μια μικρή ποσότητα σκόρδου κάθε μέρα.

Αλλά η χημεία του σώματος του καθενός είναι διαφορετική, και έτσι αν αγαπάτε το σκόρδο, αλλά το σκόρδο δεν σας αγαπά, μιλήστε με έναν ειδικό  για το αν είναι ασφαλές για εσάς να τρώτε σκόρδο ή αν μπορεί να προτείνει μια εναλλακτική λύση.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.