Η ακράτεια ούρων είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Η εμφάνισή της μεταξύ των ατόμων της τρίτης ηλικίας μπορεί να προσεγγίσει και το 50%, ωστόσο έχει παρατηρηθεί και σε νεότερες ηλικίες, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα και δυσλειτουργίες στην καθημερινή ζωή τους, καθώς αποτελεί ένα θέμα- ταμπού.
Αυτή η πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από την απρόσμενη διαρροή ούρων, εμφανίζεται συχνότερα στο γυναικείο φύλο και συγκεκριμένα 3 φορές περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες. Με βάση την πληθυσμιακή μελέτη των 16.776 ανδρών και γυναικών άνω των 40 ετών, φάνηκε ότι η συχνότητα στην Ευρώπη είναι 15,6% για τους άνδρες και 17,4% για τις γυναίκες. (Πηγή.: Milson I et al, BJU International (2001) 87, 760-766).
Οι επιπτώσεις της ακράτειας ούρων είναι ορατές στην προσωπική, κοινωνική αλλά και επαγγελματική ζωή του ατόμου, καθώς αποτελεί παράγοντα μειωμένης αυτοπεποίθησης και απομόνωσης.
Μελέτες έχουν δείξει ότι, παρά τις σημαντικές επιπτώσεις για την ατομική υγεία, την αυτοεκτίμηση και την συνολική ποιότητα ζωής, ένα μικρό μόνο ποσοστό των πασχόντων αναφέρουν το πρόβλημα στους αρμόδιους και αναζητούν ιατρική βοήθεια για την αντιμετώπισή του.
Γενικά, παρατηρείται μια σύγχυση και δημιουργούνται πολλές απορίες γύρω από το θέμα της ακράτειας, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην γνωρίζουν τι είναι πραγματικά αλήθεια και τι ψέμα. Παρακάτω, θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε μερικές τέτοιες εικασίες.
Επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους
Μύθος. Η ακράτεια δεν αποτελεί νόσο αλλά ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα δυσλειτουργίας. Συνεπώς, τα αίτια εντοπίζονται σε άλλες παθολογικές καταστάσεις πέρα από τη γήρανση, όπως είναι η παχυσαρκία, ο χρόνιος βήχας, το άγχος, το κάπνισμα κ.λπ.
Για τις γυναίκες, η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι οι αιτίες, ενώ προβλήματα με τον προστάτη μπορεί να είναι η αιτία στους άνδρες. Ακόμη, την ακράτεια μπορεί να επηρεάσει το υπερβολικό αλκοόλ ή η καφεΐνη και η καθιστική ζωή, ειδικά σε νεαρότερα άτομα, κάτω των 30 ετών.
Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ουροδόχο κύστη
Αλήθεια. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλλει θετικά στην πρόληψη και τη μείωση μερικών προβλημάτων της ουροδόχου κύστης. Υπάρχουν ειδικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών, οι οποίες συνιστώνται τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες.
Δεν είναι θεραπεύσιμη
Μύθος. Εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως σε κατάλληλο γιατρό, το θεραπευτικό εύρος κυμαίνεται από τη φαρμακευτική αγωγή μέχρι και τη χειρουργική θεραπεία. Το «πρόβλημα» εντοπίζεται στο γεγονός ότι η οποιουδήποτε τύπου ακράτεια θεωρείται κοινώς «ταμπού», για το οποίο και άνδρες και γυναίκες δεν τολμούν να μιλήσουν και βρίσκουν προσωρινές λύσεις, καταφεύγοντας σε πάνες ενηλίκων, κλπ.
Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες βοηθάει στη θεραπεία
Αλήθεια. Τροφές και ποτά όπως ο καφές, η σοκολάτα, τα καυτερά φαγητά, αλκοόλ, ανθρακούχα ποτά, καθώς και το κάπνισμα, το οποίο αποτελεί την πιο κοινή αιτία καρκίνου της ουροδόχου κύστης, συνιστάται να περιορίζονται, καθώς πιθανόν ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη και μπορεί να οδηγήσουν σε ακράτεια.
Συμβαίνει σε όλους όσο περνούν τα χρόνια
Μύθος. Η ακράτεια ούρων δεν είναι αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης, καθώς δεν συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή προκύψει, υπάρχουν τρόποι να την αντιμετωπίσετε, εφόσον ενημερώσετε τον γιατρό σας για να σας υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία.
«Δεν κρατιέμαι» - Η καμπάνια της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και της εταιρείας Astellas που παροτρύνει τους πάσχοντες να ζητήσουν βοήθεια
Με πρωτοβουλία της International Continence Society καθιερώθηκε από τον Ιούνιο του 2009, η Παγκόσμια Εβδομάδα Εγκράτειας (World Continence Week), μια ετήσια ενημερωτική εκδήλωση, που έχει κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα σχετικά με το πρόβλημα της ακράτειας ούρων.
Για τον λόγο αυτό, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.) και η εταιρεία Astellas μέσα από την καμπάνια «Δεν κρατιέμαι» έχουν προβεί στην προβολή και προώθηση του άκρως σημαντικού θέματος της Υπερλειτουργικής Κύστης και της Ακράτειας, με σκοπό να αναδείξουν τη σημασία του ελέγχου και της εξέτασης των συμπτωμάτων από τον κατάλληλο γιατρό, τον Ουρολόγο.
Η κατάλληλη αγωγή και θεραπεία είναι αυτή που είτε θα μειώσει σημαντικά το φαινόμενο, ή ακόμα και θα το θεραπεύσει τελείως. Παράλληλα, η διάγνωσή της θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του πάσχοντος και θα τον βοηθήσει να συνεχίσει να κάνει όλα όσα αγαπάει, χωρίς να φοβάται μήπως η ακράτεια τον κρατάει πίσω ακόμα και από καθημερινές δραστηριότητες.
Επιπλέον, στην ηλεκτρονική σελίδα denkratiemai.gr, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τα συμπτώματα, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης της Υπερλειτουργικής Κύστης, αλλά και να βρει χρήσιμες συμβουλές και απαντήσεις σε ενδεχόμενες απορίες.
#denkratiemai
Μια πρωτοβουλία της Astellas με την επιστημονική επιμέλεια της ΕΟΕ | Copyright 2021
Σημείωση: Οι παραπάνω πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.