Paleo Diet: Μήπως να ξεκινήσουμε να τρώμε όπως έτρωγαν οι άνθρωποι των σπηλαίων;
Τζουλιάννα Καρνέζη
21 Οκτωβρίου 2021
Σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποια στιγμή για την Paleo Diet, που αποκαλείται και ως διατροφή των σπηλαίων ή δίαιτα της Λίθινης Εποχής ή Παλαιολιθική δίαιτα.
Αυτή η διατροφή είναι εξαιρετικά δημοφιλής στις μέρες μας και εύλογα δημιουργούνται τα ερωτήματα: "Τι τρώει ένας άνθρωπος των σπηλαίων;", "Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της δίαιτας;" και "Τι υπάρχει στο μενού;"
Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Καταρχάς η Paleo Diet επικεντρώνεται στην ιδέα ότι αν τρώμε όπως οι πρόγονοί μας πριν από 10.000 χρόνια, θα είμαστε πιο υγιείς, θα χάσουμε βάρος και θα περιορίσουμε τις ασθένειες.
Αυτό σημαίνει να καταναλώνουμε τροφές που μπορούν να κυνηγηθούν, να ψαρευτούν ή να συλλεχθούν.
Πιο συγκεκριμένη στην Παλαιολιθική Διατροφή συνιστάται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πουλερικών, ψαριών, αυγών, φρούτων, λαχανικών και ωμών καρπών. Ενώ απαγορεύονται τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια (φασόλια, φακές και μπιζέλια), η ζάχαρη και το αλάτι.
Γιατί; Σύμφωνα με τους υποστηρικτές, το σώμα μας έχει γενετική προδιάθεση να τρέφεται με αυτόν τον τρόπο, γι αυτό και οι «νέες» διατροφικές συνήθειες οδηγούν στην παχυσαρκία αλλά και σε διάφορες άλλες παθήσεις.
Τι μας δείχνουν οι έρευνες
Υπάρχουν αρκετές έρευνες που έχουν μελετήσει την Παλαιολιθική Διατροφή σε σχέση με τους δείκτες υγείας, όμως δεν μπορούμε να βγάλουμε ακόμη έγκυρα συμπεράσματα.
Από τη μία πλευρά, αυτός ο τρόπος διατροφής ενθαρρύνει την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών. Και όπως είναι γνωστό ο συνδυασμός φυτικών τροφών και άπαχης πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
Αλλά από την άλλη μεριά ο αποκλεισμός των δημητριακών ολικής αλέσεως, των οσπρίων και των γαλακτοκομικών μπορεί να είναι επικίνδυνος, αφού αυτά τρόφιμα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.
Πιο συγκεκριμένα τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη και άλλων επιπλοκών στην υγεία.
Επίσης πρόσφατες μελέτες έχουν βρει στοιχεία ότι οι άνθρωποι που ζούσαν κατά την παλαιολιθική εποχή στην πραγματικότητα έτρωγαν σιτηρά. Βέβαια οι διατροφικές τους συνήθειες άλλαζαν ανάλογα με το που ζούσαν. Άρα στην ουσία δεν υπάρχει κάποια κοινή «παλαιολιθική δίαιτα».
Επιπλέον όπως συμβαίνει με κάθε δίαιτα μόδας, έτσι και με την δίαιτα Paleo μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί, ενώ εξαλείφοντας ολόκληρες ομάδες και τύπους τροφίμων, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης μίας διαταραγμένης διατροφής.
Εξάλλου ζούμε σε μια κοινωνία όπου δεν είναι δυνατόν να τρώμε ακριβώς όπως έτρωγαν οι πρόγονοί μας. Για παράδειγμα, τα άγρια θηράματα δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος που καταναλώνουμε έχει εξημερωθεί και παράγεται σε μαζική κλίμακα. Το φαγητό έχει γίνει ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμού μας, συμπεριλαμβανομένων των εορταστικών γευμάτων και των κοινωνικών συγκεντρώσεων.
Ωστόσο η Παλαιολιθική Δίαιτα είναι μία διατροφή που έχει θετικά στοιχεία και μεγάλο ακόμα πεδίο έρευνας. Και ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει διατροφική επιλογή για κάποιες εβδομάδες, αρκεί να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν την αρχίσετε. Τέλος, αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.