WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 τροφές που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Νοεμβρίου 2021

4 τροφές που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα ορίζεται τεχνικά ως 3 ημέρες χωρίς κίνηση του εντέρου για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, αυτό ποικίλλει ευρέως από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι έχουν κινήσεις του εντέρου αρκετές φορές την ημέρα, ενώ άλλοι μόνο μερικές φορές την εβδομάδα.

Εξαιτίας αυτού, πολλοί επαγγελματίες του τομέα της υγείας προτιμούν να ορίσουν τη δυσκοιλιότητα ως όταν κάποιος απομακρύνεται σημαντικά από το κανονικό μοτίβο των επισκέψεων της τουαλέτας. Ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες, είναι άβολο και όταν συμβαίνει, θέλετε ανακούφιση το συντομότερο δυνατό.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην δυσκοιλιότητα και πολλά τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν ή να δημιουργήσουν το πρόβλημα. 

Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα

Γαλακτοκομικά

Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά τυριά και χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να επηρεάσει την πέψη και κατ επέκταση να αυξήσει τη δυσκοιλιότητα. Αν όμως προσθέσετε στη διατροφή σας σαλάτες και φρούτα, θα μειώσετε το πρόβλημα και θα βοηθήσετε στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας από μόνο του δεν είναι αιτία για δυσκοιλιότητα. Αν όμως, το καταναλώνετε συχνά και χωρίς να το συνδυάζετε με μια σαλάτα πλούσια σε φυτικές ίνες, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε κόκκινο κρέας όχι περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα και ότι το συνοδεύετε μια μεγάλη σαλάτα.

Κατεψυγμένα γεύματα

Μπορεί το κατεψυγμένο φαγητό να είναι βολικό και να εξοικονομεί χρόνο, όμως δεν πρέπει να σας γίνει συνήθεια. Τα κατεψυγμένα γεύματα είναι σχεδόν πάντα υψηλά σε λιπαρά και φτωχά σε φυτικές ίνες. Επίσης, για να διατηρηθούν μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Το αλάτι δημιουργεί κατακρατήσεις στο σώμα σας, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.

Σοκολάτα

Μια μέτρια πρόσληψη σοκολάτας έχει αποδειχθεί ότι είναι υγιής, γιατί περιέχει αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί επίσης, να αυξήσει τη διάθεση σας. Όμως, μεγάλες ποσότητες σοκολάτας μπορεί να επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και τις κινήσεις του εντέρου.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, όπως η χαμηλή πρόσληψη ινών, δεν πίνετε αρκετό νερό και η αδράνεια. Η χρόνια δυσκοιλιότητα οδηγεί σε φούσκωμα, μειώνει την όρεξη και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως οι αιμορροΐδες. Συμπεριλάβετε πολλές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας, πίνετε άφθονο νερό και να ασκείστε τακτικά για να διατηρείτε την κινητικότητα του εντέρου. Εάν η δυσκοιλιότητα επιμένει, καλέστε τον γιατρό σας.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.