WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 καλύτερες βιταμίνες και μέταλλα για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Δεκεμβρίου 2021

Οι 5 καλύτερες βιταμίνες και μέταλλα για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα

Όταν πρόκειται για υγιές και λαμπερό δέρμα, οι τοπικές θεραπείες μπορούν να σας οδηγήσουν μόνο μέχρι ένα σημείο. Εξάλλου, η υγεία του δέρματος- και όχι μόνο- εξαρτάται από το τι βάζετε στο σώμα σας.

Αν λοιπόν θέλετε μάθετε τα οφέλη των βιταμινών στο δέρμα σας, καθώς και ποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε λαμπερή επιδερμίδα διαβάστε παρακάτω. 

Η εστίαση σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί:

- Να ξεκλειδώσει την υγρασία για να καταπολεμήσετε το ξηρό, θαμπό δέρμα.

- Να αυξήσει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα.

- Να ελαχιστοποιήσει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Οι 5 καλύτερες βιταμίνες και μέταλλα για λαμπερό δέρμα

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος, ειδικά με την προώθηση της υγιούς κυτταρικής ανανέωσης και τη μείωση των εξανθημάτων. Αυτές οι βιταμίνες είναι:

Θειαμίνη (Β1)

Ριβοφλαβίνη (Β2)

Νιασίνη (Β3)

Παντοθενικό οξύ (Β5)

Πυριδοξίνη (Β6)

Βιοτίνη (Β7)

Φυλλικό οξύ (Β9, επίσης γνωστό ως φολικό οξύ)

Κοβαλαμίνη (Β12)

Ενώ όλες οι βιταμίνες Β διαδραματίζουν μοναδικούς ρόλους στο σώμα, οι περισσότερες από αυτές συμβάλλουν κατά κάποιο τρόπο και στην παραγωγή των κυττάρων του δέρματος. Για παράδειγμα, η Β6 και η βιοτίνη υποστηρίζουν την υγιή παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας του δέρματος, μειώνοντας την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων που συνοδεύουν τη φυσική διαδικασία γήρανσης. Επιπλέον, η βιταμίνη Β5 μπορεί να μειώσει τα σημάδια γήρανσης. 

Είναι όμως σημαντικό να θυμάστε πως οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, δηλαδή διαλύονται στο νερό. Έτσι όταν το σώμα έχει περίσσεια αυτών των βιταμινών, αποβάλλονται μέσω της ούρησης. Γι' αυτό και πρέπει να παίρνετε τακτικά τις συγκεκριμένες βιταμίνες από τις τροφές.

Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι τα δημητριακά, όσπρια, ξηροί καρποί, αυγά, κρέας. Μπορείτε επίσης να βρείτε βιταμίνες Β σε λαχανικά όπως τα καρότα, το σπανάκι και τα μπιζέλια.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C λειτουργεί και ως αντιοξειδωτικό. Αυτή η μοναδική ιδιότητα της, της επιτρέπει να βοηθάει όχι μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και το δέρμα σας.

Καταρχάς η βιταμίνη C προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου. Επίσης, μελέτες συνιστούν αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C για επαρκή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία .

Λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C βοηθά το δέρμα σας να έχει επιπλέον προστασία και δύναμη από τις βλαβερές ακτίνες UV.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν κόκκινες πιπεριές, ακτινίδια, φράουλες και πορτοκάλια.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μία από τις τέσσερις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Όπως η βιταμίνη C, έτσι και αυτή δρα ως αντιοξειδωτικό στον οργανισμό. 

Επίσης η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος και στην ταχύτερη επούλωση των ουλών, ενώ συνεργάζεται με τη βιταμίνη C για την ενίσχυση των κυτταρικών τοιχωμάτων του δέρματος.

Για να λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη Ε στη διατροφή σας, μπορείτε να καταναλώνετε ηλιόσπορους, σπόρους κολοκύθας, αμύγδαλα, φουντούκια, σπανάκι, αβοκάντο, σέσκουλο και χόρτα. 

Ψευδάργυρος

Αυτό το μέταλλο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος, αποτρέποντας την καταστροφή των κυττάρων και προάγοντας την επούλωση των πληγών.

Ο ψευδάργυρος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών από το δέρμα. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν τα στρείδια, τα ψάρια, τα αμύγδαλα, τους σπόρους κολοκύθας, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. 

Σελήνιο

Αυτό το μέταλλο συχνά αγνοείται. Ωστόσο, είναι ένα σημαντικό στοιχείο υποστήριξης του δέρματος. Το σελήνιο βοηθά στην προστασία του δέρματος, ειδικά από τις βλάβες που προκαλούν οι ακτίνες UV. Τέλος συμβάλει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και στην πρόληψη των ρυτίδων.

Καλές πηγές σεληνίου περιλαμβάνουν τα καρύδια Βραζιλίας, τα θαλασσινά, τα αυγά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το σπανάκι και τα κάσιους. 

Εντάσσοντας λοιπόν τις παραπάνω βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή σας θα  αποχαιρετίσετε το θαμπό και κουρασμένο δέρμα και θα υποδεχθείτε την πιο λαμπερή εκδοχή του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.