Μπορεί να αισθάνεστε ότι γνωρίζετε τα βασικά για τη δημιουργία υγιεινών και ισορροπημένων γευμάτων, αλλά διαπιστώνετε πως το παιδί σας είναι εξαιρετικά επιλεκτικό και θέλετε να του μάθετε να τρώει ισορροπημένα. Ή μπορεί να έχετε ένα παιδί που τρώει απερίσκεπτα ό,τι του βάζετε μπροστά του και θέλετε να αποκτήσει μια διατροφική εκπαίδευση.
Πριν ασχοληθούμε με τις συμβουλές, θέλω να επισημάνω ότι στόχος μου εδώ είναι απλώς να δώσω βασικές συμβουλές διατροφής για όλη την οικογένεια. Επίσης, δεν είμαι η ίδια γονιός, οπότε προφανώς αυτά ισχύουν στη θεωρία -εσείς θα ανακαλύψετε τι ταιριάζει καλύτερα στο παιδί σας και τον τρόπο που το μεγαλώνετε.
Υγιεινή διατροφή για τα παιδιά σημαίνει ότι τους δίνουμε μια ποικιλία τροφών με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν σωστά. Ο στόχος σας είναι να νιώθουν χαρούμενα και γεμάτα ενέργεια και να τους ενθαρρύνετε να οικοδομήσουν μια υγιή σχέση με το φαγητό.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας πρόχειρο φαγητό ή γλυκά, αλλά θα πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μην ταξινομείτε τα τρόφιμα ως «καλές τροφές που πρέπει πάντα να τρώμε» και «κακές τροφές που δεν πρέπει ποτέ να τρώμε». Υπάρχει χώρος για κάθε είδους τροφή στη διατροφή των παιδιών σας, όλα είναι θέμα ισορροπίας.
Σίγουρα ορισμένα τρόφιμα είναι πιο υγιεινά ή πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από άλλα. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:
- Λαχανικά
- Καρπούς
- Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, πλιγούρι βρώμης, φαγόπυρο, πλιγούρι, κινόα…
- Φασόλια και όσπρια όπως φακές, μαύρα φασόλια, φασόλια, ρεβίθια…
- Ξηροί καρποί και σπόροι
Από την άλλη μεριά τα τρόφιμα που καλό είναι να μην καταναλώνονται σε τακτική βάση είναι:
- Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες , όπως κέικ, μπισκότα, καραμέλες και σε μικρότερο βαθμό προϊόντα που παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι.
- Τα trans λιπαρά
- Επεξεργασμένα κρέατα, όπως σαλάμι, μπέικον, λουκάνικα, ζαμπόν…
Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο. Εδώ είναι μερικές καλές πηγές ασβεστίου, εκτός από τα γαλακτοκομικά: φασόλια και φακές, μαγειρεμένα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι και λάχανο, αμύγδαλα, σπόροι όπως σουσάμι και σπόροι chia, τροφές εμπλουτισμένες με ασβέστιο όπως δημητριακά ή φυτικό γάλα, edamame και tofu…
Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να έχει σωστές διατροφικές συνήθειες
Αν και το φαγητό που τρώει το παιδί σας είναι πολύ σημαντικό, η υγιεινή διατροφή δεν σταματά εκεί. Είναι επίσης σημαντικό να του διδάξετε καλές διατροφικές συνήθειες.
Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να δίνετε το παράδειγμα. Εάν τρώτε εσείς ισορροπημένα, τα παιδιά σας θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας.
Ίσως το πιο βασικό από όλα είναι να τρώει όλη η οικογένεια μαζί χωρίς να υπάρχουν περισπασμοί, όπως τηλεόραση, ηλεκτρονικά και κινητά. Δείτε την ώρα του φαγητού ως μια ευκαιρία να συναντηθείτε ως οικογένεια και να κάνετε ουσιαστικές συζητήσεις.
Ξεκινήστε σερβίροντας μικρές μερίδες στα παιδιά σας και μην τα πιέζετε να φάνε κάτι που δεν θέλουν. Αφήστε τα να εξερευνήσουν τι έχουν στο πιάτο τους ενώ συζητούν για την ημέρα τους. Όσο λιγότερη εμμονή έχετε με αυτό που τρώνε, τόσο πιο άνετα θα νιώθουν και μπορεί στο τέλος να δοκιμάσουν από όλα.
Συνιστώ επίσης να έχετε ένα πρόγραμμα γευμάτων και σνακ, ώστε το παιδί σας να ξέρει τι να περιμένει. Ενημερώστε το ότι αυτή είναι η ευκαιρία του να παρέχει στο σώμα του ενέργεια
Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ακούσουν τα σημάδια της πείνας και της πληρότητας.
Θα μπορούσατε επίσης να μιλήσετε για τα δικά σας συναισθήματα την ώρα του γεύματος και να πείτε πράγματα όπως «Είναι νόστιμο, αλλά δεν πεινάω πια, οπότε θα το κρατήσω για αργότερα». Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα μυήσετε στο προσεκτικό και διαισθητικό φαγητό .
Είναι σημαντικό να μην μιλάτε για θερμίδες ή την αύξηση βάρους με αρνητικό τρόπο μπροστά στο παιδί σας. Εάν πείτε πράγματα όπως "αυτό το μπισκότο είναι κακό" ή μιλάτε για το πώς το φαγητό μπορεί να σας παχύνει, μπορεί να πυροδοτήσει ορισμένες ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές στα παιδιά σας.
Μπορείτε να σερβίρετε μερικά γλυκά ή «πρόχειρο φαγητό» μαζί με τα λαχανικά και το καστανό ρύζι εάν τα ζητήσει το παιδί σας, χωρίς να δώσετε προσοχή σε αυτά.
Είναι επίσης σημαντικό να προσπαθήσετε να μην επαινείτε το παιδί σας επειδή τρώει ή δεν τρώει ορισμένα τρόφιμα. Για παράδειγμα δεν χρειάζεται να το δωροδοκήσετε με γλυκό, επειδή έφαγε τα λαχανικά του.
Τέλος, μην συζητάτε για το σωματικό βάρος με ένα παιδί. Εάν ένας γιατρός έχει συμβουλέψει το παιδί σας να πάρει ή να χάσει βάρος για λόγους υγείας, εστιάστε στην πτυχή της υγείας. Βεβαιωθείτε ότι του παρέχετε υγιεινές και ισορροπημένες επιλογές γευμάτων από κυρίως ολόκληρα τρόφιμα.
Όταν παρουσιαστεί μια ευκαιρία μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά σας για τα οφέλη του φαγητού με τον κατάλληλο τρόπο ανάλογα την ηλικία. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε σε ένα μικρό παιδί ότι εάν φάει καρότα θα βοηθήσει τα μάτια του να είναι εξαιρετικά δυνατά ή ότι η κατανάλωση μούρων θα βοηθήσει το σώμα του να καταπολεμήσει την ασθένεια. Μπορείτε να πείτε σε ένα μεγαλύτερο παιδί ότι τα καρότα έχουν βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών ή ότι τα μούρα έχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Είναι σημαντικό να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει ότι το φαγητό είναι ένας διασκεδαστικός και νόστιμος τρόπος για να παρέχει στο σώμα του όλα τα πράγματα που χρειάζεται για να είναι υγιές και χαρούμενο.
Είναι επίσης καλή ιδέα να εμπλέκετε τα παιδιά σας στις αγορές τροφίμων και στην προετοιμασία γευμάτων με τρόπους που ταιριάζουν στην ηλικία τους. Αυτό μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα εκθέσετε σε διαφορετικά τρόφιμα και να τα διδάξετε ορισμένα πράγματα.
Τι γίνεται αν το παιδί είναι επιλεκτικό;
Για ένα πολύ επιλεκτικό παιδί, θα ακολουθούσα όλες τις παραπάνω συστάσεις, που σημαίνει να απολαμβάνει υγιεινά και ισορροπημένα οικογενειακά γεύματα, να υπάρχειμια ποικιλία φαγητών, ένα πρόγραμμα γευμάτων και σνακ (αλλά να το αφήνετε να αποφασίσει πόσο θα φάει μέσα σε κάποια χρονικά πλαίσια), μια εκπαίδευση σχετικά με τα τρόφιμα κ.λπ.
Θα προσπαθούσα επίσης να έχω μερικά τρόφιμα που του αρέσουν σε κάθε γεύμα, αλλά σε μικρές μερίδες. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας τρώει μόνο κοτομπουκιές, προσπαθήστε να τις σερβίρετε μαζί με μερικά λαχανικά και ζυμαρικά. Αν ζητήσει περισσότερες, πείτε κάτι σαν «Δεν υπάρχουν πλέον κοτομπουκιές αυτή τη στιγμή, ίσως την επόμενη φορά. Μήπως θα ήθελες να δοκιμάσεις λίγο μπρόκολο;»
Δεν πρέπει να πιέζετε τα παιδιά σας να τρώνε κάτι που δεν τους αρέσει, επειδή είναι υγιεινό. Η καλύτερη επιλογή είναι να γίνετε εσείς καλό πρότυπο και να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Εν κατακλείδι η υγιεινή διατροφή για τα παιδιά σημαίνει ότι τους δίνουμε μια μεγάλη ποικιλία τροφών με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Σημαίνει την οικοδόμηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών απολαμβάνοντας τα οικογενειακά γεύματα, ενθαρρύνοντάς τα να συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού, εκπαιδεύοντάς τα σχετικά με τη διατροφή και διασφαλίζοντας ότι αναπτύσσουν μια υγιή σχέση με το φαγητό.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.