WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 μύθοι για την υγεία των οστών


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Μαρτίου 2022

4 μύθοι για την υγεία των οστών
Τα οστά είναι κυριολεκτικά βάση πάνω στην οποία βρίσκεται το σώμα μας, και υπάρχουν 206 από αυτά σε όλο το σώμα μας. Ειδικά αν είχατε ένα σπασμένο ή τραυματισμένο οστό στο παρελθόν, γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να τα διατηρήσετε υγιή.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τι τρώμε, που μπορούν να συμβάλουν στην υγεία των οστών. Αλλά υπάρχει και πολλή παραπληροφόρηση εκεί έξω. Γι αυτό και σήμερα θα αναλύσουμε σε τέσσερις κοινούς μύθους για την υγεία των οστών και θα χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αποκαλύψουμε την αλήθεια.

Μύθος 1: Μόνο οι ασκήσεις αντίστασης κάνουν καλό στα οστά

Είναι γνωστό ότι οι προπονήσεις αντίστασης, όπως η άρση βαρών, είναι πολύ αποτελεσματικές στη διατήρηση γερών οστών γερών, αλλά μια νέα μετα-ανάλυση στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity δείχνει ότι κάθε τύπος σωματικής δραστηριότητας είναι ωφέλιμος - από το κολύμπι, το Pilates μέχρι το περπάτημα και τον χορό.

Οι δραστηριότητες που ενισχύουν την ισορροπία και τον συντονισμό, όπως η γιόγκα και το τάι τσι, μπορεί επίσης να κάνουν καλό στην οστική πυκνότητα. Όπως πάντα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο σχήμα προπόνησης, ειδικά εάν έχετε οστεοπόρωση.

Μύθος 2: Η οστική μάζα παραμένει ίδια

Καταρχάς τα άσχημα νέα: για τους περισσότερους ανθρώπους, τα χρόνια οικοδόμησης των οστών τελειώνουν κάπου μεταξύ 25 και 30 ετών. Μετά την επίτευξη αυτού του ανώτατου ορίου, η οστική μάζα είναι γενικά σταθερή μέχρι την ηλικία των 50 ετών, όπου αρχίζει μια σταθερή πτώση.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στη διατήρηση των οστών σας. Γιατί ενώ η απώλεια τη; οστικής μάζας είναι αναπόφευκτη, ωστόσο η γυμναστική, η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή του καπνίσματος μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Μύθος 3: Τα γαλακτοκομικά είναι απαραίτητα για υγιή οστά

Είναι αλήθεια ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν γενικά τις υψηλότερες ποσότητες ασβεστίου ανά μερίδα, αλλά επίσης πολλές μη γαλακτοκομικές πηγές μπορούν να προσφέρουν περίπου τόσο ασβέστιο όσο ένα ποτήρι γάλα.

Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει ότι το ασβέστιο από τις φυτικές τροφές δεν απορροφάται, αλλά αυτό ισχύει μόνο για εκείνες που περιέχουν υψηλές ποσότητες οξαλικού οξέος (όπως σπανάκι και τεύτλα) και φυτικού οξέος (ιδιαίτερα τα φασόλια και τα όσπρια). Η κατανάλωση τροφών εμπλουτισμένων με ασβέστιο όπως ο χυμός πορτοκαλιού, τα δημητριακά και τα φυτικά γάλατα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να λάβετε την κατάλληλη ποσότητα.

Μύθος 4: Τα συμπληρώματα ασβεστίου είναι επικίνδυνα

Ξεκινήστε να γκουγκλάρετε «συμπληρώματα ασβεστίου» και πιθανότατα θα συναντήσετε κάποιες τρομακτικές πληροφορίες ότι μπορεί να προκαλέσουν πέτρες στους νεφρούς και πιθανά καρδιακά προβλήματα. Αλλά αυτές οι συγκλονιστικές ιστορίες τείνουν να βασίζονται σε παλαιότερες μελέτες που χρησιμοποιούσαν μεγάλες δόσεις ασβεστίου.

Τα περισσότερα δεδομένα για τις πέτρες στους νεφρούς προέρχονται από τη μελέτη Women's Health Initiative του 2006, όπου οι συμμετέχοντες λάμβαναν έως και 2.100 mg την ημέρα μόνο από συμπληρώματα - πολύ πάνω από τη Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (RDA) των 1.000 έως 1.200 mg για τους περισσότερους ενήλικες. Οπότε δεν ήταν έκπληξη να δούμε κάποιο σχηματισμό λίθων σε αυτή τη μελέτη.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι μικρότερες δόσεις —σκεφτείτε 500 mg ή λιγότερο— είναι γενικά ασφαλείς και μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό δίχτυ ασφαλείας εάν ανησυχείτε για την πρόσληψη ασβεστίου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.