WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κοτόπουλο ή τόφου: Ποιο είναι πιο υγιεινό;


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Απριλίου 2022

Κοτόπουλο ή τόφου: Ποιο είναι πιο υγιεινό;
Το έχετε ακούσει ένα εκατομμύριο φορές στο παρελθόν - η άπαχη πρωτεΐνη είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Δύο από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα με άπαχη πρωτεΐνη είναι το κοτόπουλο και το αντίστοιχο για χορτοφάγους, το τόφου. Είναι όμως το ένα πιο υγιεινό από το άλλο; Παρακάτω θα αναλύσουμε τις διαφορές μεταξύ των δύο και τελικά θα απαντήσουμε στην ερώτηση - ποιο είναι πιο υγιεινό: το κοτόπουλο ή το τόφου;

Κοτόπουλο

Μια μερίδα στήθος κοτόπουλου έχει περίπου 21 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3,5 γραμμάρια συνολικού λίπους. Το κοτόπουλο περιέχει επίσης σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο και είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Β. Οι βιταμίνες Β βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου και καταπολεμούν την κόπωση.

Τόφου

Το τόφου είναι βασικό σε πολλές ασιατικές κουζίνες και παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας. Είτε το απολαμβάνετε απλά στον ατμό, είτε το προσθέτετε σε διάφορες συνταγές, ένα πράγμα στο οποίο μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε είναι ότι είναι μια έξυπνη επιλογή όταν αποφεύγετε το κρέας. Μια μερίδα τόφου περιέχει περίπου 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4 γραμμάρια λίπους, καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και κάλιο-ένα μέταλλο που λειτουργεί ως ηλεκτρολύτης, βοηθώντας στη λειτουργία των μυών και στην ισορροπία των υγρών στο σώμα. Διαθέτει επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την ομαλή πέψη και τη σωστή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα .

Χάρη στη γεύση, το τόφου μπορεί να ενσωματωθεί σε συνταγές που δεν μπορεί το κοτόπουλο. Μπορεί για παράδειγμα να είναι ένας νόστιμος τρόπος για να προσθέσετε επιπλέον πρωτεΐνη και ασβέστιο σε ένα smoothie. Εναλλακτικά, μπορείτε να αλλάξετε την πρωινή ρουτίνα των αυγών σας και να φτιάξετε τόφου με λαχανικά και πατάτες.

Ποιο είναι πιο υγιεινό: Το κοτόπουλο ή το τόφου;

Και τα δύο περιέχουν άφθονα θρεπτικά συστατικά, κάνοντας τα εξίσου εξαιρετικές επιλογές. Το κοτόπουλο και το τόφου είναι το καθένα καλές πηγές άπαχης πρωτεΐνης και παρέχουν μια σειρά από άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό .

Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι η προσθήκη ποικιλίας τροφίμων στη διατροφή σας. Και δεδομένου ότι και οι δύο αυτές τροφές περιέχουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, θα συμβάλουν στη συνολική υγεία και ευεξία. Έτσι, εάν δεν είστε χορτοφάγοι (ή vegan), η απάντηση μπορεί να είναι απλώς να προσθέσετε και τα δύο στο μενού σας.

Αν ψάχνετε για κάτι πιο συγκεκριμένο, όμως, κάθε τρόφιμο έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Το κοτόπουλο έχει σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από το τόφου. Και ενώ το στήθος κοτόπουλου είναι ελαφρώς χαμηλότερο σε λιπαρά, το τόφου έρχεται στην κορυφή σε αυτήν την κατηγορία επειδή περιέχει όλα τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, γνωστά και ως το «καλό» είδος λίπους, ενώ το κοτόπουλο περιέχει και κορεσμένο λίπος, το οποία το τόφου δεν περιέχει.

Το κοτόπουλο κερδίζει όταν πρόκειται για βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κάλιο, αλλά το τόφου είναι υψηλότερο σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο - καθώς και φυτικές ίνες.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό όταν μαγειρεύετε είτε κοτόπουλο είτε τόφου είναι να επιλέξετε μια υγιεινή μέθοδο παρασκευής. Αυτό σημαίνει να προτιμάτε το ψήσιμο στη σχάρα ή το βράσιμο και όχι το τηγάνισμα και να χρησιμοποιείτε πολλά φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά αντί για αλάτι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.