WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 απροσδόκητοι λόγοι για τους οποίους διψάτε συνέχεια


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Απριλίου 2022

6 απροσδόκητοι λόγοι για τους οποίους διψάτε συνέχεια
Η υπερβολική δίψα μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματός σας να υπαινίσσεται ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Όταν νιώθετε την ανάγκη να πιείτε νερό, ο λόγος είναι συνήθως ξεκάθαρος: Δεν έχετε πιει αρκετά από αυτό. Εάν γυμνάζεστε έντονα ή ξοδεύετε πολύ χρόνο ιδρώνοντας στον ήλιο, πρέπει να αναπληρώσετε τα υγρά που χάνετε μέσω του ιδρώτα. Διαφορετικά, μπορεί να εμφανίσετε μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα που συνδέονται με την αφυδάτωση, όπως κόπωση και μυϊκές κράμπες.

Για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα, οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει απλώς να επιδιώκουν να πίνουν πολλά υγρά - αλλά τι γίνεται αν η ανάγκη σας για νερό γίνει εντελώς ακόρεστη;

Οποιαδήποτε κατάσταση που αλλάζει την ισορροπία του νερού ή του νατρίου στο σώμα μπορεί να προκαλέσει δίψα. Εάν όμως ενυδατώνεστε, αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε αφυδατωμένοι, μπορεί να θέλετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε τις παρακάτω ύπουλες αιτίες υπερβολικής δίψας.

Απροσδόκητοι λόγοι για τους οποίους διψάτε όλη την ώρα

Διαβήτης

Τόσο ο διαβήτης τύπου 1 όσο και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά, το σώμα σας πιέζει τους νεφρούς για να παράγουν περισσότερα ούρα, με σκοπό να απαλλαγούν από την περίσσεια γλυκόζης. Η συχνοουρία, ένα άλλο κοινό σύμπτωμα, θα προκαλέσει δίψα. Και αυτό οδηγεί στην κατανάλωση περισσότερων υγρών, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα.

Εάν αισθάνεστε υπερβολική δίψα και ούρηση, καθώς και άλλα συμπτώματα όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους, κόπωση ή ευερεθιστότητα, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια εξέταση γλυκόζης αίματος για να διαπιστώσει εάν έχετε διαβήτη.

Ξηροστομία

Η ξηροστομία συχνά συγχέεται με την υπερβολική δίψα. Είναι μια μη φυσιολογική ξηρότητα των βλεννογόνων στο στόμα, λόγω μείωσης της ροής ή αλλαγής στη σύνθεση του σάλιου. Εάν οι αδένες σας δεν παράγουν αρκετό σάλιο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα ενοχλητικά συμπτώματα όπως η κακοσμία του στόματος, η δυσκολία στη μάσηση και σε παχύρρευστο σάλιο. Οι συνήθεις αιτίες ξηροστομίας περιλαμβάνουν το κάπνισμα, το στρες, το άγχος ή απλά τη γήρανση.

Ωστόσο, η ξηροστομία μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια πολλών συνταγογραφούμενων φαρμάκων (συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών και των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση) και των φαρμάκων για τη ζάλη.

Υπάρχουν επίσης αρκετές ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία, γι' αυτό καλύτερα να συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Προβλήματα θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής σας - ο αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού σας - είναι υπεύθυνος για την άντληση της θυρεοειδικής ορμόνης, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης, της ενέργειας, της εσωτερικής θερμοκρασίας και άλλων ζωτικών λειτουργιών του σώματος.

Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποια μορφή νόσου του θυρεοειδούς. Όταν ο αδένας παράγει πάρα πολύ ή πολύ λίγη ορμόνη, μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία από συμπτώματα, όπως ασυνήθιστα βαριές περιόδους, άγχος, ξηροστομία, εκ των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη δίψα.

Επιπλέον, τα άτομα που υποφέρουν συγκεκριμένα από υποθυρεοειδισμό είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από άλλες καταστάσεις υγείας που προκαλούν δίψα, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και η αναιμία λόγω ανεπάρκειας Β12.

Χρόνιο στρες

Το χρόνιο στρες κάνει τα επινεφρίδια να υπολειτουργούν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση όταν είναι έντονο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζάλη, κατάθλιψη , άγχος και επίσης υπερβολική δίψα.

Η δίψα είναι ο τρόπος του σώματός σας να προσθέτει περισσότερο νερό στο αίμα, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση για αυτό είναι να μειώσετε και να διαχειριστείτε καλύτερα τα επίπεδα του άγχους σας.

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων

Το αίσθημα δίψας είναι μια κοινή παρενέργεια των πρωτεινικών διαιτών, καθώς τα συγκεκριμένα διατροφικά προγράμματα απαιτούν να μειώσετε σημαντικά την πρόσληψη υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες απορροφούν και συγκρατούν περισσότερο νερό από την πρωτεΐνη και το λίπος. Άρα αν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων θα ουρείτε πιο συχνά, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων της δίψας.

Εγκυμοσύνη

Υπάρχουν πολλά σημάδια εγκυμοσύνης που πρέπει να προσέξετε, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής δίψας. Ο όγκος του αίματός σας αυξάνεται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, γεγονός που αναγκάζει τους νεφρούς σας να δημιουργήσουν περίσσεια υγρού που ρέει στην ουροδόχο κύστη σας, που σημαίνει ότι οι επισκέψεις σας στην τουαλέτα μπορεί να γίνουν πιο συχνές. Επιπλέον, η ναυτία που συνοδεύεται με την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για ενυδάτωση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.