WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις του κουρκουμά


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Απριλίου 2022

Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις του κουρκουμά
Η κατανάλωση κουρκουμά και κουρκουμίνης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα σας.

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό στην παραδοσιακή ανατολική ιατρική για τα οφέλη του στην υγεία. Η κουρκουμίνη, η οποία είναι το κύριο βιοδραστικό συστατικό του κουρκουμά, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ωστόσο, ενώ ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη είναι γενικά ασφαλείς για κατανάλωση, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η λήψη κουρκουμά σε μεγάλες δόσεις έχει τους παρακάτω πιθανούς κινδύνους:

  • Οι ήπιες παρενέργειες περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές , παλινδρόμηση οξέος , διάρροια, ζάλη και πονοκεφάλους.

  • Η κατανάλωση μεγάλων δόσεων συμπληρωμάτων κουρκουμά μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα οξαλικού στα ούρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στους νεφρούς.

  • Δεδομένου ότι ο κουρκουμάς δρα ως αραιωτικό του αίματος, θα πρέπει να αποφεύγεται εάν έχετε αιμορραγική διαταραχή.

  • Ο κουρκουμάς μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με φάρμακα όπως αραιωτικά αίματος, αντικαταθλιπτικά , αντιβιοτικά, αντιισταμινικά , φάρμακα για την καρδιά και θεραπείες χημειοθεραπείας. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα φάρμακα για τον διαβήτη και να οδηγήσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα .

  • Ο κουρκουμάς μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα στο στομάχι, όπως παλινδρόμηση οξέος και πέτρες στη χολή.

  • Δεδομένου ότι ο κουρκουμάς περιορίζει την απορρόφηση σιδήρου, δεν πρέπει να τον καταναλώνετε εάν παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου .

  • Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν μπορούν να τρώνε τροφές που περιέχουν κουρκουμά ως μπαχαρικό, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμά.

  • Ανάλογα με τη γενική σας υγεία και εάν έχετε παθήσεις όπως γαστρεντερικές διαταραχές ή πέτρες στους νεφρούς, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα κουρκουμά.

Πόσο κουρκουμά μπορούμε να καταναλώνουμε με αφάλεια;

Μελέτες που δείχνουν τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία χρησιμοποιούν εκχυλίσματα κουρκουμά που περιέχουν κυρίως κουρκουμίνη σε δόσεις που υπερβαίνουν το 1 γραμμάριο την ημέρα. Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να καταναλωθεί τόσο πολύ μέσω της διατροφής, ο κουρκουμάς λαμβάνεται συχνά ως συμπλήρωμα, όπου η περιεκτικότητα σε κουρκουμίνη είναι πολύ μεγαλύτερη.

Σε γενικές γραμμές, μια αποδεκτή ποσότητα συμπληρώματος κουρκουμίνης για λήψη σε καθημερινή βάση είναι περίπου 1,4 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους. Οτιδήποτε περισσότερο από αυτό μπορεί να σας προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Είναι ασφαλές να παίρνω κουρκουμά κάθε μέρα;

Ο κουρκουμάς είναι ένα κίτρινο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συνήθως στην ασιατική κουζίνα. Οι άνθρωποι τον καταναλώνουν επίσης λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του. Η λήψη κουρκουμά σε χαμηλές ποσότητες γενικά δεν δημιουργεί προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι ασφαλές να καταναλώνετε 1,4 mg κουρκουμά ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε μέρα. Υψηλότερες δόσεις κουρκουμά, ωστόσο, όταν καταναλώνονται για μεγαλύτερες περιόδους μπορεί να βλάψουν τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει τη χρήση κουρκουμά σε μορφή gel και παστίλιες ως συμπληρώματα.

Ποια είναι τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία;

Αν και τα περισσότερα από τα ισχυριζόμενα οφέλη του κουρκουμά δεν έχουν καμία επιστημονική υποστήριξη, εξακολουθεί να είναι ένα δημοφιλές σπιτικό φάρμακο για πολλές παθήσεις. Μερικά από τα προτεινόμενα οφέλη για την υγεία του κουρκουμά είναι τα παρακάτω.

Διαχείριση οστεοαρθρίτιδας

Ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα. Έχουν υπάρξει επιστημονικές αναφορές που υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα κουρκουμά βοήθησαν στη βελτίωση της κινητικότητας και στη μείωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Ρύθμιση της χοληστερόλης

Ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του λιπιδικού προφίλ μειώνοντας την κακή (LDL) χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης .

Ανακούφιση από τον κνησμό

Ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ερεθισμού του δέρματος και του κνησμού που προκαλείται από χρόνιες νεφρικές παθήσεις.

Βελτίωση της ψυχικής υγείας

Ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση παθήσεων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη Ρωτήστε τον γιατρό για το εάν ο κουρκουμάς μπορεί να ληφθεί μαζί με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Διαχείριση αλλεργιών

Ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των αλλεργικών συμπτωμάτων, όπως ο κνησμός και το φτέρνισμα.

Σε αντίθεση με πολλούς ισχυρισμούς, ο κουρκουμάς δεν βοηθά στη μείωση του έλκους του στομάχου. Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του κουρκουμά

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.