WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ωμοφαγία: Τι είναι, ποια τα οφέλη της και κατά πόσο αξίζει να τη δοκιμάσετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Απριλίου 2022

Ωμοφαγία: Τι είναι, ποια τα οφέλη της και κατά πόσο αξίζει να τη δοκιμάσετε
Ναι, σε αυτή τη δίαιτα τρώτε μόνο άψητο φαγητό.

Οι περισσότερες δίαιτες ορίζουν τις τροφές που μπορείτε να φάτε, όχι τον τρόπο παρασκευής τους. Όμως η ωμοφαγία- ένα μοντέρνο διατροφικό πρόγραμμα με βάση τα φυτά - εστιάζει συγκεκριμένα στη μαγειρική: Αποτελείται κυρίως από ωμά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Είναι όμως πράγματι υγιεινή η δίαιτα με ωμές τροφές; Εάν σκέφτεστε να τη δοκιμάσετε, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά της.

Τι είναι η ωμοφαγία

Η δίαιτα με ωμές τροφές αποτελείται από φυτά (και μερικές φορές ωμά ζωικά προϊόντα) που έχουν επεξεργαστεί σε θερμοκρασίες μικρότερες των 40-48 βαθμών και δεν έχουν υποστεί άλλου είδους επεξεργασία όπως παστερίωση ή χρήση εντομοκτόνων.

Ο στόχος είναι να τρώμε τα τρόφιμα στη φυσική τους κατάσταση και η θεωρία είναι ότι η θερμότητα στο μαγείρεμα καταστρέφει τα ένζυμα που απαιτούνται για την πέψη και δημιουργεί τοξίνες στο σώμα μας. Φυσικά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την ιδέα.

Ποια είναι τα οφέλη της ωμοφαγία

Προφανώς, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών συνοδεύεται από μια σειρά από οφέλη για την υγεία, διότι περιλαμβάνει ωμά φρούτα και λαχανικά που περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα μας.

Επίσης επειδή τα φυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αφομοιώνονται αργά και σας βοηθούν να νιώθετε χορτασμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τη λαχτάρα μεταξύ των γευμάτων.

Επιπλέον είναι από καιρό γνωστό ότι οι φυτικές δίαιτες συνδέονται με χαμηλότερη πιθανότητα χρόνιων ασθενειών. Μια μελέτη του 2019, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η διατροφή με βάση τα φυτά συσχετίστηκε με χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, καρδιαγγειακής θνησιμότητας και ακόμη και θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε ενήλικες μέσης ηλικίας.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της ωμοφαγίας

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα νέα καλά. Η δίαιτα με ωμές τροφές ενέχει ορισμένους σοβαρούς κινδύνους. Καταρχάς είναι πολύ περιοριστική, γι αυτό και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ασβεστίου, σιδήρου, πρωτεΐνης, βιταμίνης Β12 και D.

Επίσης, υπάρχει ένας βασικός λόγος που μαγειρεύουμε τα γεύματά μας: Η κατανάλωση ωμών ζωικών τροφών είναι επικίνδυνη. Επιπλέον, το μαγείρεμα ορισμένων τροφίμων κάνει τα θρεπτικά συστατικά τους πιο διαθέσιμα όταν καταναλώνονται.

Πρέπει να δοκιμάσετε την ωμοφαγία;

Αυτή είναι μια περίπλοκη ερώτηση. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι αξίζει να τη δοκιμάσετε. Αντιθέτως συνιστώ να υιοθετήσετε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία αποτελεί μια άλλη προσέγγιση για την κατανάλωση φυτικών τροφών, η οποία σας επιτρέπει να μαγειρεύετε τα γεύματά σας. Επίσης η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με την υγεία της καρδιάς και έχει πολύ μικρότερο κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο διστάζω να διαγράψω εντελώς την ωμοφαγία. Αν όμως θέλετε να τη δοκιμάσετε, χρειάζεστε τα σωστά εργαλεία στη διάθεσή σας: Επενδύστε σε εξοπλισμό, όπως μπλέντερ, και ενημερωθείτε για την ασφάλεια των τροφίμων και τους κινδύνους από το μούλιασμα και τη βλάστηση τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.