WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί η γλουτένη να προκαλέσει φλεγμονή ή φταίει κάτι άλλο;


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Απριλίου 2022

Μπορεί η γλουτένη να προκαλέσει φλεγμονή ή φταίει κάτι άλλο;
Γλουτένη. Η ίδια η λέξη προκαλεί φόβο.

Ο λόγος που πολλοί αποφεύγουν τη γλουτένη είναι επειδή έχει συνδεθεί με την κοιλιοκάκη. Όμως, η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή σε όλους; Τι γίνεται αν αντιμετωπίζετε άλλες μορφές χρόνιας φλεγμονής ή αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως αρθρίτιδα; Υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η γλουτένη είναι φλεγμονώδης; Ας λύσουμε όλες τις απορίες.

Λοιπόν ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Ξέρετε τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια φυσική πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και τα παράγωγά τους. Είναι αυτή που δίνει ελαστικότητα και δομή στα ψωμιά και τα αρτοσκευάσματα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη γλουτένη ως φυτική πρωτεΐνη.

Είναι κακή η γλουτένη για την υγεία μας;

Όσοι υποφέρουν από κοιλιοκάκη πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη, γιατί όταν την καταναλώνουν, ο οργανισμός τους ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς που επιτίθενται στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, με βλάβη ή καταστροφή των εντερικών λαχνών. Αν αυτά τα άτομα συνεχίζουν να καταναλώνουν γλουτένη παρουσιάζουν σημαντικές διατροφικές ελλείψεις, υποσιτισμό και άλλα συμπτώματα όπως αναιμία, κόπωση, οστεοπόρωση, κ.ά.

Εάν όμως δεν πάσχετε από κοιλιοκάκη, τότε όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν για εσάς. Σκεφτείτε ότι η γλουτένη είναι μέρος των δημητριακών ολικής άλεσης και ότι η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως (σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών) σχετίζεται με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου δύο και μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο φλεγμονωδών καταστάσεων όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Είναι σαν να λέμε ότι, εφόσον κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι θανάσιμα αλλεργικοί στα αμύγδαλα, τα αμύγδαλα είναι κακά για όλους μας. Πολλοί κάνουν επίσης (λανθασμένα) αυτή τη σύνδεση με τη γλουτένη, τα φιστίκια και τη σόγια .

Γλουτένη και πόνος στις αρθρώσεις

Εάν έχετε πόνο στις αρθρώσεις, θα σας βοηθήσει αν κόψετε τη γλουτένη; Η βιβλιογραφία δεν μας δίνει πολλά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η γλουτένη επιδεινώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη έδειξε ότι μια μελέτη μιας vegan δίαιτα χωρίς γλουτένη είχε βελτιώσεις σε άτιμα με αρθρίτιδα. Όμως είναι αδύνατο να πούμε εάν οι πόνοι μειώθηκαν λόγω της γλουτένης ή λόγω της vegan διατροφής. Εξάλλου υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως πρέπει να αποτελούν ος μιας διατροφικής προσέγγισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Έτσι, ενώ πιστεύω ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τη ρευματοειδή αρθρίτιδα με τη διατροφή, σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι πρέπει υπάρχει μια διατροφή χωρίς γλουτένη.

Η γλουτένη προκαλεί όντως φλεγμονή;

Η πιο ακριβής συμβουλή που μπορώ να δώσω για αυτήν την ερώτηση: Μπορεί να ωφεληθείτε από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για να βοηθήσετε στον έλεγχο της φλεγμονής σας…αλλά μια δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν είναι αντιφλεγμονώδης για όλους. Η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή σε όλους; Οχι.

Εάν αυτές οι δηλώσεις φαίνονται αντιφατικές, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω: Η γλουτένη δεν είναι μια «φλεγμονώδης τροφή» και στην πραγματικότητα, τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως (στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες) σχετίζονται με χαμηλότερη φλεγμονή

Ωστόσο, γμπορεί ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συστατικό να προκαλέσει φλεγμονήσε ένα άτομο και σε κάποιο άλλο να μην προκαλέσει απολύτωςτίποτα. Για παράδειγμα κάποιος με αλλεργία στα αμύγδαλα δεν μπορεί να φάει αμύγδαλα, παρόλο που τα αμύγδαλα είναι υγιεινά για τους περισσότερους ανθρώπους.

Τι να κάνουμε λοιπόν; Καταρχάς εάν προσπαθείτε να μειώσετε τη χρόνια φλεγμονή, πρώτα προσπαθήστε να αυξήσετε τις φυτικές ίνες και την πρόσληψη φυτικών τροφών που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και ένα υγιές μικροβίωμα. Εάν αυτό δεν σας προσφέρει αρκετή ανακούφιση, λάβετε ατομικές συμβουλές από έναν ειδικό, για να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε ποιες τροφές είναι οι καλύτερες είναι καλύτερες για εσάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.