Τι μπορεί να προκαλέσει η λήψη υπερβολικής ποσότητας ψευδαργύρου;
Τζουλιάννα Καρνέζη
12 Απριλίου 2022
Το σώμα μας απαιτεί μόνο μια μικρή ποσότητα ψευδαργύρου, αλλά αυτό το ιχνοστοιχείο παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανάπτυξη και διαίρεση των κυττάρων, στην επούλωση των πληγών, στη γεύση, στην όσφρηση, στην πέψη και έχει ακόμη βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.
Αν και το σώμα μας δεν παράγει ψευδάργυρο φυσικά, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν την ποσότητα που χρειάζονται μέσω της διατροφής. Τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου περιλαμβάνουν τα οστρακοειδή, το κρέας, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς, το γάλα και τα πουλερικά.
Μπορείτε επίσης να πάρετε ψευδάργυρο και με τη μορφή συμπληρώματος, εφόσον ανησυχείτε ότι δεν λαμβάνετε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα —11 mg την ημέρα για ενήλικες άνδρες και 8 mg για γυναίκες.
Όμως όπως συμβαίνει με τα περισσότερα καλά πράγματα, η υπερκατανάλωση ψευδαργύρου μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις.
Η ανεπάρκεια, τα συμπτώματα και ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο
Η λήψη υπερβολικής ποσότητας ψευδαργύρου αναφέρεται ως μία από τις πιο κοινές αιτίες ανεπάρκειας χαλκού ή την αδυναμία του σώματός σας να τον απορροφήσει. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ψευδάργυρος και ο χαλκός ανταγωνίζονται για την απορρόφηση στο στομάχι, με τον ψευδάργυρο να είναι ο συνηθισμένος νικητής.
Επίσης ισχύει και το αντίστροφο, που σημαίνει ότι η αναλογία υπερβολικής ποσότητας χαλκού σε σύγκριση με τον ψευδάργυρο -είτε από τρόφιμα, συμπληρώματα ή ακόμα και μολυσμένο νερό- μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επικίνδυνα προβλήματα υγείας. Τα συμπτώματα τοξικότητας του χαλκού μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ναυτία, διάρροια και κατάθλιψη, μεταξύ άλλων. Η υγιής ισορροπία αυτών των δύο μετάλλων είναι απαραίτητη για να νιώσετε καλύτερα.
Σε επαρκείς ποσότητες, ο χαλκός σας δίνει ενέργεια, βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ιστών, βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και σας βοηθά να διατηρήσετε έναν υγιή μεταβολισμό.
Και παρόλο που πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα χαλκού στη διατροφή τους, οι πραγματικές ελλείψεις χαλκού είναι ασυνήθιστες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH). Τα άτομα που εμφανίζουν ανεπάρκεια χαλκού, ωστόσο, είναι πιθανό να παρατηρήσουν γρήγορα ότι κάτι δεν πάει καλά.
Τα ήπια συμπτώματα ανεπάρκειας χαλκού περιλαμβάνουν κόπωση, μυϊκή αδυναμία, υπομελάγχρωση (μπαλώματα ανοιχτόχρωμου δέρματος λόγω απώλειας χρωστικής), αραίωση ή πρόωρα γκριζάρισμα μαλλιών και ευαισθησία στο κρύο.
Πιο σοβαρά ζητήματα, τα οποία συνδέονται με ανεπαρκή επίπεδα χαλκού για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιλαμβάνουν αδύναμα ή εύθραυστα οστά, προβλήματα με τη μάθηση και τη μνήμη, έλλειψη συντονισμού κατά το περπάτημα, ακόμη και απώλεια όρασης. Επίσης ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια χαλκού μπορεί να παίζει ρόλο στη νόσο του Αλτσχάιμερ, αν και αυτό εξακολουθεί να μελετάται.
Είναι σημαντικό να λαμβάνετε συμπληρώματα ψευδαργύρου μόνο εάν τα συστήσει ο γιατρός σας. Η άσκοπη συμπερίληψη υπερβολικού ψευδαργύρου στη διατροφή σας με τη λήψη συμπληρωμάτων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων ανεπάρκειας χαλκού.
Η επίτευξη της τέλειας ισορροπίας μεταξύ των δύο ιχνοστοιχείων είναι σημαντική προκειμένου να αποφευχθούν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα συμπτώματα ανεπάρκειας ή τοξικότητας.
Τα άτομα που είναι πιο πιθανό να στερούνται υγιών ποσοτήτων χαλκού περιλαμβάνουν άτομα με κοιλιοκάκη, νόσο Menkes ή υποσιτισμένα. Στις έγκυες γυναίκες, στους χορτοφάγοι και στα άτομα με δρεπανοκυτταρικές ή γαστρεντερικές ασθένειες μπορεί να τους συνταγογραφούνται υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων ψευδαργύρου για διάφορους λόγους, ενώ πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί για τις ελλείψεις χαλκού.
Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα που σχετίζονται με την έλλειψη χαλκού ή την υπερβολική λήψη ψευδαργύρου επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.