WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί να κάνεις τη διαφορά φέτος το Πάσχα και να γίνεις χορτοφάγος


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Απριλίου 2022

Γιατί να κάνεις τη διαφορά φέτος το Πάσχα και να γίνεις χορτοφάγος
pexels
Δεν είναι δύσκολο να αντισταθείς στο κρέας, κι ας είναι Πάσχα.

Έφτασε εκείνη η εποχή του χρόνου όπου όλοι θα γιορτάσουν, θα βάψουν κόκκινα αυγά, υα φτιάξουν τσουρέκια και θα τιμήσουν τις παραδόσεις. Έφτασε και η εποχή όμως που τα κρεοπωλεία θα γεμίσουν με νεκρά ζώα και που οι κρεοπώλες θα ακονίζουν τα μαχαίρια τους περιμένοντας τους πελάτες να αποφασίσουν εάν θα προτιμήσουν το αρνί ή το κατσίκι.

Κοντοζυγώνει και πάλι εκείνη η Κυριακή που η έντονη διαπεραστική μυρωδιά της τσίκνας θα διαχέεται στον αέρα. Το Πάσχα είναι και φέτος εδώ.

Και ενώ οι περισσότεροι ανυπομονούν για την Κυριακή του Πάσχα όπου θα σουβλίσουν το αρνί, υπάρχουν και εκείνοι που αντιστέκονται σε αυτό το έθιμο, γιατί πολύ απλά δεν τρώνε κρέας. Μήπως λοιπόν έφτασε και η δική σου στιγμή να αποφασίσεις αυτό το Πάσχα να γίνεις χορτοφάγος;

Και εάν σκέφτεσαι πώς θα ζήσεις χωρίς το κρέας, τότε θα ήθελα να σου πω πως δεν είναι καθόλου δύσκολο, αρκεί να έχεις συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτά τα πλάσματα. Επειδή όμως δεν θα ήθελα να γίνει το σημερινό άρθρο να είναι σκληρό, θα μιλήσω με δεδομένα και στοιχεία, ώστε να καταλάβεις πόση βαρύτητα έχει η απόφασή σου να γίνεις σήμερα κιόλας χορτοφάγος. Ας ξεκινήσουμε.

Ο σημερινός τρόπος παραγωγής τροφίμων είναι υπεύθυνος για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αφού φαίνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνει στις πρακτικές του μέτρα τα οποία θα διασφαλίσουν στις μελλοντικές γενιές τις πηγές που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση των δικών τους αναγκών.

Σήμερα οι άνθρωποι σκοτώνουν περίπου 60 δισεκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο, εκτός των δισεκατομμυρίων ψαριών και άλλων θαλάσσιων ζώων. Έως το 2050 αναμένεται να καταναλώνουμε 500.000.000 τόνους κρέατος, ενώ το 1961, η συνολική παγκόσμια κατανάλωση κρέατος δεν ξεπερνούσε τα 71 εκατομμύρια τόνους.

H σύγχρονη κτηνοτροφία έχει γίνει παγκοσμίως η κύρια πηγή μόλυνσης και περιβαλλοντικής καταστροφής

Κατά µέσο όρο, οι απαιτήσεις σε έδαφος για την παραγωγή ζωικής πρωτεΐνης είναι 10 φορές µεγαλύτερες από ό,τι για τις φυτικές πρωτεΐνες. Για την παραγωγή ενός κιλού µοσχαρίσιου κρέατος, χρειάζονται 21 κιλά πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης.

Για κάθε 16 κιλά δηµητριακών και σόγιας που καταναλώνει ένα µοσχάρι στις Ηνωµένες Πολιτείες της Αµερικής (ΗΠΑ) αποδίδει ένα κιλό κρέατος. Για τη διατροφή πουλερικών, χοίρων και βοοειδών "θυσιάζεται" το 40% της παγκόσµιας παραγωγής δηµητριακών.

Εκτός όμως από την κτηνοτροφία υπάρχει επίσης και η αποψίλωση των δασών, οι αλλαγές στις χρήσεις γης, η μείωση της βιοποικιλότητας, οι μεγάλες ποσότητες σε νερό που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των τροφίμων (70% του συνολικού νερού που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος) όπως και τα απόβλητα που παράγονται (ρύπανση νερού, στερεά και υγρά απόβλητα), τα οποία είναι από τις λίγες επιπτώσεις που δημιουργούνται από την σημερινή κατάσταση του συστήματος παραγωγής τροφίμων.

Αυτοί οι δύο παράγοντες (εκτροφή ζώων, καλλιέργεια προϊόντων) αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες υποβάθμισης του περιβάλλοντος, αφού προκαλούν την μείωση των δασικών εκτάσεων για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων, την μείωση της βιοποικιλότητας και την υποβάθμιση των εδαφών από την εντατική χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Υπάρχουν φυσικά και αρκετοί λόγοι υγείας που μπορούν να σε πείσουν να γίνεις χορτοφάγος

Καταρχάς έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι δεν τρώνε κρέας έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και η υπέρταση και κινδυνεύουν λιγότερο να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η χορτοφαγία είναι επίσης συνυφασμένη με την αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Και όπως είναι γνωστό οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καταπολεμάνε τη δυσκοιλιότητα και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου. Ενώ τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά καταπολεμάνε τις βλαβερές για τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για πολλές ασθένειες.

Όπως και να έχει, η τελική επιλογή είναι δική σου. Είτε επιλέξεις να φας κρέας, είτε τελικά κάνεις την ανατροπή και πεις όχι στην κρεατοφαγία, αυτό που έχει σημασία είναι να κάνουμε συνειδητές επιλογές και να έχουμε πάντα το «μέτρον άριστον» σαν μότο ζωής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.