WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα χειρότερα διατροφικά ψέματα που διαβάσαμε στο διαδίκτυο


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Απριλίου 2022

Τα χειρότερα διατροφικά ψέματα που διαβάσαμε στο διαδίκτυο
Τόσες πολλές κακές συμβουλές και τόση παραπληροφόρηση, με λίγα κλικ

Όλοι θέλουμε να είμαστε υγιείς, αλλά κάτι που φαίνεται τόσο απλό περιπλέκεται υπερβολικά από ανθρώπους που δίνουν λανθασμένες διατροφικές συμβουλές.

Εξάλλου αν πρόκειται να αποκαλείς τον εαυτό σου «ειδικό στη διατροφή» και να δίνεις συμβουλές θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζεις τα πολύ βασικά της φυσιολογίας και της βιολογίας. Ωστόσο, αν γράψουμε ένα άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το οποίο δεν είναι επιστημονικό, πιθανότατα θα κάνουμε τους περισσότερους ανθρώπους να το πιστέψουν.

Εδώ είναι μερικές από τις χειρότερες συμβουλές που έχω διαβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον τελευταίο καιρό.

«Δεν χρειάζεσαι τους υδατάνθρακες»

Όποιος το λέει αυτό δεν έχει καμία ιδέα για τον ρόλο που παίζει το φαγητό στην υγεία μας. Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή καυσίμου για τον εγκέφαλο και τους μύες μας. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν τον ρόλο τους, αμφισβητώντας έτσι και τον ρόλο των φυτικών ινών στη διατροφή μας.

Εκτός όμως από τα οφέλη των υδατανθράκων στην υγεία, προσθέτουν και απόλαυση στη ζωή μας. Από την άλλη μεριά κάποιος που χρησιμοποιεί τις ενοχές και τη ντροπή για να σας αποθαρρύνει από το φαγητό, έχει μια ανθυγιεινή

σχέση μαζί του.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να αγαπάτε το φαγητό και να το ενσωματώνετε στη ζωή σας ως κάτι ευχάριστο και διασκεδαστικό. Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ: Καμία τροφή, ρόφημα ή συμπλήρωμα δεν καίει λίπος ή αυξάνει τον μεταβολισμό μας ούτε θα οδηγήσει σε αισθητή απώλεια βάρους.

«Αν πεινάς, πιες νερό»

Αυτή η συμβουλή δημιουργεί την εντύπωση πως η ικανοποίηση της πείνας με φαγητό είναι ντροπή και λάθος. Κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο. Όταν πεινάτε, το σώμα σας προσπαθεί να σας πει κάτι: Χρειάζεται ενέργεια, άρα τροφή.

Όπως δεν θα αγνοούσατε την επιθυμία σας να επισκεφτείτε την τουαλέτα, που είναι απλώς ένα άλλο από τα έμφυτα σημάδια του σώματός σας. Έτσι λοιπόν, μην αγνοείτε τα σημάδια της πείνας σας. Ακούστε το σώμα σας όταν προσπαθεί να σας πει κάτι. Και αφήστε τις διαδικτυακές συμβουλές διατροφής, εκεί που ανήκουν.

«Μειώστε τη λαχτάρα σας για φαγητό με αυτό το συμπλήρωμα»

Για να το κάνω πιο σαφές δεν υπάρχουν μαγικά χάπια. Κανένα συμπλήρωμα δεν μπορεί να μειώσει την επιθυμία σας για φαγητό. Ο μόνος τρόπος για να μειώσετε τις λιγούρες είναι:

  • Να καθορίσετε από πού προέρχονται – η πείνα είναι συναισθηματική ή σωματική;

  • Να τρώτε ισορροπημένα, με σκοπό να ικανοποιείστε τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

«Η αποτοξίνωση είναι ένας πολύ κάλος τρόπος για να καθαρίσεις τις τοξίνες και να χάσεις κιλά»

Δυστυχώς οι δίαιτες που έχουν σχεδιαστεί για την απομάκρυνση των τοξινών κερδίζουν όλο και περισσότερη δημοτικότητα. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες δίαιτες δεν έχουν επιστημονική βάση.

Στην ουσία ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να αποβάλει από μόνος του τις επιβλαβείς ουσίες. Πιο συγκεκριμένα η πεπτική οδός εξαλείφει τα στερεά απόβλητα, οι νεφροί εξαλείφουν τα υγρά απόβλητα, οι πνεύμονες εξαλείφουν τα αέρια και το δέρμα εξαλείφει τα υπολείμματα με τη μορφή του ιδρώτα.

Όσο αφορά την απώλεια βάρους και τις δίαιτες αποτοξίνωσης, τεχνικά θα μπορούσατε να χάσετε κιλά, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι το βάρος σας σε νερό και όχι σε λίπος.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης αποτελούν ακόμα ένα τρικ, παρά μια διατροφική πραγματικότητα. Είναι προτιμότερο να ακολουθείτε τις συμβουλές ενός ειδικού και όχι ό,τι διαβάζετε ή ακούτε κατά καιρούς από το διαδίκτυο και τους φίλους.

Σίγουρα οι περισσότεροι έχετε ακούσει ή διαβάσει κάποιες από τις παραπάνω διατροφικές συμβουλές και ίσως μερικές να τις πιστέψατε. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως δεν υπάρχουν κόλπα ή μαγικά χάπια για να χάσετε κιλά ή να αποκτήσετε υγεία και ευεξία. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέξετε θρεπτικά τρόφιμα, να φροντίζετε το σώμα σας, να γυμνάζεστε και να οικοδομήσετε μια υγιής σχέση με το φαγητό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.