WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να ελαχιστοποιήσετε το πρήξιμο από τις φυτικές ίνες


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Απριλίου 2022

Πώς να ελαχιστοποιήσετε το πρήξιμο από τις φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία μας.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή τους, ενώ σύμφωνα με το Ιnstitute of Medicine του United States National Academy of Sciences, η συνιστώμενη πρόσληψη για τους ενήλικες είναι 21-38 γραμμάρια ημερησίως.

Ωστόσο, ένας από τους λόγους που πολλοί δυσκολεύονται να καταναλώσουν αρκετές φυτικές ίνες είναι ότι προκαλούν φούσκωμα. Το πώς αντιδρά το σώμα σας στις φυτικές ίνες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου σας. Η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν φυσικά προβιοτικά μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου σας και να βοηθήσει το σώμα σας να επεξεργάζεται τις ίνες πιο αποτελεσματικά. Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα.

Εάν οι φυτικές ίνες τείνουν να σας κάνουν να νιώθετε πρήξιμο, αλλά θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψή τους, είναι καλύτερο να κάνετε τα πράγματα αργά. Ξεκινήστε προσθέτοντας ένα ή δύο επιπλέον γραμμάρια φυτικών ινών στη διατροφή σας κάθε λίγες μέρες και δοκιμάστε την ανοχή σας.

Με τον καιρό, το σώμα σας θα συνηθίσει σε περισσότερες φυτικές ίνες και το φούσκωμα θα πρέπει να υποχωρήσει. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε λύση για το πρήξιμο, προγραμματίστε μια επίσκεψη με το γιατρό σας. Μπορεί να αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το έντερο ή τροφική δυσανεξία.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να κατανοήσετε αυτό το θρεπτικό συστατικό για να αποφύγετε δυσάρεστες παρενέργειες. Υπάρχουν δύο κύρια είδη φυτικών ινών: αδιάλυτες και διαλυτές. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στη βελτίωση των κινήσεων του εντέρου και μπορούν να βρεθούν σε τροφές όπως το σιτάρι ολικής αλέσεως, τα φυλλώδη λαχανικά και το μπρόκολο.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες μας κρατούν χορτάτους μετά το φαγητό και επιβραδύνουν την πέψη. Μπορείτε να τις βρείτε σε τρόφιμα όπως πλιγούρι βρώμης, μήλα και φράουλες. Κάθε είδος φυτικής ίνας επηρεάζει διαφορετικά το σώμα σας.

Το φούσκωμα προκαλείται συχνά από τις πάρα πολλές διαλυτές φυτικές ίνες. Αυτός ο τύπος φυτικών ινών μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες.

Από την άλλη πλευρά η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αδιάλυτων φυτικών ινών, μπορεί να προκαλέσει συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα και ακόμη και διάρροια. Για να μην έχετε αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα είναι σημαντικό να συνδυάσετε και τα είδη φυτικών ινών μέτριες ποσότητες.

Επιπρόσθετα, για την καλύτερη απόδοσή τους, παράλληλα με την κατανάλωση των ινών χρειάζεται και επαρκής πρόσληψη νερού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.