Η εμπειρία με το φούσκωμα μπορεί να είναι για τον καθένα διαφορετική. Μπορεί να έχετε ένα αίσθημα υπερβολικής πληρότητας μετά το φαγητό, ή η κοιλιά σας να είναι διατεταμένη. Επίσης πολλοί έχουν φούσκωμα με αέρια, κάτι που μπορεί να είναι επώδυνο, ενώ κάποιοι άλλοι ξυπνούν φουσκωμένοι. Αυτό που μπορεί να σας εκπλήξει είναι ότι ενώ το φούσκωμα συχνά μοιάζει με υπερβολικά αέρια, η έρευνα δείχνει ότι στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει μόνο αυτό .
Τι προκαλεί το φούσκωμα;
Επειδή το φούσκωμα δεν είναι το ίδιο για όλους, μπορεί να περιμένετε ότι έχει πολλές αιτίες…και έχετε δίκιο. Αυτό που προκαλεί φούσκωμα σε ένα άτομο μπορεί να μην είναι το ίδιο για ένα άλλο. Εδώ είναι μερικοί από τους κύριους ένοχους:
- Κατάποση αέρα (μάσημα τσίχλας ή ομιλία ενώ τρώτε)
- Κατανάλωση τροφών που παράγουν αέρια
- Τρώτε πολύ γρήγορα, που οδηγεί σε κακή μάσηση και κατάποση περισσότερου αέρα
- Υπερφαγία. Αν περνάει πολλή ώρα μεταξύ των γευμάτων τείνουμε να τρώμε υπερβολικά
- Μέγεθος γεύματος σε σχέση με το μέγεθος της κοιλιάς. Αν έχετε μικρή κοιλιά, θα παρατηρήσετε ότι διευρύνεται περισσότερο όταν τρώτε μεγάλες ποσότητες
- Υποτονική πέψη, όπως αργή κένωση του στομάχου ή αργή αποβολή
- Διατροφικές αλλαγές, όπως η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες
- Ανισορροπία στα εντερικά βακτήρια
- Το άγχος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση της πέψης σας
Πότε το φούσκωμα είναι φυσιολογικό και πότε είναι σημάδι για κάτι άλλο;
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος άνθρωπος παράγει 0,6-1,8 λίτρα αέρια την ημέρα… ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβάνεται. Για πολλούς, η διέλευση αερίων μέσω του πεπτικού σωλήνα δεν προκαλεί συμπτώματα και είναι σημάδι ενός υγιούς εντέρου. Αλλά κάποιοι άλλοι βιώνουν πολύ συχνά ένα άβολο κοιλιακό φούσκωμα και πολλά αέρια. Εάν αυτό σας ακούγεται οικείο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν σοβαρές υποκείμενες αιτίες, όπως αυτές που ακολουθούν:
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
- Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD)
- Κοιλιοκάκη
- Δυσκοιλιότητα
- Γαστροπάρεση
Το φούσκωμα είναι περίπλοκο. Αυτό που λειτουργεί για κάποιον μπορεί να μην λειτουργεί για εσάς
Επίσης εάν το φούσκωμα σας συνοδεύεται από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό: αίμα στα κόπρανα, δυσκολία στην κατάποση, επαναλαμβανόμενοι έμετοι, ακούσια απώλεια βάρους, πυρετός ή ίκτερος.
Μερικές συμβουλές για να απαλλαγείτε από το φούσκωμα, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο άλλο νόσημα
Να τρώτε αργά και να μασάτε καλά την τροφή. Όσο καλύτερα μασάτε την τροφή σας, τόσο πιο αποτελεσματικά θα την αφομοιώσετε, με αποτέλεσμα να μένει λιγότερη ποσότητα στο στομάχι για ζύμωση.
Αυξήστε σταδιακά τις φυτικές ίνες. Αν θέλετε να αρχίσετε να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες, είναι σημαντικό να μην προσθέσετε πάρα πολλές ταυτόχρονα. Χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσει το έντερο σας στις φυτικές ίνες.
Αποφύγετε να μιλάτε με το στόμα γεμάτο, γιατί θα καταπίνετε περισσότερο αέρα.
Παραλείψτε το καλαμάκι και τα αφρώδη ποτά την ώρα του γεύματος.
Προσπαθήστε να μην τρώτε όταν είστε αγχωμένοι ή βιάζεστε, γιατί μπορεί να εμποδίσει την πέψη λόγω της σύνδεσης εγκεφάλου-εντέρου .
Μασήστε φρέσκο ή αποξηραμένο τζίντζερ ή πιείτε το ως τσάι, γιατί βοηθά στην κένωση του στομάχου.
Μασήστε λίγους βιολογικούς σπόρους μάραθου μετά το γεύμα. Ο μάραθος είναι μια παραδοσιακή θεραπεία για τα αέρια και τη βελτίωση της πέψης.
Γυμναστείτε. Η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Αποφύγετε ή μειώσετε το αλκοόλ, γιατί μπορεί να ερεθίσει το έντερο και να αφυδατώσει, οδηγώντας σε δυσκοιλιότητα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.