WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το άγχος επηρεάζει το έντερό σας και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Μαρτίου 2022

Πώς το άγχος επηρεάζει το έντερό σας και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό
pexels-andrea-piacquadio
Μήπως το άγχος δένει το έντερό σας κόμπους; Αν ναι τότε δεν είστε οι μόνοι.

Σύμφωνα με το National Institutes of Health, 60-70 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποιο είδος πεπτικής νόσου λόγω του άγχους. Επίσης το Canadian Digestive Health Foundation δηλώνει ότι πάνω από 20 εκατομμύρια Καναδοί πάσχουν από πεπτική δυσλειτουργία και η αιτία είναι το στρες. Ναι, το άγχος και τα πεπτικά προβλήματα συνδέονται απόλυτα.

Πώς το άγχος επηρεάζει το έντερο σας

Το έντερο και ο εγκέφαλος έχουν μια στενή σύνδεση μέσω του νευρικού συστήματος. Το έντερο είναι έντονα νευρωμένο – στην πραγματικότητα, υπάρχουν περισσότερα νευρικά κύτταρα (νευρώνες) στο νευρικό σας σύστημα που βασίζεται στο έντερο παρά στο νωτιαίο μυελό.

Η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου γίνεται με δύο τρόπους. Και αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε «πεταλούδες στο στομάχι μας» όταν είμαστε νευρικοί. Το άγχος επηρεάζει το έντερο – αλλά το έντερο μπορεί επίσης να επηρεάσει την απόκριση στο στρες και τη διάθεσή μας . Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι περίπου το 90% της επικοινωνίας εντέρου-εγκεφάλου πηγαίνει από το έντερο στον εγκέφαλο.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το άγχος επηρεάζει το έντερο σας:

  • Το άγχος μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό με τον οποίο κινείται το έντερό σας, είτε πολύ γρήγορα (διάρροια) είτε πολύ αργά ( φούσκωμα και δυσκοιλιότητα )

  • Το άγχος μπορεί να προκαλέσει έξαρση ελκώδους κολίτιδας ή νόσου του crohn

  • Το άγχος μπορεί να εντείνει την αντίληψη του πόνου

  • Το άγχος μπορεί να αλλάξει τον αριθμό των βακτηρίων που ζουν στο έντερό σας, οδηγώντας σε δυσλειτουργία του εντερικού φραγμού, φλεγμονή και επιδείνωση των πεπτικών συμπτωμάτων.

  • Το άγχος μπορεί να κάνει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης ή του έλκους χειρότερα

Άγχος και κινήσεις του εντέρου

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις κινήσεις του εντέρου σας. Αν για παράδειγμα χρειάστηκε ποτέ να τρέξετε στην τουαλέτα πριν από μια σημαντική συνάντηση στη δουλειά, ξέρετε για τι πράγμα μιλάω. Για μερικούς, το στρες επιταχύνει την κινητικότητα του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Ενώ για άλλους, μπορεί να επιβραδύνει την κινητικότητα, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε φουσκωμένοι και να έχετε δυσκοιλιότητα.

Το άγχος μπορεί ακόμη και να σας κάνει να πεινάτε περισσότερο ή μπορεί να μειώσει την όρεξή σας, καθιστώντας δύσκολη τη λήψη των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε.

Τώρα, αν αυτό συμβαίνει για μια ή δύο μέρες κάθε τόσο, δεν είναι πραγματικά τόσο κακό. Τι γίνεται όμως αν αυτή είναι η καθημερινότητά σας; Αν συμβαίνει αρκετά συχνά τότε θα χρειαστείτε κάποιες λύσεις για να ελαχιστοποιήσετε τον τρόπο με τον οποίο το άγχος επηρεάζει το έντερο σας.

Μερικοί τρόποι για να βελτιώσετε την πέψη εάν είστε αγχωμένοι

Φροντίστε τόσο το στρες όσο και τη διατροφή σας

Προτού κάνετε κάποια περιοριστική δίαιτα αποβολής ή αγοράσετε συμπληρώματα, σκεφτείτε ποια είναι η καθημερινότητά σας. Δείτε εάν έχετε επιβλαβείς ή αγχωτικές σχέσεις. Σκεφτείτε να ξεκινήσετε τον διαλογισμό ή τη γιόγκα. Προσπαθήστε να περάσετε χρόνο σε όμορφα, φυσικά περιβάλλοντα όπως η παραλία, ένα πάρκο ή το τοπικό δάσος. Ανάψτε κεριά, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, δείτε μια αστεία ταινία.

Μια άλλη συμβουλή: Εάν είστε πολύ αγχωμένοι, να είστε προσεκτικοί στο τι τρώτε. Μπορεί να κάνετε επιλογές τροφίμων που να βλάπτουν, αντί να βοηθούν το έντερό σας. Ή μπορεί να τρώτε πολύ γρήγορα και να μην μασάτε σωστά την τροφή σας.

Καταναλώστε περισσότερες φυτικές τροφές

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εντέρου από τις επιπτώσεις του στρες. Πως; Τα φυτικά τρόφιμα περιέχουν φυτικές ίνες και ζυμώσιμους υδατάνθρακες που βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και τροφοδοτούν το μικροβίωμα, ώστε να μπορεί να παράγει λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, που πιστεύεται ότι βοηθούν στην άμβλυνση της δυσλειτουργίας του εντερικού φραγμού και της φλεγμονής.

Εάν η διατροφή σας δεν περιέχει επί του παρόντος πολλές φυτικές τροφές, ειδικά ινώδεις όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, φροντίστε να τις εισάγετε αργά. Και αυτό γιατί θέλετε να εκπαιδεύσετε το έντερό σας να δεχτεί τις φυτικές ίνες, με τον ίδιο τρόπο που θα εκπαιδεύατε το σώμα σας να τρέχει 10 χιλιόμετρα.

Δοκιμάστε το λάδι μέντας

Εάν το άγχος προκαλεί επώδυνους σπασμούς στο έντερό σας, σκεφτείτε να δοκιμάσετε το έλαιο μέντας, το οποίο είναι ένα αντισπασμωδικό συμπλήρωμα. Πιο συγκεκριμένα το έλαιο μέντας βοηθά στην καταπράυνση των λείων μυών του εντέρου, ώστε να μην έχετε κράμπες.

Περάστε χρόνο έξω στη φύση

Ο χρόνος που περνάτε έξω, σε ένα ηλιόλουστο τοπικό πάρκο ή στην παραλία είναι πολύ θεραπευτικός. Το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους συνδέεται συνήθως με βελτιωμένη διάθεση και μειώνει το άγχος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.