WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 πράγματα που κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και σας προκαλούν δυσκοιλιότητα


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Φεβρουαρίου 2022

6 πράγματα που κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και σας προκαλούν δυσκοιλιότητα
unsplash
Υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Μερικές είναι απλές, ενώ κάποιες άλλες χρειάζονται λίγο περισσότερη προσπάθεια, ειδικά όταν δεν είστε σίγουροι για την ακριβή αιτία της δυσκοιλιότητάς σας.

Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που κάνετε σε καθημερινή βάση και που θα μπορούσαν εν αγνοία σας να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Αυτά θα δούμε παρακάτω, ώστε την επόμενη φορά να τα αποφύγετε.

Δεν ενυδατώνεστε αρκετά

Αυτό μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά μερικές φορές οι πιο σαφείς αιτίες παραβλέπονται. Η κατανάλωση πολύ λίγων υγρών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα - το νερό είναι το κλειδί για τη σωστή πέψη, επειδή βοηθά να κινείται ομαλά η τροφή στο έντερο. Εκτός όμως από το νερό ακόμα και η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Κατανάλωση αλκοολούχων ποτών

Τα οινοπνευματώδη ποτά μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα, καθώς το αλκοόλ δρα ως ήπιο διουρητικό. Μια καλή επιλογή είναι να πίνετε ένα ποτήρι απλό ή ανθρακούχο νερό μετά από κάθε αλκοολούχο ποτό, ενώ εάν είστε δυσκοίλιοι καλό είναι να παραλείψετε για λίγο καιρό το αλκοολ.

Κάνετε καθιστική ζωή

Ακόμα κι αν ασκείστε, εάν κάνετε καθιστική ζωή για ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σας, το γαστρεντερικό σας σύστημα δεν θα έχει τη βέλτιστη κινητικότητα. Προσπαθήστε να κάνετε μίνι διαλείμματα και να κινήστε τουλάχιστον πέντε λεπτά κάθε μία ώρα.

Έχετε πολύ άγχος

Πλέον γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου μας. Άρα όταν είστε στρεσαρισμένοι, το σώμα σας τείνει να μετατοπίζει την εστίαση σε πιο βασικές λειτουργίες επιβίωσης καθώς και να προκαλεί δυνητικά διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου, που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνό σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Καταναλώνετε πολύ λίγες φυτικές ίνες

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές φυτικών ινών στη διατροφή μας, επομένως εάν λείπουν, είναι πιθανό να συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση φυτικών ινών θα συμβάλει στη σωστή αύξηση του όγκου των κοπράνων και θα βοηθήσει το έντερο να κινείται πιο αποτελεσματικά, ανακουφίζοντας έτσι τη δυσκοιλιότητα».

Καταναλώνετε πάρα πολλές φυτικές ίνες απότομα

Ενώ οι φυτικές ίνες είναι ένα εξαιρετικές για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, η υπερβολική γρήγορη πρόσληψη τους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Εάν το έντερο δεν έχει συνηθίσει σε μεγάλη ποσότητα ινών, τότε δεν έχει αναπτύξει την ικανότητα να μετακινήσει τα αυξημένα ογκώδη κόπρανα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσκοιλιότητα. Συνιστάται να μην αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών ινών κατά περισσότερο από πέντε γραμμάρια κάθε μέρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.