WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αλκαλική διατροφή: Τι είναι και τι πρέπει να προσέχετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Μαρτίου 2022

Αλκαλική διατροφή: Τι είναι και τι πρέπει να προσέχετε
Μια από τις πιο γνωστές δίαιτες είναι η αλκαλική την οποία λατρεύουν οι σταρ του Hollywood και απογειώθηκε όταν η Victoria Beckham δήλωσε ότι την ακολουθεί κατά γράμμα. 

Η αλκαλική διατροφή ποστηρίζει ότι όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών, αλλά ότι συμβάλει και στην αποτροπή προβλημάτων όπως η αρθρίτιδα και ο καρκίνος.

Τι είναι η αλκαλική διατροφή

Καταρχάς για να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι η αλκαλική διατροφή, χρειαζόμαστε ένα μικρό μάθημα χημείας. Η συγκεκριμένη δίαιτα έχει στόχο την ισορροπία του PH στο σώμα μας. Το αίμα μας πρέπει να έχει PH 7,3 με 7,4. Σύμφωνα λοιπόν με την αλκαλική δίαιτα ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνουμε μπορούμε να αλλάξουμε το PΗ στο αίμα και έτσι να αποτρέψουμε πολλά προβλήματα υγείας αλλά και την αύξηση του βάρους.

Για να διατηρήσουμε όμως το PH σύμφωνα πάντα με τις αρχές της αλκαλικής δίαιτας, πρέπει να καταναλώνουμε 60% αλκαλικές τροφές και 40% όξινες, ενώ για να αλλάξουμε ένα μη ισορροπημένο PH πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά σε 80% με 20%.

Όπως καταλαβαίνουμε στα ζωτικά όργανα καθώς και στο αίμα δεν γίνεται να έχουμε σημαντικές αλλαγές αφού τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τον άνθρωπο, ενώ μάλιστα οι μεταβολές αυτές που συμβαίνουν στο PH των ούρων στόχο έχουν την διατήρηση σταθερού PH στο αίμα μας.

Σε γενικές γραμμές στις όξινες τροφές περιλαμβάνεται το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, το αλκοόλ και τα σιτηρά. Ουδέτερες τροφές είναι τα φυτικά έλαια, τα αμυλούχα τρόφιμα και τα σάκχαρα, ενώ οι αλκαλικές τροφές αποτελούνται από τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.

Θα χάσετε όμως κιλά εάν ακολουθήσετε την αλκαλική διατροφή;

Η απάντηση είναι ότι θα χάσετε, αλλά όχι για τον λόγο που πιστεύετε. Ο κυριότερος λόγος που μπορεί να μειωθεί το βάρος σας είναι επειδή κατά τη διάρκεια της αλκαλικής δίαιτας δεν καταναλώνετε επεξεργασμένες τροφές, όπως πίτσα, γλυκά, σοκολάτες.

Όμως όσο αφορά τους ισχυρισμούς ότι τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν το PH, δεν έχουν επιστημονική υπόσταση. Στην πραγματικότητα το σώμα μας ρυθμίζει μόνο του τη οξύτητα του.

Τα οφέλη που ίσως προκύπτουν από την αλκαλική διατροφή προέρχονται από την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων.

Όμως δεν θα μπορούσαμε να την συστήσουμε για τον γενικό πληθυσμό ως αποκλειστικό τρόπο διατροφής καθώς κάτι τέτοιο θα απέκλειε σημαντικές ομάδες τροφίμων χρήσιμες εξίσου χρήσιμες για τον οργανισμό μας.

Και για να κλείσω θα ήθελα να πω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη σύγχρονη προσέγγιση της υγιεινής διατροφής τίποτε δεν απαγορεύεται, τα πάντα επιτρέπονται, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.