WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη: 6 μύθοι που θα πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Μαρτίου 2022

Απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη: 6 μύθοι που θα πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε
pexels
Πολλές νέες μαμάδες μετά τον τοκετό ανησυχούν για το πώς θα νιώθουν με την εικόνα του σώματός τους.

Δεδομένου ότι τα μέσα ενημέρωσης και τα σχόλια των φίλων και της οικογένειας μπορεί να επηρεάσουν αρκετά τις νέες μητέρες, το θέμα για την απώλεια βάρους γίνεται ακόμα πιο ευαίσθητο. Έτσι λοιπόν παρακάτω θα αναλύσουμε τους επικρατέστερους μύθους όσο αφορά τα κιλά μετά τον τοκετό.

Μύθος #1 Το σώμα σας πρέπει να είναι το ίδιο όπως ήταν πριν την εγκυμοσύνη

Το σώμα σας, σας χάρισε ένα παιδί. Και φυσικά κανείς δεν περιμένει να είναι η ζωή σας ίδια μετά από ένα μωρό, άρα θα ήταν λάθος να υποθέσουμε πως το σώμα μας θα πρέπει να είναι όπως και πριν. Τα σώματά μας δεν είναι μαρμάρινες πλάκες που μένουν αμετάβλητα καθ όλη τη διάρκεια της ζωής. Αγαπήστε τον εαυτό σας έτσι ακριβώς όπως είναι.

Μύθος 2# Τα κιλά της εγκυμοσύνης είναι κακό πράγμα

Τα σώματά μας αλλάζουν όσο περνάνε τα χρόνια. Δεν μπορούμε να είμαστε τα ίδια κιλά που ήμασταν στο γυμνάσιο. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να στιγματίζουμε ή να προσπαθούμε να εξηγήσουμε τις αλλαγές βάρους μετά τον τοκετό.

Μύθος 3# Εάν κάνετε δίαιτα ενώ θηλάζετε είναι ένας υγιεινός τρόπος για να χάσετε βάρος

Πολλές γυναίκες πιστεύουν πως εάν κάνουν δίαιτα ενώ θηλάζουν είναι μια καλή ευκαιρία να χάσουν γρήγορα τα κιλά της εγκυμοσύνης. Όμως καλό είναι να μην κάνετε δίαιτα τουλάχιστον μέχρι τους δύο πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του μωρού σας. Μια δίαιτα με μειωμένες θερμίδες κατά το πρώτο δίμηνο θα μπορούσε να καταστείλει την ενέργειά σας και να μειώσει την παροχή του γάλακτος. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται περίπου 500 θερμίδες περισσότερες.

Μύθος 4# Πρέπει να "πάρετε το σώμα σας πίσω"

Πολλές νέες μητέρες μπορεί να στραφούν σε δίαιτες για να χάσουν βάρος μετά τον τοκετό καθώς τα μέσα ενημέρωσης δίνουν μηνύματα ότι πρέπει να προσπαθήσετε να πάρετε το σώμα σας πίσω. Αλλά το σώμα σας δεν έφυγε ποτέ και σας βοήθησε να δημιουργήσετε κάτι καταπληκτικό. Αν φυσικά θέλετε να χάσετε κιλά για να νιώσετε εσείς καλά τότε να το κάνετε. Το πρόβλημα προκύπτει, όταν κάποιοι κριτικάρουν τις γυναίκες μετά τον τοκετό και τις κάνουν να ντρέπονται για το σώμα τους. Κάθε νέα μαμά έχει διαφορετικό ταξίδι και το κάθε σώμα επανέρχεται με τον δικό του ρυθμό και με τον δικό του τρόπο.

Μύθος 5# Θα πρέπει να χάσετε το βάρος αμέσως

Να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας. Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Ενώ πιθανότατα θα αισθανθείτε πίεση για να διαγράψετε οποιαδήποτε απόδειξη ότι το σώμα σας πέρασε μια εγκυμοσύνη, είναι καλύτερο να μην βιάζεστε. Αντ 'αυτού, να είστε ευγενικές και υπομονετικές με τον εαυτό σας.

Μύθος 6# Είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για να γυμνάζεστε όταν έχετε ένα μωρό

Ενώ αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλές μητέρες, υπάρχουν τρόποι ώστε να βρείτε χρόνο για να ασκείστε. Ακόμα και εάν παίρνετε το καρότσι και πηγαίνετε βόλτα τρεις φορές την εβδομάδα για 40 λεπτά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε δραστήριες, ενώ εξισορροπείτε τη ζωή ως μαμά. Και φυσικά μπορείτε να παρακολουθήσετε online μαθήματα γυμναστικής, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να βγείτε από το σπίτι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.