WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μαζί με το 2021, ας φύγει και η αχρείαστη γνώμη μας για το σώμα των άλλων


Στεφανία Παπαδημητρίου

31 Δεκεμβρίου 2021

Μαζί με το 2021, ας φύγει και η αχρείαστη γνώμη μας για το σώμα των άλλων
Παίρνεις κιλά, χάνεις κιλά. Τρως πολύ, τρως λίγο. Και πάντα, κάποιος θέλει να μοιραστεί τη γνώμη του για αυτό

Θυμάμαι ακόμη την πρώτη φορά που κάποιος σχολίασε το σώμα μου. Ήμουν 6 χρονών. Ήταν φίλη της γιαγιάς μου. Με είδε και με αποκάλεσε «τσουπωτή». Έχουν περάσει είκοσι χρόνια και μοιάζει σαν να ήταν χθες. Όπως θυμάμαι τις φορές που μου έλεγαν πόσο μου πήγαινε που αδυνάτισα, χωρίς να ξέρουν ότι έφταιγε μία διατροφική διαταραχή. Αργότερα, έχοντας ανθυγιεινό βάρος πια, φώναζαν ότι «δεν είναι σώμα γυναίκας αυτό». Κάποιος, μάλιστα, είχε πει συγκεκριμένα πως «νομίζεις ότι έτσι θα αρέσεις στα αγόρια;» - γιατί στο μυαλό του, αυτό ήταν το πρόβλημα.

Θεωρούμε δικαίωμά μας να μιλάμε για το σώμα των άλλων. Από τα περιοδικά που φωτογράφιζαν τις «celebrities με την περισσότερη κυτταρίτιδα» και τις εκπομπές που έκαναν ανελέητο fat-shaming σε γυναίκες που τολμούσαν να φορέσουν μπικίνι/κοντή φούστα/crop tops χωρίς να έχουν αναλογίες μοντέλου, μέχρι τους συγγενείς που έκαναν ακριβώς το ίδιο όχι στην τηλεόραση, αλλά στο οικογενειακό τραπέζι.

Η πανδημία μας κάνει ευτυχώς να αλλάζουμε, σιγά σιγά. Όχι αρκετά, όμως. Γιατί ακόμη και σήμερα αποκαλούμε «γενναίες» τις γυναίκες που φωτογραφίζονται με ραγάδες και παραπάνω κιλά. «Ακομπλεξάριστες», αν φορούν στενά ρούχα και δεν είναι αδύνατες – αν, όμως, είναι πιο λεπτές απ’ όσο θα θέλαμε, τις κατακρίνουμε γιατί δεν είναι «αληθινές γυναίκες».

Τα λόγια μας έχουν τεράστια δύναμη, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε.

Πίσω στα ‘90s, ένας από τους ισχυρότερους managers του Hollywood αποκάλεσε τη Brittany Murphy «huggable, but not fuckable» (θέλεις να την αγκαλιάσεις, αλλά όχι να κάνεις σεξ μαζί της). Το είχε πει η ίδια σε συνέντευξή της στο περιοδικό Interview, μάλιστα. Αποφάσισε, έτσι, να αδυνατίσει. Όταν πια έφυγε από τη ζωή το 2009, στα 32 της, η ιατροδικαστής Lisa Scheinin που έκανε τη νεκροψία, εξήγησε πως η αναιμία της ηθοποιού οφειλόταν κυρίως στο χαμηλό της βάρος.

Fast forward στο 2020 και την Adele που αδυνάτισε. Νιώθει άνετα, αυτό βγαίνει προς τα έξω κι εμείς εξακολουθούμε να μιλάμε για το σώμα της. Λίγο αργότερα, η Billie Eilish αποφάσισε να φορέσει στενά ρούχα. Δέχθηκε τεράστιο bullying στα social media εξαιτίας της φωτογραφίας που κυκλοφόρησε, ενώ άλλοι της έδιναν συγχαρητήρια για το θάρρος της. Ποιο θάρρος, άραγε;

Κι ο Jonah Hill έχασε κιλά. Φέτος, μάλιστα, επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα ζήτημα που τον επηρεάζει, ζήτησε να μη σχολιάζουμε το σώμα του. Έκανε ολόκληρο IG post για αυτό. «Είτε το κάνετε για καλό, είτε όχι, θέλω να ξέρετε ότι δε με βοηθά και δε με κάνει να νιώθω καλά», έγραψε. Έχοντας ήδη μιλήσει δημόσια για τα «χρόνια δημόσιου εξευτελισμού σε συνεντεύξεις» και την προσπάθειά του να αγαπήσει την εικόνα του, θα περιμέναμε να γινόταν σεβαστή η παράκλησή του.

Φυσικά και δεν έγινε. Η Sharon Stone, μάλιστα, αποφάσισε ότι ήταν τέλεια ιδέα να πει τη γνώμη της ακριβώς κάτω από τη συγκεκριμένη ανάρτηση. «Μπορώ να πω ότι είσαι ωραίος, γιατί όντως είσαι», σχολίασε. Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητή, έβαλε κι ένα emoji φωτιά.

Τώρα που ετοιμαζόμαστε να μπούμε στο νέο έτος, ας αφήσουμε αυτά τα αχρείαστα σχόλια πίσω. Ακόμη κι αν έχουμε τις καλύτερες προθέσεις, ας πούμε τη γνώμη μας μόνο αν μας τη ζητήσουν. Κιλά είναι, άλλωστε – επηρεάζονται από τα πάντα, από το άγχος και τις αλλαγές στις ορμόνες, μέχρι φάρμακα και τις παρενέργειές τους. Έρχονται και φεύγουν. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον αντίκτυπο που έχει αυτή μας η άποψη στην ψυχολογία των άλλων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.