WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόση σημασία έχει τι τρώμε μετά από τη γυμναστική και γιατί;


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Μαρτίου 2022

Πόση σημασία έχει τι τρώμε μετά από τη γυμναστική και γιατί;
Το τι τρώτε μετά την άσκηση είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώτε πριν.

Η κατανάλωση των κατάλληλων τροφών μετά τη γυμανστική θα σας βοηθήσει να χτίσετε μυϊκή μαζα και να ανακάμψετε πιο γρήγορα.

Όταν γυμνάζεστε, οι μύες σας χρησιμοποιούν τις αποθήκες ενέργειας του γλυκογόνου ως καύσιμο και μόλις τελειώσετε την προπόνηση, ειδικά υψηλής έντασης, αυτά τα αποθέματα γλυκογόνου θα εξαντληθούν και θα αναζητήσετε περισσότερα καύσιμα. Εάν δεν τα αναπληρώσετε με τις κατάλληλες πηγές μέσω της τροφής, μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι για τις επόμενες δύο μέρες, ενώ το σώμα σας τις επισκευάζει φυσικά.

Κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης, ορισμένες από τις πρωτεΐνες μπορεί επίσης να καταστραφούν. Αυτό συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια προπονήσεων ενδυνάμωσης που επικεντρώνονται στην οικοδόμηση μυϊκής μάζας. Όμως μπορείτε να αποφύγετε την κούραση και τον πόνο με τον σωστό ανεφοδιασμό μετά την άσκηση.

Γι αυτό και ένα ιδανικό σνακ μετά την προπόνηση είναι σημαντικό να περιέχει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες θα σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε γρήγορα τα επίπεδα γλυκογόνου σας και οι πρωτεΐνες θα βοηθήσουν τους μυς να επιδιορθώσουν οποιαδήποτε βλάβη προκαλείται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ορισμένες καλές διατροφικές επιλογές σε υδατάνθρακες για μετά την προπόνηση περιλαμβάνουν γλυκοπατάτες, κινόα, πλιγούρι βρώμης και φρούτα. Οι επιλογές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν γιαούρτι, σολομό ή αυγά.

Τέλος συνιστάται να τρώτε κάτι μέσα σε 30 λεπτά μετά την προπόνηση γιατι είναι πιο πιθανό να ανανεωθούν και να επισκευαστούν οι μύες, από ο,τι εάν φάτε μετά από ώρες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.