WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 αλήθειες για τις δίαιτες αποτοξίνωσης


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Μαρτίου 2022

4 αλήθειες για τις δίαιτες αποτοξίνωσης
Έχουν συσσωρευτεί τοξίνες στο σώμα σας; Νιώθετε την ανάγκη να καθαρίσετε τον οργανισμό σας; Οι δίαιτες «αποτοξίνωσης» υπόσχονται να καθαρίσουν τα όργανά μας. Αλλά παρεμπιπτόντως, αυτές οι δίαιτες χρησιμοποιούνται για αποτοξίνωση από τι ακριβώς;

Η πραγματικότητα είναι πως οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι περισσότερο ένας μύθος του μάρκετινγκ, παρά μια υγιεινή διατροφική επιλογή. Γι αυτό και παρακάτω θα σας αναλύσω 4 αλήθειες για τις δίαιτες αποτοξίνωσης.

Το σώμα μας αυτοκαθαρίζεται

Το σώμα μας είναι αυτόνομο, είναι σε θέση να απαλλαγεί από τις τοξικές ενώσεις από μόνο του. Για παράδειγμα, το συκώτι μας παράγει ένζυμα που βοηθούν στην εξουδετέρωση τοξινών όπως η αμμωνία, ενώ οι νεφροί φιλτράρουν περίπου 180 λίτρα αίματος καθημερινά. Παρά τους αμφισβητούμενους ισχυρισμούς της βιομηχανίας «αποτοξίνωσης», το σώμα δεν χρειάζεται «καθαρισμό».

Έλλειψη επιστημονικών στοιχείων

Ανεξάρτητα από τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν (νηστεία, λήψη συμπληρωμάτων ή καθαρτικά) ή τη διάρκεια της δίαιτας (μικρής ή μεγάλης διάρκειας), δεν υπάρχει καμία μελέτη με αυστηρή μεθοδολογία για το συγκεκριμένο θέμα. Οι τρέχουσες μελέτες έχουν σημαντικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων μικρών δειγμάτων συμμετεχόντων, μετρήσεων και έλλειψης ομάδας ελέγχου. Οι υποστηρικτές αποτυγχάνουν ακόμη και να προσδιορίσουν τις τοξίνες που υποτίθεται ότι η δίαιτά τους εξαλείφει.

Προσωρινή απώλεια βάρους

Ακόμα κι αν ο αριθμός που δείχνει η ζυγαριά είναι μειωμένος, δεν είναι καλά νέα. Και αυτό γιατί η χαμηλή ενεργειακή αξία της αποτοξίνωσης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πολύ γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά μόλις επιστρέψετε σε μια κανονική διατροφή, το σώμα θα αποκαταστήσει τα αποθέματά του για να προστατευτεί από μια πιθανή μελλοντική ασιτία.

Κίνδυνοι για την υγεία

Οι δίαιτες «αποτοξίνωσης» απαιτούν συχνά σοβαρό ενεργειακό περιορισμό ή ανεπάρκεια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα πολλές φορές να οδηγούν σε ανεπάρκεια πρωτεϊνών και βιταμινών, ανισορροπία ηλεκτρολυτών, οξέωση και ακόμη και θάνατο, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Επί του παρόντος, κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν υποστηρίζει το γεγονός ότι πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.