WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Μαΐου 2022

Πώς η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη σας
pexels
Αντιμετωπίζετε δυσκολίες με τη μνήμη; Ίσως έχετε παρατηρήσει αλλαγές στη μνήμη κάποιου αγαπημένου σας προσώπου; Ή ίσως θέλετε απλώς να κρατήσετε δυνατή τη μνήμη σας με το πέρασμα του χρόνου;

Η αλήθεια είναι ότι καθώς μεγαλώνουμε ο εγκέφαλός μας περνά από μια σειρά φυσιολογικών αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία. Ωστόσο μπορεί να προσαρμοστεί καθώς συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές, και ένας πιο γερασμένος εγκέφαλος μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά με έναν νεότερο εγκέφαλο.

Ωστόσο οισμένα φάρμακα, η διατροφική σας κατάσταση και κάποιες ασθένειες μπορούν να συμβάλουν στην εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας, ακόμη και σε καταστάσεις όπως η άνοια. Όμως η διατροφή και η διαχείριση ή η πρόληψη ορισμένων καταστάσεων μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας.

Ας δούμε μερικές συμβουλές για να έχετε πάντα γερή μνήμη

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η αφυδάτωση μπορεί να βλάψει τη γνωστική λειτουργία. Ευτυχώς, οι αλλαγές στη γνωστική λειτουργία που σχετίζονται με την αφυδάτωση είναι συνήθως εύκολα αναστρέψιμες μόλις αποκατασταθεί η ενυδάτωση. Ωστόσο η ενυδάτωση μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά καθώς μεγαλώνετε, επειδή τα σήματα δίψας τείνουν να μειώνονται με την ηλικία, αυξάνοντας για πολλούς ηλικιωμένους τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Επιδιώξτε να πίνετε αρκετά υγρά μέσα στην ημέρα, όπως το νερό, οι σούπες και τα αφεψήματα από βότανα αλλά και τροφές που είναι πλούσιες σε νερο.

Να τρώτε υγιή λίπη

Η κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών οξέων όπως το ελαιόλαδο, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά άνοιας και ήπιας γνωστικής εξασθένησης.

Υιοθετήστε μια ποικίλη και θρεπτική διατροφή

Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν να παρουσιάζουν μείωση της όρεξης και της ποικιλίας στη διατροφή τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση ή απλώς σε γενική έλλειψη ενδιαφέροντος για τα τρόφιμα. Ωστόσο, η ανθυγιεινή διατροφή και ο υποσιτισμός έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο της γνωστικής έκπτωσης. Η εστίαση στην κατανάλωση μιας ποικίλης διατροφής που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη, ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι καλύπτετε όλες τις ανάγκες σας σε μακρο και μικροθρεπτικά συστατικά.

Ελλείψεις βιταμινών που σχετίζονται με κακή γνωστική ικανότητα

  • Β12: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με ανεπάρκεια της Β12 δεν είναι αναστρέψιμη. Η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση. Η Β12 βρίσκεται στα πουλερικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα ενισχυμένα γάλατα, όπως τα φυτικά γάλατα.

  • Νιασίνη: Βρίσκεται στα ψάρια, τα πουλερικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

  • Θειαμίνη: Βρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και το εμπλουτισμένο ψωμί.

  • Φυλλικό οξύ: Βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, όσπρια και στο εμπλουτισμένο ψωμί και δημητριακά

  • Βιοτίνη – Βρίσκεται στα αυγά, τους ξηρούς καρπούς, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά.

  • Σίδηρος: Βρίσκεται στο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα όσπρια, τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς.

  • Σελήνιο: Βρίσκεται σε ξηρούς καρπούς, ψάρια, κρέας, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Περιορίστε το αλκοόλ

Η έντονη χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε κενά μνήμης και σε άνοια. Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν το αλκοόλ έχει άμεση τοξική επίδραση στα εγκεφαλικά κύτταρα ή εάν η βλάβη οφείλεται στην έλλειψη θειαμίνης (βιταμίνη Β1). Βασικά μέρη του εγκεφάλου μπορεί να υποστούν βλάβη λόγω ανεπάρκειας βιταμινών, ιδιαίτερα αξιοσημείωτων επιπέδων ανεπάρκειας θειαμίνης και της άμεσης επίδρασης που έχει το αλκοόλ στην απορρόφηση και χρήση της θειαμίνης.

Διατροφή και άνοια

Η άνοια είναι ο γενικός όρος για μια σειρά από νευρολογικές παθήσεις, από τις οποίες το κύριο σύμπτωμα περιλαμβάνει μια συνολική έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για την πρόληψη ή τη θεραπεία της άνοιας. Ωστόσο ορισμένες καταστάσεις που σχετίζονται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο, όπως:

  • Υψηλή πίεση του αίματος

  • Διαβήτης

  • Υψηλή χοληστερόλη

Η σωστή διαχείριση αυτών των καταστάσεων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων άνοιας. Αν και η γνωστική έκπτωση με την ηλικία είναι πολυπαραγοντική, όμως η διατροφή είναι μια σημαντική πτυχή της φροντίδας της μνήμης καθώς μεγαλώνεται. Είναι πάντα σημαντικό να συζητάτε με τον γιατρό σας για τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με τη μνήμη και τη γνωστικότητά σας. Εάν έχετε μια ιατρική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας ή δυσκολεύεστε να καλύψετε τις ανάγκες σας ή θέλετε περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με έναν ειδικό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.