Τι είναι το σύνδρομο Skeeter και γιατί εμφανίζεται μόνο το καλοκαίρι;
Τζουλιάννα Καρνέζη
22 Μαΐου 2022
Το σύνδρομο Skeeter είναι μια νεότερη πάθηση που αναγνωρίζεται από την ιατρική κοινότητα και καταγράφηκε για πρώτη φορά σε μια μελέτη το 1999 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology. Η μελέτη περιέγραψε πέντε κατά τα άλλα υγιή παιδιά 2 έως 4 ετών που στάλθηκαν σε κλινική αλλεργιών αφού διαγνώστηκαν από διαφορετικούς γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας με σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος,, η οποία αναπτύχθηκε μέσα σε λίγες ώρες μετά το τσίμπημα από κουνούπι.
Τα παιδιά είχαν διαφορετικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός του οποίου το πρόσωπο ήταν καλυμμένο με κόκκινο εξάνθημα και του οποίου το μάτι ήταν πρησμένο για μια εβδομάδα μετά το τσίμπημα ενός κουνουπιού.
Το σύνδρομο Skeeter, κατέληξαν οι ερευνητές, είναι μια αλλεργική αντίδραση στις πρωτεΐνες στο σάλιο του κουνουπιού. Οι ασθενείς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο τσίμπημα και συχνά παρουσιάζουν πυρετό. Το σύνδρομο Skeeter συνήθως είναι ενοχλητικό, αλλά όχι απειλητικό για τη ζωή.
Πόσο διαρκεί το σύνδρομο Skeeter;
Η αντίδραση κάθε ατόμου είναι διαφορετική, αλλά τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν από τρεις έως πέντε ημέρες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποιο επίπεδο αλλεργίας στο σάλιο των κουνουπιών, , αλλά είναι πιο αυξημένη σε άτομα με το συγκεκριμένο σύνδρομο και αυτό μπορεί να προκαλέσει διαφορά στις αντιδράσεις.
Συνήθως όταν μας τσιμπάνε τα κουνούπια, έχουμε ένα μικρό κόκκινο εξόγκωμα. Όμως όσοι έχουν το σύνδρομο Skeeter, θα εμφανίσουν περισσότερη φαγούρα, θα ανεβάσουν πυρετό και μπορεί να νιώσουν δυσκολία στην αναπνοή.
Πώς θεραπεύεται το σύνδρομο Skeeter;
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ για το σύνδρομο Skeeter, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει εξέταση αίματος που να μπορεί να ανιχνεύσει τα αντισώματα των κουνουπιών. Έτσι, μια αλλεργία στα κουνούπια διαγιγνώσκεται από τα συμπτώματά σας.
Επίσης δεν υπάρχει θεραπεία, ωστόσο τα συμπτώματα μπορούν να προληφθούν χρησιμοποιώντας σπρέι για τα κουνούπια και καλύπτοντας το εκτεθειμένο δέρμα σας όταν πηγαίνετε σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλά κουνούπια. Εάν τύχει να σας τσιμπήσει κάποιο κουνούπι, τα αντιισταμινικά, τα τοπικά και από του στόματος στεροειδή, ακόμη και ο πάγος μπορούν να βοηθήσουν με το πρήξιμο.
Τέλος αν υποψιάζεστε ότι έχετε σύνδρομο Skeeter, είναι καλή ιδέα να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις για να προστατευτείτε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Και, αυτό επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε έναν αλλεργιολόγο.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.