WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε πριν κάνετε ισομετρικές ασκήσεις αν έχετε προβλήματα στην καρδιά


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Μαΐου 2022

Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε πριν κάνετε ισομετρικές ασκήσεις αν έχετε προβλήματα στην καρδιά
unsplash
Η προπόνησή σας περιλαμβάνει σανίδα, push-ups, καθίσματα στον τοίχο ή στατικές προβολές; Όλα αυτά είναι παραδείγματα ισομετρικών ασκήσεων.

Η προπόνηση με ισομετρικές ασκήσεις ενεργοποιούν τους μυς χωρίς να χρειάζεται η κίνηση των αρθρώσεων. Με απλά λόγια, ασκείται μεγάλη ένταση στον μυ, αλλά δεν υπάρχει συστολή και διαστολή όπως στη συνηθισμένη προπόνηση με βάρη.

Γνωστή και ως προπόνηση στατικής δύναμης, αυτή η μορφή άσκησης απαιτεί λίγο ή καθόλου εξοπλισμό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φυσική αποκατάσταση λόγω της χαμηλής πρόσκρουσης.

Οι σανίδες, για παράδειγμα, απαιτούν να στηρίζετε τον πυρήνα σας χωρίς να μετακινείτε τους γοφούς και τη σπονδυλική σας στήλη, την οποία πρέπει να κρατάτε ευθεία.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι ασκήσεις, ανάλογα με τη μορφή τους, θα βελτιώσουν τη μυϊκή δύναμη, τη μυϊκή αντοχή και θα αυξήσουν τη μυϊκή μάζα. Επιπλέον, μπορεί να ωφελήσουν όσους έχουν τραυματισμούς και περιορισμένη κινητικότητα.

Οι ισομετρικές ασκήσεις είναι ασφαλείς αρκεί να τις κάνετε σωστά. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί πριν τις ενσωματώσετε στις προπονήσεις σας εάν έχετε καρδιακή νόσο.

Είναι οι ισομετρικές ασκήσεις καλές για την καρδιά σας;

Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή. Ο ενεργός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη διαχείριση του βάρους και στη μείωση της φλεγμονής. Οι ειδικοί συνιστούν τόσο καρδιαγγειακή προπόνηση όσο και προπόνηση με αντιστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης, της ποδηλασίας, της άρσης βαρών και άλλων δραστηριοτήτων.

Όμως η ισομετρική προπόνηση μπορεί να μην είναι ασφαλής για άτομα με καρδιακά προβλήματα, επειδή μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με έρευνα του 2008 που δημοσιεύτηκε στο American College of Sports Medicine's Health and Fitness Journal.

Ωστόσο κάποιες άλλες μελέτες δείχνουν το αντίθετο. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση του 2014 που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Sports Medicine υποδηλώνει ότι η στατική προπόνηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με υπέρταση.

Σε κλινικές δοκιμές, αυτή η μορφή άσκησης προκάλεσε παρόμοιες ή μεγαλύτερες μειώσεις στην αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με την αερόβια προπόνηση και την προπόνηση δύναμης. Επίσης μια μετα-ανάλυση του 2010 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Human Hypertension διαπίστωσε ότι η ισομετρική προπόνηση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Όμως η έρευνα είναι μικτή. Κλινικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Cardiology Clinics υποδηλώνουν ότι οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, ειδικά όταν εκτελούνται σε υψηλή ένταση. Ωστόσο, η ισομετρική προπόνηση που δεν απαιτεί την πλήρη σύσπαση ενός μυ, φαίνεται να είναι ασφαλής για άτομα με καρδιακές παθήσεις.

Τι να επιλέξετε; Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συζητήσετε τις επιλογές σας με έναν καρδιολόγο. Επίσης μετρήστε την αρτηριακή σας πίεση πριν και μετά την άσκηση για να δείτε πώς αντιδρά το σώμα σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.