WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς αυτό που τρώμε επηρεάζει αυτό που νιώθουμε


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Μαΐου 2022

Πώς αυτό που τρώμε επηρεάζει αυτό που νιώθουμε
Μπορεί το φαγητό να επηρεάσει πραγματικά τη διάθεσή μας;

Αν το καλοσκεφτείτε, ο εγκέφαλός μας δουλεύει μέρα νύχτα, ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Είναι σαν ένας κινητήρας που απαιτεί συνεχές καύσιμο για να λειτουργεί σωστά. Αυτό το καύσιμο δεν είναι παρά το φαγητό που καταναλώνετε. Για ένα αυτοκίνητο δεν έχει σημασία πόση βενζίνη βάζετε, αλλά τι βάζετε. Ομοίως, είναι σημαντικό να εστιάσετε σε αυτό που τρώτε. Γιατί όχι μόνο διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας, αλλά επηρεάζει επίσης και τη διάθεσή σας.

Ο εγκέφαλός μας είναι περίπου το 2% του συνολικού σωματικού μας βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι αν εξάγουμε όλο το νερό από τον εγκέφαλό, τα υπολειμματικά θρεπτικά συστατικά όπως τα λιπαρά οξέα, η γλυκόζη, τα αμινοξέα και τα μικροθρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τη διάθεσή μας.

Πώς πραγματικά επηρεάζει το φαγητό τη διάθεσή μας;

Με βάση την επιστήμη των τροφίμων, η έρευνα δείχνει ότι οι διατροφικές αλλαγές επηρεάζουν τη δομή του εγκεφάλου, τόσο χημικά όσο και φυσιολογικά, με αποτέλεσμα την αλλαγή της διάθεσης.

Συμφωνώ ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι το φαγητό είναι ένας από τους κύριους λόγους πίσω από ένα χαρούμενο χαμόγελο και μια ευτυχισμένη ζωή.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για το πώς το φαγητό επηρεάζει τη διάθεσή σας και τι μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας:

Υδατάνθρακες

Υπάρχουν δύο τύποι υδατανθράκων – απλοί και σύνθετοι . Το σώμα μας μπορεί εύκολα να διασπάσει τους απλούς υδατάνθρακες και να σας δώσει στιγμιαία ενέργεια. Αυτοί μπορούν να βρεθούν στο λευκό ρύζι, τις πατάτες, το λευκό ψωμί κ.λπ.

Μόλις οι απλοί υδατάνθρακες εισέλθουν στο σώμα σας, αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου και προκαλούν αύξηση της ινσουλίνης. Αυτός είναι ο λόγος που νιώθετε μια ξαφνική έκρηξη ενέργειας. Αλλά όσο περνάει η ώρα τα επίπεδα της ινσουλίνης πέφτουν και καταλήγετε να νιώθετε κουρασμένοι, να έχετε ζαλάδα ακόμη και εκνευρισμό.

Από την άλλη, οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι προτιμότεροι γιατί αυξάνουν την ινσουλίνη αργά και σταδιακά. Μπορούμε να τους βρούμε σε καστανό ρύζι, βρώμη, γλυκοπατάτα, μπρόκολο. Επίσης οι σύνθετοι υδατάνθρακες θα επιτρέψουν στο σώμα σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά αργά, ενώ θα σας δώσουν μακροπρόθεσμη ενέργεια αντί για μια σύντομη άνοδο της διάθεσής σας.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη περιέχει αμινοξέα υπεύθυνα για τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Τα αμινοξέα όπως η τρυπτοφάνη, παράγουν μελατονίνη και σεροτονίνη. Με απλά λόγια, η μελατονίνη εξασφαλίζει έναν σωστό κύκλο ύπνου-εγρήγορσης και η σεροτονίνη είναι γνωστή ως η ορμόνη της «ευτυχίας», ρυθμίζει τη διάθεση, το συναίσθημα και τη χαρά.

Η έλλειψη ορμονών της ευτυχίας, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη , μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κατάθλιψη, εκνευρισμό και επιθετικότητα. Επομένως, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε πρωτεΐνη στη διατροφή σας. Θα σας συμβούλευα να συμπεριλάβετε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα μέσω τροφών όπως γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, όσπρια, σόγια ή οποιαδήποτε μορφή κρέατος.

Υγιή λιπαρά οξέα

Η έρευνα δείχνει ότι τα λιπαρά οξέα είναι ένας καλός βοηθητικός παράγοντας κατά των διαταραχών της διάθεσης όπως η κατάθλιψη. Οι σπόροι (όπως chia, ηλίανθος, κολοκύθα), τα ψάρια και τα όσπρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μαγνήσιο, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση των εγκεφαλικών κυττάρων, στην ενίσχυση της μνήμης και στη δημιουργία ορμονών που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που ξεκινούν το πρωί τους με ένα φλιτζάνι καφέ αισθάνονται αμέσως έτοιμοι να κατακτήσουν τη μέρα. Αλλά αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι τα αποτελέσματα της καφεΐνης σιγά-σιγά αποστραγγίζονται, αφήνοντας το σώμα σας κουρασμένο μέχρι το τέλος της ημέρας.

Τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά

Μικροθρεπτικά συστατικά όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μαγνήσιο, το σελήνιο μπορούν να βρεθούν σε ξηρούς καρπούς ή σπόρους (όπως ο ηλίανθος, το καρπούζι, η κολοκύθα) και βελτιώνουν τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων. Γι αυτο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας περιλαμβάνει όλα τα είδη θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

Όμως δεν χρειάζεται να δημιουργείτε μια λίστα ελέγχου στο μυαλό σας, αλλά να επικεντρωθείτε στη δημιουργία μιας ισορροπημένης διατροφικής ρουτίνας.

Αποφύγετε επίσης τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, νατρίου και trans λιπαρών. Γιατί όχι μόνο είναι επιβλαβή για το σώμα μας, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Όπως καταλαβαίνετε η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να προκαλέσει εναλλαγές της διάθεσης, να προάγει τη φλεγμονή και μπορεί ακόμη και να βλάψει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει να γίνετε εμμονικοί με το φαγητό και να αποφεύγετε ορισμένα τρόφιμα. Αντί να δημιουργείτε φόβο, εστιάστε σε μια ισορροπημένη διατροφική ρουτίνα απολαμβάνοντας με μέτρο τις αγαπημένες σας τροφές. Όπως λέω συνέχεια, η μετριοπάθεια είναι το κλειδί.

Πέρα από τη διατροφή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας. Για παράδειγμα:

  • Κοιμηθείτε σωστά – ο σωστός ύπνος διασφαλίζει την καλή λειτουργία του σώματός μας. Οι ανεπαρκείς ποσότητες ύπνου σίγουρα θα οδηγήσουν σε κακή διάθεση.

  • Μην παραλείπετε γεύματα

  • Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας – όσο περισσότερο κρατάτε τα συναισθήματά σας παγιδευμένα, οι εναλλαγές της διάθεσής σας θα χειροτερεύουν μακροπρόθεσμα.

  • Μην αντιδράτε σε καταστάσεις, αντίθετα απαντήστε σε αυτές. Στόχος να δημιουργήσετε μια σύνδεση μυαλού, σώματος και ψυχής.

  • Οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης είναι βοηθητική- είτε είναι γιόγκα είτε προπόνηση στο γυμναστήριο.

  • Έχετε υπομονή - Μόλις υιοθετήσετε τη συνήθεια να είστε υπομονετικοί και να ανταποκρίνεστε ήρεμα σε καταστάσεις, θα συνειδητοποιήσετε ότι τίποτα δεν είναι δύσκολο και δεν θα χαλάτε τη διάθεσή σας για το παραμικρό.

Για να ζήσετε μια ζωή γεμάτη χαμόγελα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επικεντρωθείτε στην υιοθέτηση απλών τροποποιήσεων διατροφής και τρόπου ζωής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.