WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 τροφές που αυξάνουν τις ορμόνες της ευτυχίας


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Μαρτίου 2022

Οι 5 τροφές που αυξάνουν τις ορμόνες της ευτυχίας
pexels
Όταν είστε ευτυχισμένοι, νιώθετε πως μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Η ευτυχία μπορεί να προέρχεται από πολλά πράγματα, μερικά είναι προσωρινά και μερικά είναι μόνιμα.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφέρω τις τροφές που αυξάνουν την παραγωγή των ορμονών της ευτυχίας.

Ποιες είναι οι ορμόνες που προκαλούν ευτυχία

Οι τέσσερις κύριες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνες για την ευτυχία είναι η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη.

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής γνωστός για τη μείωση της κατάθλιψης, αλλά βοηθάει και κάποιον που είναι επιρρεπής στην αυτοκτονία. Η ντοπαμίνη είναι ένας άλλος νευροδιαβιβαστής που συχνά αναφέρεται ως «χημικό της ανταμοιβής». Για παράδειγμα, όταν πετύχετε έναν στόχο ή ολοκληρώσετε μια εργασία ή δείξετε καλοσύνη προς τους άλλους, αυτή η ορμόνη εκκρίνεται. Οι ενδοφίρνες είναι νευροπεπτίδια οπιοειδών και παράγονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα, για να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τον φυσικό πόνο. Η ωκυτοκίνη διεγείρει τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, ενώ μειώνει το άγχος.

Οι τροφές που εκκρίνουν τις ορμόνες της ευτυχίας

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η κατανάλωσή της ενισχύει τη διάθεση λόγω της Ν-ακυλοαιθανολαμίνης, μια ομάδα χημικών ουσιών που διεγείρουν τον εγκέφαλο για την απελευθέρωση ενδορφινών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αισθάνεστε ευφορία, αφού καταναλώσετε μια μπάρα μαύρης σοκολάτας. Εκτός αυτού, η μαύρη σοκολάτα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προάγει την υγεία της καρδιάς και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν συνδεθεί με την υγεία του εγκεφάλου και τη ρύθμιση της διάθεσης. Αυτό το φρούτο περιέχει επίσης βιταμίνη Β3 που ενισχύει την παραγωγή της σεροτονίνης.

Ντομάτα

Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τον εγκέφαλό και καταπολεμά την κατάθλιψη. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του λυκοπενίου είναι η πρόληψη της συσσώρευσης προφλεγμονωδών ενώσεων που έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Τα καρύδια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, που διατηρούν χαμηλό το επίπεδο κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι διεγείρουν επίσης παραγωγή ενδορφινών που αργότερα απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος για να προκαλέσουν την αίσθηση της ευφορίας, την ανακούφιση από το στρες και να ενισχύσουν τη διάθεση.

Γάλα

Το γάλα είναι γνωστό ότι ενισχύει τη διάθεσή, επειδή περιέχει μια ένωση που ονομάζεται τρυπτοφάνη η οποία μετατρέπεται σε σεροτονίνη, την ορμόνη που συμβάλει στη ρύθμιση της διάθεσης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.