WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μια μικρή αλλαγή φτάνει για να μειώσετε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 23%


JTeam

29 Δεκεμβρίου 2021

Μια μικρή αλλαγή φτάνει για να μειώσετε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 23%
Δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά παρά μόνο μία μικρή αλλαγή στην καθημερινότητά σου.

Πρόκειται για μία από τις πιο κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας που πολλές φορές μπορεί να μην έχει εμφανή συμπτώματα. Η κατάθλιψη μπορεί να είναι χαμογελαστή και επηρεάζει όλο και περισσότερα άτομα, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας. Οι αριθμοί περιγράφουν την κατάσταση, αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στα νούμερα και τα ποσοστά που ισχύουν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το National Institute of Mental Health, η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές, επηρεάζοντας το 8% των ενηλίκων. Αυτό σημαίνει ότι έχει διεισδύσει στη ζωή περίπου 20 εκατομμυρίων ανθρώπων. Μια νέα έρευνα που διεξήχθη ωστόσο, από το πανεπιστήμιο Colorado Boulder, το Broad Institute του MIT και το Harvard, δείχνει πως υπάρχει ένα απλό μυστικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας κατάθλιψη κατά 23%.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 840.000 άτομα, διαπίστωσε ότι αν ξυπνάμε μία ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο κάθε πρωί, χωρίς όμως να επηρεάζεται η ποσότητα του καθιερωμένου μας ύπνου, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να παρουσιάσουμε κατάθλιψη είτε με εμφανή είτε με έμμεσα συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry, δείχνουν μάλιστα ότι αν μπορούμε να ξυπνάμε ακόμη και δύο ώρες νωρίτερα από το βιολογικό μας ρολόι, θα απολαμβάνουμε περισσότερα οφέλη στην ψυχική μας υγεία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει ένας βασικός λόγος πίσω από αυτό και αυτός είναι ότι όσοι μπορούν να ξυπνούν νωρίτερα από το καθιερωμένο, έχουν μεγαλύτερη έκθεση στο ηλιακό φως, γεγονός το οποίο βελτιώνει σημαντικά τη διάθεσή τους.

Από την άλλη, όταν πάμε αργά για ύπνο το βράδυ, τείνουμε να έχουμε κακή διάθεση, νιώθοντας κουρασμένοι από την αρχή της ημέρας. Αν καταφέρουμε τον στόχο να ξυπνάμε νωρίτερα, μία ή δύο ώρες πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι, μπορούμε να δούμε σημαντικά οφέλη επάνω μας και άμεσα ενώ οι ειδικοί καταλήγουν πως η καλή διάθεση, η ενέργεια και η παραγωνικότητα μετά το πρωινό ξύπνημα, ενισχύεται από ένα πλούσιο και υγιεινό πρωινό, από την επαρκή κατανάλωση νερού αλλά και από την εντατική γυμναστική.

Δείτε ακόμη:

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.