WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κι όμως το ανοσοποιητικό μας καταπολεμά την κατάθλιψη και υπάρχει επιστημονική εξήγηση


The Jennettes

2 Νοεμβρίου 2021

Κι όμως το ανοσοποιητικό μας καταπολεμά την κατάθλιψη και υπάρχει επιστημονική εξήγηση

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στην ψυχική και τη σωματική υγεία».

Σε αυτή τη θέση καταλήγουν οι επιστήμονες μετά από χρόνια ερευνών, εξετάζοντας τις συνθήκες εκδήλωσης μιας ψυχικής ασθένειας. Όπως αναφέρει η Lea Davis από έρευνα που πραγματοποίησε στο Vanderbilt University, μελετήθηκαν οι διαφορές ασθενών με κλινική κατάθλιψη. Πολλοί από αυτούς είχαν γενετική προδιάθεση ενώ παρατηρήθηκε πως όλοι έχουμε πιθανότητα να εμφανίσουμε κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή μας. 

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε από τη Davis και την ομάδα της στο JAMA Psychiatry, βρέθηκε ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τα αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και επιστρατεύονται όταν το σώμα μας έρχεται σε επαφή με κάποιον νέο ιό ή βακτήριο. Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, το ανοσοποιητικό είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορεί εύκολα να αιτιολογήσει την εμφάνιση της κατάθλιψης. 

Οι ασθενείς με κλινική κατάθλιψη παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα στα λευκά αιμοσφαίρια. Όπως διαπιστώθηκε, η εμφάνιση φλεγμονής αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιος κατάθλιψη και η κατάθλιψη με τη σειρά της, αυξάνει ή διατηρεί στα ίδια επίπεδα τη φλεγμονή. 

Προηγούμενη έρευνα καταλήγει στην ίδια σχέση εξάρτησης, στην οποία συμμετείχαν 382.452 άτομα από την Ευρώπη και 12.383 από την Αφρική. Όπως εξηγεί η Davis: «Είναι δύσκολο να διευκρινιστεί πότε η φλεγμονή εμφανίζεται εξαιτίας της κατάθλιψης και πότε η κατάθλιψη εμφανίζεται εξαιτίας της φλεγμονής ή προέρχεται από εντελώς διαφορετικούς παράγοντες». 

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι αντιφλεγμονώδεις τροφές μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες για κατάθλιψη ενώ άλλοι πιστεύουν πως η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, πιθανότατα εξαιτίας των θρεπτικών ουσιών που μειώνουν τη φλεγμονή. 

Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε, είναι ότι η σωματική μας κατάσταση είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την ψυχική μας υγεία. Όσο παραβλέπουμε τη σύνδεση αυτών των δύο, το πρόβλημα γιγαντώνεται και απομακρύνεται από τις αρχικές του ρίζες. 

Δείτε ακόμη: 12 βιωματικά πορτρέτα από μια γυναίκα με αγχώδεις διαταραχές 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.