UPDATE #NOW

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από την παγκόσμια παραγωγή φαγητού σκοτώνει 890.000 ανθρώπους κάθε χρόνο


The Jennettes

2 Νοεμβρίου 2021

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από την παγκόσμια παραγωγή φαγητού σκοτώνει 890.000 ανθρώπους κάθε χρόνο

Το φαγητό που τρώμε, είναι μία από τις βασικές πηγές που απελευθερώνουν τοξικά ατμοσφαιρικά σωματίδια και οδηγούν σε 890.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, σύμφωνα με νέα μελέτη που διερευνά την ατμοσφαιρική ρύπανση και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό παγκοσμίως σε αυτά που καταναλώνουμε. 

Η μελέτη διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Minnesota και ανέλυσε τα πέντε στάδια παραγωγής φαγητού. Η ατμοσφαιρική ρύπανση που οφείλεται σε ανθρωπογενείς παράγοντες, (ως αποτέλεσμα κυρίως της καύσης ορυκτών καυσίμων και βιομάζας, βιομηχανικές και αγροτικές δραστηριότητες και μεταφορές), αποτελεί ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Το διοξείδιο του αζώτου, το τροποσφαιρικό όζον και ιδιαίτερα τα αιωρούμενα σωματίδια, αναγνωρίζονται πλέον ως οι τρεις σημαντικότεροι ρύποι από την άποψη των επιπτώσεων για την υγεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η συσχέτιση διαφόρων επιπτώσεων στην υγεία με την έκθεση στα αιωρούμενα σωματίδια είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Τα αιωρούμενα σωματίδια διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας καρδιαγγειακά, εγκεφαλοαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα. Συγκεκριμένα, τα λεπτόκοκκα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ2.5) στον αέρα έχει υπολογιστεί ότι μειώνουν το προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ κατά περισσότερο από οκτώ μήνες.

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η μόλυνση της ατμόσφαιρας σκοτώνει περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο, όπου τα 4.2 εκατομμύρια θανάτων συνδέονται με την έκθεση στα αιωρούμενα σωματίδια που είναι ιδιαίτερα επιβλαβή.

Δεδομένου ότι το ένα τρίτο του φαγητού πετιέται παγκοσμίως, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το κόστος που έχει η αλόγιστη συμπεριφορά μας ενάντια στο περιβάλλον και τον πλανήτη. Στην Ευρώπη, οι εκπομπές πολλών ατμοσφαιρικών ρύπων έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή.

Ωστόσο, το βενζο-a-πυρένιο είναι καρκινογόνος ρύπος που προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία και, σε ορισμένες αστικές περιοχές, ιδιαίτερα της και κεντρικής και νότιας Ευρώπης, βρίσκεται σε συγκεντρώσεις πάνω από το όριο που έχει τεθεί για την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Έτσι, οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων παραμένουν σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο και τα προβλήματα ποιότητας του αέρα εξακολουθούν να υπάρχουν όσο η οικολογική μας συνείδηση και συμπεριφορά παραμένει στα ίδια επίπεδα. 

Δείτε ακόμη: