WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Ιανουαρίου 2022

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
Πολλοί από εμάς προσπαθούμε να κοιμόμαστε σωστά, να γυμναζόμαστε, να περιορίσουμε τον χρόνο μας μπροστά στην οθόνη και να μειώσουμε το επεξεργασμένο φαγητό. Και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μην ξεχνάμε τα απαραίτητα τσεκαπ.

Ναι, η διατήρηση της υγείας σας μπορεί κατά καιρούς να μοιάζει σαν μια δουλειά πλήρους απασχόλησης. Αλλά μπορεί να γίνει ευκολότερη εάν ακολουθείτε μια διατροφή που περιέχει τα σωστά θρεπτικά συστατικά.

Πάρτε για παράδειγμα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα συγκεκριμένα λιπαρά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της δομής των τοιχωμάτων των κυττάρων μας, ενώ συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, του ανοσοποιητικού συστήματος και των πνευμόνων. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να διαχειριστεί τον πόνο στις αρθρώσεις που προέρχεται από αρθρίτιδα και να μειώσουν τα επίπεδα κατάθλιψης και φλεγμονής .

Εάν λοιπόν θέλετε να παραμείνετε υγιείς, αλλά υποψιάζεστε ότι δεν λαμβάνετε αρκετά ωμέγα-3, υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορείτε να το καταλάβετε.

Τα περισσότερα από τα συμπτώματα ανεπάρκειας δεν φαίνονται με το γυμνό μάτι, γιατί είναι εσωτερικά. Για παράδειγμα μπορεί να εμφανίσετε φλεγμονή στο σώμα, μπορεί να έχετε υψηλή χοληστερόλη, καθώς και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, που απαιτεί εξέταση αίματος για να προσδιορίσει πραγματικά την κατάσταση της υγείας σας.

Παρόλο όμως που η έλλειψη ωμέγα-3 δεν έχει εμφανή σημάδια, υπάρχει ένα το οποίο μπορείτε να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια. Ποιο είναι αυτό; Μπορεί να αρχίσετε να έχετε ξηρό, τραχύ δέρμα ή δερματίτιδα (φλεγμονή στο δέρμα).

Τα αποτελέσματα αίματος μπορούν να σας δείξουν εάν πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο γαύρος, ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγγα. Εάν όμως δεν είστε λάτρεις των ψαριών, μπορείτε καταναλώνετε σπόρους chia ή καρύδια για μια επιπλέον δόση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να παρακολουθούμε όταν πρόκειται για την υγεία μας. Αλλά λαμβάνοντας υπόψη πόσο σημαντικά είναι τα ωμέγα-3 για τις λειτουργίες του σώματός μας, η διατήρηση της πρόσληψής τους ως προτεραιότητα θα κάνει τη συνολική "δουλειά" πιο εύκολη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.