WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 λόγοι για τους οποίους το ψωμί δεν είναι εχθρός μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Δεκεμβρίου 2021

5 λόγοι για τους οποίους το ψωμί δεν είναι εχθρός μας
pexels, marta dzedyshko
Το ψωμί τα τελευταία χρόνια έχει μια όχι και τόσο καλή φήμη, πιθανότατα λόγω της δημοτικότητας των διαιτών χαμηλών υδατανθράκων και χωρίς γλουτένη.

Όμως αν δεν έχετε κάποια ιατρική πάθηση όπως κοιλιοκάκη, αλλεργία στο σιτάρι ή ευαισθησία στη γλουτένη, δεν χρειάζεται να αποφύγετε το ψωμί. Στην πραγματικότητα, το ψωμί μπορεί να συμπεριληφθεί ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής κάθε μέρα – ναι, σωστά διαβάσατε κάθε μέρα. Φυσικά υπάρχουν προϊόντα ψωμιού που καλό είναι να προσπαθήσετε να επιλέγετε πιο συχνά από άλλα (όπως το ψωμί ολικής αλέσεως), αλλά νομίζω ότι συχνά ξεχνάμε όλα τα σπουδαία πράγματα που έχει να προσφέρει. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα γιατί το ψωμί δεν είναι εχθρός μας.

Οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας του σώματός μας

Το ψωμί είναι πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι είναι η προτιμώμενη πηγή καυσίμου του εγκεφάλου και των μυών μας. Για να έχετε σταθερή ενέργεια όλη την ημέρα, εστιάστε σε καλής ποιότητας, σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ παρέχουν μια πιο αργή, σταθερή απελευθέρωση ενέργειας.

Τα λαχανικά είναι επίσης υδατάνθρακες

Τι;! Τα λαχανικά είναι υδατάνθρακες;! Αλλά τα λαχανικά είναι τόσο καλά για εμάς. Αυτό σημαίνει λαχανικά = ψωμί; Λοιπόν, όχι, αλλά αυτή είναι μια καλή υπενθύμιση για το γιατί οι υδατάνθρακες δεν είναι κακοί. Όταν πρόκειται για την υγιεινή διατροφή είναι σημαντικό να εξετάσετε τη συνολική εικόνα. Δεν υπάρχει «κακό» φαγητό, όπως δεν υπάρχουν ούτε «υπερτροφές».

Διαφορετικά τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Επιδιώξτε να τρώτε μια ποικιλία από δημητριακά ολικής αλέσεως, μαζί με άλλες πηγές υδατανθράκων, όπως φρούτα, λαχανικά και όσπρια, για να εξασφαλίσετε ότι το σώμα σας λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Το ψωμί δεν σας παχαίνει

Καμία μεμονωμένη τροφή δεν πρόκειται να σας κάνει να πάρετε βάρος. Στην πραγματικότητα, τα ψωμιά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα - μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να σας παρέχουν επαρκή ενέργεια όλη την ημέρα και να αποτρέψουν τη λαχτάρα και την υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα.

Το ψωμί συχνά περιφρονείται όταν πρόκειται για τη διαχείριση του βάρους, ωστόσο, το να βγάλετε εντελώς ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό. Επικεντρωθείτε στο να θρέψετε το σώμα σας με καλό φαγητό και απολαύστε τα πάντα με μέτρο.

Το ψωμί μπορεί να είναι καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης

Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος, τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και για να μας κρατούν χορτάτους. Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία του σώματός μας, και επίσης αυξάνουν τον κορεσμό. Εκτός από φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, το ψωμί ολικής αλέσεως είναι επίσης πηγή βιταμινών Β, φυλλικού οξέος, σιδήρου, ακόμη και ασβεστίου.

Το ψωμί μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με άλλα θρεπτικά τρόφιμα

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο το ψωμί είναι ωφέλιμο είναι ότι μπορείτε να το κάνετε ακόμα πιο θρεπτικό συνδυάζοντάς το με άλλα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ψάχνετε για μερικές ιδέες;

  • Βούτυρα ξηρών καρπών και σπόρων

  • Σπιτική μαρμελάδα φρούτων chia

  • Πολτοποιημένο αβοκάντο

  • Χούμους με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

  • Αυγό ποσέ με φρέσκια ντομάτα και ρόκα

  • Κονσέρβα τόνου ή σολομού

Τέλος θυμηθείτε ότι δεν υπάρχουν «καλές» ή «κακές» τροφές, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.