WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 5 κορυφαία διατροφικά λάθη που κάνουν οι δρομείς


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Μαΐου 2022

Τα 5 κορυφαία διατροφικά λάθη που κάνουν οι δρομείς
pexels
Η σωστή διατροφή για την άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο γιατί μπορεί να αυξήσει την ενέργεια, να αποτρέψει την αφυδάτωση και τις ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών, να διορθώσει τη γαστρεντερική δυσφορία και να βελτιστοποιήσει την ανάκαμψη, ώστε να αποδίδετε τα μέγιστα.

Παρόλα αυτά ακόμα και εκείνοι που τρέχουν χρόνια μπορεί να κάνουν λάθη όσο αφορά το τι τρώνε πριν και μετά. Γι αυτό και παρακάτω θα δείτε τα 5 κορυφαία διατροφικά λάθη που βλέπω να γίνονται συνήθως από δρομείς.

Λάθος 1: Παράλειψη πρωινού

Συχνά ακούω πολλούς που τρέχουν νωρίς το πρωί χωρίς να φάνε τίποτα και μετά αναρωτιούνται γιατί τους λείπει ενέργεια προς το τέλος της διαδρομής. Το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια – μην του τη στερήσετε.

Επιλέξτε τροφές με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και φυτικές ίνες ( επιβραδύνουν την πέψη), όπως τοστ με ένα λεπτό στρώμα βούτυρο ξηρών καρπών και κομμένη μπανάνα σε φέτες, είτε μαρμελάδα. Βιάζεστε; Δοκιμάστε κάτι πιο απλό, όπως μερικές μπουκιές μπανάνας ή ακόμα και μερικές χούφτες δημητριακά.

Λάθος 2: Το παρακάνετε με το βραδινό φαγητό πριν από έναν αγώνα

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα αποθέματα γλυκογόνου σας (η μορφή αποθήκευσης υδατανθράκων στο σώμα) είναι γεμάτα, έτσι ώστε να είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το τρέξιμο την επόμενη ημέρα. Αν όμως δείτε πως έχετε ανάγκη από γλυκογόνο μπορείτε να συμπεριλάβετε μια πηγή υδατανθράκων σε κάθε γεύμα την εβδομάδα πριν από τον αγώνα. Από την άλλη μεριά το να φορτώσετε το σώμα σας με μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων ή οτιδήποτε πολύ λιπαρό το βράδυ πριν από τον αγώνα, μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό.

Λάθος 3: Δεν γίνεται επαρκής ανεφοδιασμός καυσίμου

Ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να προκαλέσει αποδυνάμωση των οστών και μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα. Επίσης εάν δεν τρώτε σωστά, οι μύες σας δεν επισκευάζονται επαρκώς μετά από μεγάλες διαδρομές. Φροντίστε να φάτε κάτι μέσα σε 30 έως 45 λεπτά μετά από το τρέξιμο, στοχεύοντας σε κάτι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνη. Εάν αισθάνεστε αδιαθεσία μετά από μια μεγάλη προπόνηση, δοκιμάστε πρώτα υγρή διατροφή (όπως ένα smoothie ) και αργότερα να έχετε ένα πραγματικό γεύμα.

Λάθος 4: Δοκιμάζετε κάτι νέο την ημέρα του αγώνα

Καλό είναι να αποφεύγετε να δοκιμάζετε νέα τρόφιμα την ημέρα που θα τρέξετε, γιατί ποτέ δεν ξέρετε πώς θα αντιδράσει το σώμα σας. Επίσης μπορείτε να ελέγξετε τον ιστότοπο του αγώνα για να επιβεβαιώσετε ποια ροφήματα ή σνακ θα προσφερθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ώστε να μπορείτε να τα δοκιμάσετε εκ των προτέρων ή να φέρετε μαζί σας κάτι στο οποίο γνωρίζετε ότι το σώμα σας ανταποκρίνεται καλά.

Λάθος 5: Δεν λαμβάνετε αρκετές θερμίδες κατά τη διάρκεια του τρεξίματος

Εάν τρέχετε περισσότερο από μία ώρα περίπου, θα πρέπει να αρχίσετε να λαμβάνετε μερικούς υδατάνθρακες ενώ τρέχετε – γενικά περίπου 30 έως 60 γραμμάρια υδατανθράκων την ώρα. Πιθανώς το μεγαλύτερο λάθος που βλέπω να κάνουν οι δρομείς είναι ότι δεν τροφοδοτούν με καύσιμα το σώμα τους κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδρομών.

Εάν τελειώνετε τις διαδρομές με αίσθημα υπερβολικής εξάντλησης και/ή ναυτίας, μπορεί να φταίει ότι δεν έχετε τροφοδοτήσει το σώμα σας με τα απαραίτητα καύσιμα. Το ανθρώπινο σώμα έχει περιορισμένη παροχή υδατανθράκων και μόλις αυτή η «δεξαμενή καυσίμου» αρχίσει να εξαντλείται, η απόδοσή σας θα πέσει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.