WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πίνουμε περισσότερο νερό (ενώ νομίζαμε ότι θα ήταν εύκολο)


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Αυγούστου 2022

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πίνουμε περισσότερο νερό (ενώ νομίζαμε ότι θα ήταν εύκολο)
pexels
Αν και το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο της βέλτιστης υγείας, πολλοί μπορεί να το αποφεύγουν.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στόχους. Μερικοί στόχοι μπορεί να είναι να προωθήσετε την καριέρα σας, να τρώτε πιο ισορροπημένα γεύματα, να βρίσκετε τρόπους να διασκεδάζετε ή να πίνετε περισσότερο νερό.

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά προσέγγιση 60 τοις εκατό από νερό, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη υγεία. Μάλιστα το νερό βοηθά σε μια ποικιλία βασικών σωματικών λειτουργιών, όπως:

  • Βοηθά στη σωστή πέψη

  • Μας βοηθά να μην υπερθερμαίνουμε

  • Διατηρεί το σώμα μας σε φυσιολογική θερμοκρασία

  • Λιπαίνει τις αρθρώσεις και τους ιστούς

  • Διατηρεί υγιές το δέρμα μας

  • Προστατεύει τον νωτιαίο μυελό και άλλους ευαίσθητους ιστούς

  • Αποκαθιστά τα υγρά που χάνονται μέσω της αναπνοής, του μεταβολισμού, της απομάκρυνσης των αποβλήτων και της εφίδρωσης

Εκτός από τη δίψα και την ενυδάτωση του οργανισμού, το νερό είναι το τέλειο ρόφημα με μηδενικές θερμίδες και ευτυχώς για εμάς, έχουμε εύκολη πρόσβαση σε αυτό (κάτι που δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένο).

Εντάξει, επομένως είναι σαφές ότι το πόσιμο νερό είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για το σώμα και τη γενική υγεία μας, για να μην αναφέρουμε ότι είναι σχετικά εύκολο στην πρόσβαση στις περισσότερες περιπτώσεις. Γιατί, λοιπόν, κάτι που ακούγεται τόσο απλό είναι τόσο δύσκολο στην πράξη;

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πιείς νερό;

Το πόσιμο νερό δεν μας έρχεται φυσικά να το πιούμε. Θυμόμαστε να πίνουμε νερό μόνο όποτε τρώμε ή όταν νιώθουμε δίψα, κάτι που είναι συνηθισμένο λάθος. Επίσης πολλοί άνθρωποι συνδέουν την ενυδάτωση με τη δίψα. Αυτός είναι στην πραγματικότητα ο χειρότερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν είστε σωστά ενυδατωμένοι.

Όταν κάποιος αισθάνεται δίψα είναι στην πραγματικότητα ένας δείκτης ότι είμαστε ήδη αφυδατωμένοι. Παρόλα αυτά πολλοί άνθρωποι συνδέουν τη δίψα ως τη μόνη υπενθύμιση ότι πρέπει να ενυδατωθούν και αυτό αποτελεί ένα μέρος του προβλήματος της κατανάλωσης νερού.

Επίσης εφόσον όλο το σώμα μας αποτελείται από σχεδόν 60 τοις εκατό νερό, μπορεί να μην νιώθουμε την ανάγκη να το πιούμε επειδή το έχουμε σε αφθονία. Ωστόσο, όπως συζητήσαμε παραπάνω, ο οργανισμός μας χρειάζεται συνεχή αναπλήρωση αφού το χρησιμοποιούμε σε κάθε διαδικασία και δραστηριότητα.

Ένας ακόμη λόγος που δυσκολευόμαστε να πιούμε νερό είναι επειδή είναι ήπιο και άγευστο. Σε αντίθεση με το φαγητό, δεν υπάρχει άμεση ικανοποίηση από το πόσιμο νερό. Το να πίνεις αρκετό νερό μέσα στην ημέρα μοιάζει με αγγαρεία και ξεχνιέται εύκολα.

Αν λοιπόν ψάχνετε για μερικούς εύκολους τρόπους για να πίνετε περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας δείτε τους παρακάτω.

Εύκολοι τρόποι για να πίνετε περισσότερο νερό

Εμποτίστε το νερό σας με πολύχρωμα φρούτα

Δοκιμάστε να μουλιάζετε φέτες αγγουριού, λεμονιού, λάιμ, πορτοκαλιού ή ανανά στο νερό σας, ώστε γίνει πιο γευστικό. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε λεμόνια, λάιμ ή άλλα φρούτα για να τα χρησιμοποιήσετε ως παγάκια. Αυτό θα προσθέσει μια νόστιμη νότα φρούτων στο νερό σας. Γίνετε επίσης δημιουργικοί και συμπεριλάβετε φρέσκα βότανα όπως φύλλα μέντας.

Καταναλώσετε φρούτα και άλλα ροφήματα

Ροφήματα όπως χυμοί φρούτων, τσάι, καφές και γάλα, αλλά και τροφές όπως φρούτα, γιαούρτι, σούπες και μαγειρευτά έχουν σημαντικές ποσότητες νερού που συμβάλλουν στην πρόσληψη υγρών.

Να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό

Ένα άλλο κόλπο που μπορεί να σας βοηθήσει να πίνετε περισσότερο νερό είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι. Ορισμένα μπουκάλια έχουν επίσης μικρές γραμμές για να σας ενθαρρύνουν να πίνετε συγκεκριμένες ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν και το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο της βέλτιστης υγείας, μπορεί να μην είναι εύκολο για πολλούς από εμάς να το πίνουμε συχνά. Με αυτές τις συμβουλές, μπορείτε εύκολα να ξεκινήσετε να πίνετε περισσότερο νερό φέτος και μετά. Στην υγειά σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.