WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Ο σημαντικός ρόλος της διατροφής


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Αυγούστου 2022

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Ο σημαντικός ρόλος της διατροφής
pexels
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας από τους πιο συχνούς γυναικολογικούς καρκίνους.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι περίπου 14.000 οι άνθρωποι θα λάβουν διάγνωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022.

Έως και 99,7% των περιπτώσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας οφείλονται σε μόλυνση με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Αυτή η ιογενής λοίμωξη προκαλεί μη φυσιολογικές αλλαγές στον τράχηλο, οδηγώντας σε ανάπτυξη αυτής της μορφής καρκίνου.

Οι γιατροί μπορεί να διαγνώσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια συνήθων εξετάσεων υγείας, όπως π.χ Τεστ Παπανικολάου και τεστ HPV. Η κατάσταση είναι συχνά ασυμπτωματική.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες, τη συνλοίμωξη με σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις όπως ο HIV και τη διατροφή.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της διατροφής και καρκίνου τραχήλου της μήτρας

Στην πραγματικότητα, η διατροφή βοηθά στη βελτιστοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος , το οποίο, με τη σειρά του, εξαλείφει τον HPV και βοηθά το σώμα να ανταποκρίνεται στους καρκινικούς όγκους.

Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη ή τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου τραχήλου της μήτρας έχει επικεντρωθεί στα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά και διατροφικά πρότυπα μετριάζουν τις επιπτώσεις του HPV.

Μια δυτική δίαιτα - η οποία είναι συνήθως υψηλή σε κορεσμένα και trans λιπαρά, πρόσθετα σάκχαρα και νάτριο - φέρεται να αυξάνει τη χρόνια φλεγμονή και καθιστά τον έλεγχο των λοιμώξεων HPV πιο δύσκολο. Και η μακροχρόνια από τον HPV οδηγεί στην ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Από την άλλη πλευρά, η τήρηση της μεσογειακής διατροφής — πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, υγιεινά λιπαρά και ψάρια—μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Επίσης η πρόσληψη αντιοξειδωτικών, όπως τα καροτενοειδή, και οι βιταμίνες C, E και A μπορεί να καταστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου της μήτρας, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που καπνίζουν.

Επιπλέον, θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ, βιταμίνη D και το λυκοπένιο μπορεί να σταματήσουν την εξέλιξη του HPV σε καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Κάθε ένα από αυτά τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά παίζει διαφορετικό προστατευτικό ρόλο κατά τα αναπτυξιακά στάδια του καρκίνου.

Γι αυτό και είναι καλύτερο να εστιάσετε σε γενικά διατροφικά πρότυπα και όχι μόνο σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά.

Τροφές που θα ήταν καλό να καταναλώνετε περισσότερο

Μια μελέτη παρατήρησης σε σχεδόν 300.000 γυναίκες υποδηλώνει ότι η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών —τα οποία είναι πλούσια σε διάφορα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά— σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

Πιο συγκεκριμένα η ημερήσια αύξηση κατά 100 γραμμάρια φρούτων, που ισοδυναμεί με 1 φλιτζάνι κράνμπερι, συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. Ομοίως, η ημερήσια αύξηση κατά 100 γραμμάρια λαχανικών είχε παρόμοιο αποτέλεσμα.

Θα μπορούσατε λοιπόν να καταναλώνετε περισσότερα:

  • Φρούτα και λαχανικά, με έμφαση στην ποικιλία χρωμάτων και υφών

  • Σύνθετους υδατάνθρακες, όπως ρύζι ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, ψωμί και κουσκούς

  • Ξηροί καρποί, σπόροι και ελαιόλαδα, τα οποία είναι υγιή, ακόρεστα λιπαρά, για να αντικαταστήσουν τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά

  • Βότανα και μπαχαρικά, όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο

  • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι

  • Όσπρια όπως ο αρακάς, οι φακές και τα φασόλια

Εκτός από τη διατήρηση μιας ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής, η χρήση ενός καθημερινού συμπληρώματος πολυβιταμινών στις γυναίκες με HPV μπορεί να σχετιστεί με λιγότερο σοβαρή λοίμωξη από HPV και χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης σε καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

Τροφές προς αποφυγή

Τρόφιμα με υψηλό δυναμικό φλεγμονής σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Η «κουλτούρα του γρήγορου φαγητού» της δυτικής δίαιτας, που χαρακτηρίζεται από επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι χαμηλά σε διαιτητικές ίνες και πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα, αυξάνει τη φλεγμονή και την ανάπτυξη των καρκίνων.

Έτσι, τα τρόφιμα που θα ήταν καλό να περιορίσετε περιλαμβάνουν:

  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη

  • Επεξεργασμένα κρέατα όπως το αλλαντικό

  • Κόκκινα κρέατα

  • Τρόφιμα πλούσια σε trans λιπαρά

  • Τα προφλεγμονώδη τρόφιμα που διαταράσσουν την ισορροπία των φιλικών βακτηρίων που ζουν στο έντερο, προκαλούν φλεγμονή και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Παραλείψτε τις σπιτικές θεραπείες

Υπάρχουν αρκετές φυσικές θεραπείες που υπόσχονται να θεραπεύσουν τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας χωρίς ιατρική παρέμβαση. Μερικές φυσικές πρακτικές — όπως το πράσινο τσάι— μπορεί να προσφέρουν οφέλη για κάποιον με καρκίνο. Ωστόσο, δεν υποκαθιστούν την ανάγκη για κατάλληλη ιατρική παρέμβαση και θεραπεία. Είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας για να καθορίσετε τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές.

Όπως γίνεται αντιληπτό υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της διατροφής, της εξέλιξης της λοίμωξης από τον HPV και της επακόλουθης ανάπτυξης καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Η κουλτούρα του φαστ φουντ της δυτικής διατροφής - τα χαρακτηριστικά της οποίας είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα κόκκινα κρέατα, οι χαμηλές διαιτητικές ίνες και η υψηλή προσθήκη ζάχαρης - είναι προφλεγμονώδη και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

Τέλος έρευνες υποδηλώνουν ότι τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά όπως τα καροτενοειδή, οι βιταμίνες A, C, E, D και το φυλλικό οξύ - όλα που βρίσκονται κυρίως σε μια μεσογειακή διατροφή - μπορεί να αποτρέψουν ή να μειώσουν τη μόλυνση από τον HPV και κατ' επέκταση την ανάπτυξη καρκίνου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.