Αν περπατάς πιο γρήγορα μειώνεις τον κίνδυνο για άνοια, καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις - Νέα μεγάλη έρευνα

pexels

Τελικά, δεν έχουν σημασία μόνο τα βήματα που κάνει κάποιος μες στη μέρα αλλά και ο ρυθμός του περπατήματός του, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα

Αν μέχρι σήμερα αγχωνόσουν για το πόσα βήματα πρέπει να κάνεις καθημερινά για να είσαι υγιής, νέα έρευνα έρχεται να ρίξει όλη τη βαρύτητα στον ρυθμό του περπατήματος που επιλέγεις.

Αυτό αποκαλύφθηκε από μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Sydney και το πανεπιστήμιο της νότιας Δανίας, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι 10.000 βήματα τη μέρα επωφελούν πράγματι τη σωματική και ψυχική υγεία, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο του θανάτου ή την εκδήλωση διάφορων ασθενειών. Αυτό που ανακάλυψαν ωστόσο, κι έχει εξαιρετική σημασία είναι ότι όταν το περπάτημα έχει ταχύτερο ρυθμό για περίπου 30' τη μέρα, τότε είναι πολύ πιο ευεργετικό για τον οργανισμό. 

Βιαστείτε λοιπόν την επόμενη φορά που θα βγείτε για περπάτημα και δεν θα χάσετε. Τα στοιχεία της μεγάλης έρευνας συλλέχθηκαν από 78.000 ενήλικες στη Βρετανία μεταξύ 2013 και 2015 από φορητούς ανιχνευτές και στη συνέχεια, συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματά τους επτά χρόνια αργότερα. Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine and JAMA Neurology.

Σύμφωνα με έναν από τους επικεφαλής της έρευνας, τον Dr. Matthew Ahmadi, τα 10.000 βήματα την ημέρα «μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 50% και καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου μεταξύ 30% και 40%». 

Η πρόληψη έρχεται όπως προσθέτει, όταν περπατάμε πιο γρήγορα ενώ για τη θεωρία των 10.000 βημάτων που ήταν ήδη γνωστή εδώ και χρόνια, ο καθηγητής Tony Blazevich, ειδικός στη βιομηχανική του Πανεπιστημίου Edith Cowan, συμπληρώνει πως η εφαρμογή της ενισχύει σημαντικά κυρίως το καρδιαγγειακό. Για την ακρίβεια, μειώνει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο κατά 35%, για εκδήλωση κάποιας καρδιακής νόσου ή καρκίνου κατά 25% και την εμφάνιση άνοιας κατά 30%. 

«Όσο περισσότερο ρέει το αίμα μέσα στις αρτηρίες σας, τόσο περισσότερο ενεργοποιούνται οι διαδικασίες αυτο-ανανέωσης στις αρτηρίες σας», είναι μεταξύ των όσων αναφέρει ο Cowan.

Έτσι, το περπάτημα με ταχύτερους ρυθμούς αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς των ανθρώπων περισσότερο από το πιο αργό περπάτημα. «Αν μπορείτε να ανεβάσετε τον καρδιακό σας παλμό και να κάνετε το αίμα να ρέει πιο γρήγορα, μπορεί να επιδιορθώσετε τις αρτηρίες σας λίγο καλύτερα. Η επιπλέον ροή του αίματος μπορεί να είναι πραγματικά καλή για όλα τα μέρη του σώματός μας - τον εγκέφαλό μας, τους μυς μας, τα πάντα».

Αναφορικά με το πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος για καρκίνο, ο καθηγητής τονίζει πως από τη στιγμή που υποστηρίζεται πως οι καρκίνοι συνδέονται με φλεγμονές στο σώμα, «η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν». Σε περίπτωση που σας είναι δύσκολο να κάνετε 10.000 βήματα τη μέρα, μπορείτε να δοκιμάσετε λιγότερα καθώς κι αυτά έχουν σπουδαία οφέλη για την υγεία. «Αν κάνετε 3.000 βήματα ημερησίως και πάτε στα 5.000, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη αλλαγή». 

«Τα πρώτα 5.000 βήματα κάνουν πολύ περισσότερο καλό από τα επόμενα 5.000 και ούτω καθεξής», αναφέρει ο ερευνητής συμπεριφορικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και καθηγητής Tim Olds, τονίζοντας πως τα οφέλη παύουν να είναι τόσο σημαντικά όπως στην αρχή, αλλά και πάλι είναι αρκετά. 

Σημασία έχει να περπατάτε σαν να βιάζεστε και τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά. Μια δοκιμή θα σας πείσει!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.