WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10.000 βήματα τη μέρα: Νέα έρευνα αποκαλύπτει αν τελικά είναι απαραίτητο ή όχι


JTeam

23 Φεβρουαρίου 2022

10.000 βήματα τη μέρα: Νέα έρευνα αποκαλύπτει αν τελικά είναι απαραίτητο ή όχι
pexels
Από έρευνα προκύπτουν νέα στοιχεία για τον στόχο να κάνουμε 10.000 βήματα τη μέρα, που ξεκίνησε ως διαφημιστικό σλόγκαν από την Ιαπωνία,

Είναι μία από τις πιο εύκολες μορφές σωματικής άσκησης και αποτελεί μία αρκετά δημοφιλή συμβουλή των τελευταίων χρόνων. Το περπάτημα των 10.000 βημάτων σε ημερήσια βάση έχουμε μάθει ότι βελτιώνει σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου, των οστών και τη συνολική ποιότητα της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Ωραία όλα αυτά αλλά αυτό που μάλλον δεν γνωρίζετε είναι ότι τα οφέλη της συγκεκριμένης άθλησης δεν στηρίζονται σε καμία απολύτως έρευνα. Το concept των 10.000 βημάτων γεννήθηκε από την ανάγκη μιας διαφημιστικής καμπάνιας στην Ιαπωνία και παρόλο που ο αριθμός φαντάζει ιδανικός για να παραμένουμε fit, δεν έχει καμία απολύτως επιστημονική βάση.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να πιστοποιεί μέχρι σήμερα τα πλεονεκτήματα αυτής της άσκησης, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης διεξήγαγαν μελέτη προκειμένου να διαπιστωθεί τελικά πόσα βήματα χρειάζεται να κάνουμε τη μέρα για καλύτερη τακτική σωματική άσκηση.

Τελικά, ο αριθμός 10.000 δεν είναι μαγικός

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε εδώ, είχε ως συμμετέχοντες 2.110 μεσήλικες που παρακολουθούσαν τα καθημερινά τους βήματα μέσω μιας ειδικής συσκευής από το 2005 ή το 2006 μέχρι και τα επόμενα 11 χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερη άσκηση έκαναν, τόσο το καλύτερο ενώ τα 6.000 βήματα θεωρήθηκαν ιδανικά. Ωστόσο, δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι τα 10.000 βήματα είναι κάποιος μαγικός αριθμός.

Εκείνο που διαπιστώθηκε είναι ότι τα 6.000- 7.000 βήματα τη μέρα αποτρέπουν τον κίνδυνο θανάτου από 50%- 70%. Όπως καταλήγει η επικεφαλής της έρευνας, Amanda Paluch, «Τα 7.000 βήματα τη μέρα είναι καλός στόχος για όσους δεν τα πάνε πολύ καλά με το καθημερινό περπάτημα».

Κάπως έτσι ο μύθος των 10.000 βημάτων τη μέρα καταρρίπτεται αλλά είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε να εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας οποιαδήποτε μορφή άθλησης που θα μπορούσε να αποτρέψει από πολλούς κινδύνους τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.