WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς μόνο 20' περπάτημα τη μέρα αλλάζουν τα πάντα στην υγεία μας -σωματική και ψυχική


JTeam

28 Φεβρουαρίου 2022

Πώς μόνο 20' περπάτημα τη μέρα αλλάζουν τα πάντα στην υγεία μας -σωματική και ψυχική
Pexels
Μπορεί να είστε γεννημένοι μαραθωνοδρόμοι, αλλά νέα έρευνα υποστηρίζει ότι μόνο 20' τη μέρα αρκούν για να έχουμε προστατευμένο τον εγκέφαλο, την καρδιά αλλά και την ψυχική μας υγεία.

Το lockdown το επανέφερε δυναμικά στη ζωή μας και ίσως ήταν η πρώτη φορά που επικεντρωθήκαμε τόσο πολύ στη σωματική μας άσκηση μόνο και μόνο για να ξεκλέβουμε λίγα λεπτά έξω από το σπίτι. Και παρόλο που μπορεί να πιστεύουμε ότι πρέπει να διανύουμε μεγάλες αποστάσεις για να παραμένουμε υγιείς, οι ερευνητές καταλήγουν ότι αρκούν 20' για να δούμε την αλλαγή που θέλουμε.

Νέα έρευνα του Washing VA Medical Centre διαπίστωσε ότι όσοι περπατούν 2,5 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή 20' τη μέρα, είναι 33% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με το American Academy of Neurology, οι περισσότεροι μεσήλικες μπορούν να αποφύγουν πολλά προβλήματα υγείας, μεγαλώνοντας όσο πιο γρήγορα αποφασίσουν να εντάξουν αυτή τη σύντομη σωματική άσκηση στη ζωή τους.

Με αυτό το είδος γυμναστικής, ο εγκέφαλος, οι καρδιακοί σου παλμοί αλλά και η ψυχική σου ευεξία είναι σε απόλυτη ισορροπία χωρίς να παρουσιάζουν κάποιον κίνδυνο. Έρευνα του 2013 δείχνει παράλληλα ότι αν κάνεις γρήγορο περπάτημα, τότε διατηρείς σε καλά επίπεδα την υγεία της καρδιάς σου που συναγωνίζονται εκείνα του τρεξίματος.

Δημοσιευμένη στο American Heart Association journal Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, η έρευνα στηρίχθηκε στη σύγκριση στοιχείων, όπως προέκυψαν από 33.060 συμμετέχοντες που έτρεχαν και 15.045 που περπατούσαν.

Όσοι περπατούσαν, παρατηρήθηκε ότι είχαν σημαντικότερα οφέλη από τα άτομα που έτρεχαν τόσο στα επίπεδα χοληστερόλης όσο και στην πίεση του αίματός τους.

Τα 20 λεπτά περπάτημα τη μέρα που αποδείχθηκε ότι είναι το ίδιο ευεργετικά με το τρέξιμο από πρόσφατη έρευνα, καταρρίπτουν επισήμων και τον μύθο των 10.000 βημάτων τη μέρα. Η έρευνα που βρίσκεται δημοσιευμένη εδώ, είχε ως συμμετέχοντες 2.110 μεσήλικες που παρακολουθούσαν τα καθημερινά τους βήματα μέσω μιας ειδικής συσκευής από το 2005 ή το 2006 μέχρι και τα επόμενα 11 χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερη άσκηση έκαναν, τόσο το καλύτερο ενώ τα 6.000 βήματα θεωρήθηκαν ιδανικά. Ωστόσο, δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι τα 10.000 βήματα είναι κάποιος μαγικός αριθμός.

Εκείνο που διαπιστώθηκε είναι ότι τα 6.000- 7.000 βήματα τη μέρα αποτρέπουν τον κίνδυνο θανάτου από 50%- 70%. Όπως καταλήγει η επικεφαλής της έρευνας, Amanda Paluch, «Τα 7.000 βήματα τη μέρα είναι καλός στόχος για όσους δεν τα πάνε πολύ καλά με το καθημερινό περπάτημα».

Αρκεί λοιπόν να περπατάτε 20 λεπτά τη μέρα και θα παρατηρήσετε σημαντικά οφέλη στη σωματική και ψυχική σας υγεία από τις πρώτες κιόλας μέρες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.