CELEBRITIES

H Helen Mirren μιλά για την καριέρα της, τις δυσκολίες και τη φορά που παρακάλεσε τον Vin Diesel για έναν ρόλο


Στεφανία Παπαδημητρίου

28 Φεβρουαρίου 2022

H Helen Mirren μιλά για την καριέρα της, τις δυσκολίες και τη φορά που παρακάλεσε τον Vin Diesel για έναν ρόλο
Vera Anderson/WireImage
«Ίσως η δουλειά μας, ως ηθοποιοί, είναι να βρίσκουμε την ανθρωπιά στον ρόλο. Αλλά θα μου ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να παίξω ένα πραγματικό τέρας»

Στις 27 Φεβρουαρίου, βραβεύθηκε με SAG Life Achievement Award για την καριέρα και το φιλανθρωπικό της έργο. Για τις ερμηνείες της έχει κερδίσει Oscar, Emmy, Tony και BAFTA, υπήρξε η νεότερη ηθοποιός που έγινε δεκτή στο Royal Shakespeare Company και ήταν μέρος της αναγέννησης του βρετανικού σινεμά στα ‘80s και τα ‘90s.

«Πριν μερικά χρόνια με κάλεσαν να υποδυθώ τη Φαίδρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, περίπου 4 χιλιάδων θέσεων. Και ενώ στεκόμουν σε εκείνο τον χώρο με ιστορία 2 χιλιάδων ετών, ένιωσα τα φαντάσματα όλων των αρχαίων Ελλήνων περιπλανώμενων ηθοποιών. Ένιωσα τους φόβους τους, τον ιδρώτα τους και ένιωσα ένα μαζί τους», είπε στον ευχαριστήριο λόγο της την Κυριακή.

Η Helen Mirren δε φοβάται να μεταμορφωθεί. Την είδαμε ως Βασίλισσα Ελισάβετ, στα 60 της πρωταγωνίστησε σε ταινία δράσεις πρώτα στο RED και το RED 2, έπειτα στο Fast & Furious. Απίστευτα ταλαντούχα, με απόλυτο επαγγελματισμό, κατάφερε όχι απλώς να ξεχωρίσει, αλλά να θριαμβεύσει με μία καριέρα έξι δεκαετιών, χωρίς να χάσει τον εαυτό της.

Στην τελευταία της συνέντευξη στο Hollywood Reporter, μίλησε για την υποκριτική, έδωσε συμβουλές σε νέες ηθοποιούς και αποκάλυψε ότι παρακάλεσε τον Vin Diesel για ένα ρόλο στο F9.

Μεγαλώνοντας στη μεταπολεμική Βρετανία, δεν είχε πολλές ανέσεις. Ο πατέρας της, ο οποίος ήταν Ρώσος μετανάστης, εργαζόταν ως οδηγός ταξί και η οικονομική κατάσταση της οικογένειας ήταν δύσκολη. «Κάναμε μπάνιο μόνο μία φορά την εβδομάδα, γιατί μόνο μία φορά μπορούσαμε να ανάψουμε θερμοσίφωνα και να ζεσταθεί το νερό. Οπότε όλη η οικογένεια πλενόταν τις Παρασκευές. Η μαμά μου εγκατέλειψε το σχολείο στα 14, όμως ο μπαμπάς μου ήταν μορφωμένος. Οπότε, σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ήμασταν ένα πολύ ζωντανό σπίτι», είπε.

Οι γονείς της δεν τη στήριξαν, όταν αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Επειδή οι ίδιοι δυσκολεύτηκαν, κυρίως λόγω του πολέμου, θα προτιμούσαν να επέλεγε μία πιο ασφαλή καριέρα – εκείνη της δασκάλας, κατά προτίμηση. Η αδελφή της ακολούθησε αυτόν τον δρόμο, όμως η Helen Mirren δεν μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό της στην ίδια θέση.

«(Το θέατρο) μου τράβηξε την προσοχή πολύ νωρίς στη ζωή μου – όταν ήμουν 12 ή 13, θα έλεγα. Ξαφνικά, εκτέθηκα στο θέατρο, κυρίως μέσω του Shakespeare. Με ηλέκτρισε. Αλλά οι γονείς μου ήταν πολύ κατά, γιατί πίστευαν ότι ήταν οικονομική καταστροφή. Θα μπορούσε να ήταν. Ήμουν τυχερή που δε ήταν. Αλλά καταλαβαίνω τη στάση τους. Απόλυτα».

Μπορεί να μεγάλωσε σε μία συντηρητική οικογένεια, όμως οι γονείς της δε στήριζαν τη βασιλεία. Όταν άρχισε να προετοιμάζεται για τον ρόλο της Elizabeth, άρχισε να μελετά σε βάθος τη βρετανική μοναρχία και, τελικά, να δει τον άνθρωπο πίσω από το αξίωμα. Αντιμετώπιζε τη Βασίλισσα σαν το Big Ben – «ήταν εκεί, όλη μου τη ζωή», εξήγησε. Κι όταν έκανε την έρευνά της, άρχισε να τη θαυμάζει και να τη σέβεται.

Η Helen Mirren δεν υποδύεται χαρακτήρες στους οποίους δεν μπορεί να δει τον εαυτό της. Όπως με τη Βασίλισσα, έτσι και με την Golda Meir, βρήκε κοινά στοιχεία. Όπως εκείνες, έτσι κι η ίδια, έδειξαν αφοσίωση στο καθήκον και τη δουλειά τους. Πρώτα τις μελέτησε, έπειτα τις σεβάστηκε και, τέλος, προσπάθησε να τις ενσαρκώσει στην οθόνη.

«Ίσως η δουλειά μας, ως ηθοποιοί, είναι να βρίσκουμε την ανθρωπιά στον ρόλο. Αλλά θα μου ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να παίξω ένα πραγματικό τέρας. Νιώθω μία σύνδεση με όλους μου τους ρόλους. Ή κάποια κατανόηση. Φυσικά, αν είναι υπαρκτά πρόσωπα, κάνεις την έρευνά σου, ψάχνεις το ανθρώπινο στοιχείο».

Για την Golda Meir, συγκεκριμένα, βρέθηκε στο στόχαστρο- την υποδύθηκε, χωρίς να είναι Εβραία. Ήταν προετοιμασμένη και το είχε σκεφτεί καλά, διότι συμφωνεί με την συζήτηση που άνοιξε περί συμπερίληψης. «Καταλαβαίνω απόλυτα έναν κωφό ηθοποιό να λέει: είμαι κωφός, είμαι ηθοποιός, αν υπάρχει κωφός ρόλος, τουλάχιστον δώστε μου την ευκαιρία να τον παίξω. Το καταλαβαίνω απόλυτα. Ζούμε σε έναν κόσμο που όλες αυτές οι ερωτήσεις είναι στον αέρα, αλλά πιστεύω πως είναι μία υγιής συζήτηση», είπε.

Είναι καταξιωμένη και πλέον έχει τον σεβασμό όλων. Κι όμως, όχι απλά ζήτησε, αλλά παρακάλεσε για έναν ρόλο στο Fast & Furious.

«Ήμουν ξεδιάντροπη», είπε χαρακτηριστικά. Έπιασε τον Vin Diesel και του είπε «Θεέ μου, θα ήθελα να ήμουν σε μία από τις ταινίες σου! Σε παρακαλώ, άσε με να συμμετάσχω».

Φυσικά και της βρήκε κάποιον χαρακτήρα, της έδωσε την ευκαιρία να βγει έξω από τα νερά της και να πειραματιστεί, λίγο μετά τα 60 της.

Αν η Helen Mirren μπορούσε να μιλήσει σε μία νεαρή ηθοποιό, θα είχε μία μόνο συμβουλή να της δώσει. «Να είσαι στην ώρα σου και να μην είναι μ@λ@κ@ς». Αυτό είναι το mantra της, αυτό είχε στο μυαλό της καθώς πορευόταν στον δύσκολο χώρο της υποκριτικής, αυτό συμβουλεύει κάθε μία που θέλει να πετύχει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.