WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λήψη τροφοβλάστης: Πότε και γιατί πρέπει να κάνω την εξέταση;


JTeam

26 Οκτωβρίου 2022

Λήψη τροφοβλάστης: Πότε και γιατί πρέπει να κάνω την εξέταση;
Ξεκινώντας το ταξίδι της εγκυμοσύνης, ο γυναικολόγος θα σας μιλήσει για τον προγεννητικό έλεγχο που έχει σκοπό να ανιχνεύσει πιθανές παθήσεις ή αναπτυξιακές ανωμαλίες του εμβρύου.

Η λήψη τροφοβλάστης ανήκει στις επεμβατικές εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου κατά την οποία λαμβάνεται ένα μικρό δείγμα από τον πλακούντα και αυτό γιατί το γενετικό υλικό του πλακούντα και του εμβρύου μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά – γονίδια.

Η ίδια η φύση της εξέτασης δημιουργεί πολλά ερωτήματα στις εγκυμονούσες, τα οποία απαντά υπεύθυνα ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Ανδρέας Κόμης. Ο κ.Κόμης μετά τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συνέχισε στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας για να ειδικευτεί στην Μαιευτική – Γυναικολογία και να εξειδικευτεί στον Προγεννητικό Έλεγχο, την Ιατρική Εμβρύου και την Μαιευτική και Γυναικολογική Υπερηχογραφία. Ο γιατρός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διενέργεια του προγεννητικού ελέγχου και μπορεί να δώσει επιστημονικές και έγκυρες απαντήσεις σε κάθε μέλλουσα μητέρα.

H λήψη τροφοβλάστης αποτελεί μια επεμβατική εξέταση με μεγάλη διαγνωστική αξία στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου. Ποιες είναι οι συνήθεις ενδείξεις παραπομπής της εγκύου για την εξέταση αυτή;

Συνήθεις ενδείξεις για να προτείνουμε στην έγκυο να κάνει χρωμοσωματικό έλεγχο του μωρού που κυοφορεί είναι όταν:

  • έχει βρεθεί υψηλή πιθανότητα για σύνδρομο Down, στον προγεννητικό της έλεγχο, από το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας, ή υψηλή πιθανότητα ή υποψία για άλλη χρωμοσωματική ανωμαλία
  • υπάρχει ιστορικό προηγούμενης εγκυμοσύνης με γενετική ανωμαλία
  • ο σύντροφός της έχει κάποιον συγγενή με γενετική ανωμαλία
  • εκείνη και ο σύντροφός της είναι φορείς κάποιου κληρονομικά μεταδιδόμενου νοσήματος (πχ μεσογειακή αναιμία, κυστική ίνωση κ.α.) αλλά επίσης και όταν επιθυμεί η μητέρα να είναι σίγουρη ότι το παιδί της δεν θα έχει κάποια γενετική ανωμαλία.

Όμως και πολλές μητέρες, με ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών, αποφασίζουν να υποβληθούν σε διαγνωστική εξέταση με λήψη τροφοβλάστης, αφού μετά από αυτή την ηλικία, η πιθανότητα για σύνδρομο Down είναι πολύ αυξημένη (περίπου 1:70 και όσο προχωράει η ηλικία, η πιθανότητα αυξάνεται).

Jenny.Gr

Σε τι διαφέρει η λήψη τροφοβλάστης από την αμνιοπαρακέντηση;

Αποτελούν και οι δύο διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, και ελέγχουν το έμβρυο για ασθένειες όπως το Σύνδρομο Down, άλλα σπανιότερα σύνδρομα αλλά και για κληρονομικές ασθένειες. Η αμνιοπαρακέντηση κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνει και για τον έλεγχο μόλυνσης του εμβρύου από ιούς.

Στην αμνιοπαρακέντηση μια μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού (υγρό που βρίσκεται γύρω από το έμβρυο μέσα στη μήτρα), λαμβάνεται και αποστέλλεται για εξέταση ενώ στην τροφοβλάστη ένα μικρό δείγμα από τον πλακούντα λαμβάνεται και αποστέλλεται για εξέταση.

Η τροφοβλάστη γίνεται μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας και η αμνιοπαρακέντηση μετά από την 16η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Λόγω του επεμβατικού χαρακτήρα της εξέτασης είναι λογικό πολλές γυναίκες να ανησυχούν για τους ενδεχόμενους κινδύνους για την ασφάλεια του εμβρύου. Υπάρχει κίνδυνος αποβολής από τη διενέργεια της εξέτασης;

Σε κάθε εγκυμοσύνη, πάντα υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αποβολής ακόμη και αν η μητέρα παραμένει στο κρεβάτι. Επειδή η διαδικασία των δύο αυτών επεμβάσεων προϋποθέτει την εισαγωγή βελόνας μέσα στη μήτρα, αυτόματα δημιουργείται ένας μικρός επιπρόσθετος κίνδυνος αποβολής από αυτόν που ήδη υπάρχει. Αυτός ο επιπρόσθετος κίνδυνος έχει υπολογιστεί περίπου στο 1 στα 300 δηλαδή λιγότερο από 0,5 στα 100. Με άλλα λόγια περίπου 1 στις 300 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε αμνιοπαρακέντηση ή τροφοβλάστη μπορεί να αποβάλει. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ακόμα μικρότερο κίνδυνο περίπου 0,1%. Βέβαια πάντα σε χέρια εξειδικευμένων ιατρών.

Σε περίπτωση παθολογικού αποτελέσματος, ποια είναι η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί;

Αν το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι παθολογικό, είναι οι γονείς εκείνοι οι οποίοι θα αποφασίσουν τι πρόκειται να γίνει. Οι δρόμοι είναι δύο: συνέχιση της εγκυμοσύνης ή διακοπή της εγκυμοσύνης.

Στην περίπτωση της τροφοβλάστης το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι έχουμε στα χέρια το αποτέλεσμα χωρίς να έχει περάσει το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Έτσι αν οι γονείς αποφασίσουν να διακόψουν την εγκυμοσύνη, ο τρόπος που γίνεται αυτό είναι όπως γίνεται μια συνήθης διακοπή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης (έκτρωση), υπό νάρκωση και ο χρόνος που απαιτείται είναι συνήθως λίγες ώρες μέσα σε ένα πρωινό.

Στην περίπτωση της αμνιοπαρακέντησης, όταν πάρουμε στα χέρια μας το αποτέλεσμα, η εγκυμοσύνη έχει ξεπεράσει την 17η-18η εβδομάδα. Στην περίπτωση λοιπόν που οι γονείς αποφασίσουν διακοπή, αυτό γίνεται με κανονικό τοκετό και μπορεί η διαδικασία να διαρκέσει και πέραν των 24 ωρών εντός του νοσοκομείου.

Jenny.Gr

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο Ανδρέα Κόμη στο 210 7251112 & 6945 587170 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.trofovlasti.gr/

Το Μαιευτικό & Γυναικολογικό ιατρείο του Ανδρέα Κόμη είναι διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό για την παρακολούθηση μιας ασφαλούς εγκυμοσύνης, αλλά και για τη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων γυναικολογικών παθήσεων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.