WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το TikTok διαιωνίζει μια τοξική διατροφική κουλτούρα, ειδικά μεταξύ των εφήβων


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Νοεμβρίου 2022

Γιατί το TikTok διαιωνίζει μια τοξική διατροφική κουλτούρα, ειδικά μεταξύ των εφήβων
pexels
Τα βίντεο στο TikTok αυτή τη στιγμή είναι από τα πιο δημοφιλή μεταξύ των νέων. Όμως παράλληλα είναι ένα μέσο διάδοσης λανθασμένων πληροφοριών σχετικά με τη διατροφή, που μοιράζονται άτομα τα οποία δεν έχουν καμία εξειδίκευση.

Και φυσικά αυτό το συμπέρασμα δεν είναι προσωπικό, αλλά προκύπτει και από μια μελέτη για το TikTok που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και δημοσιεύτηκε στο Plos One.

Για να ελέγξουν την ποιότητα των δημοσιεύσεων στο TikTok, οι ερευνητές ανέλυσαν χίλια βίντεο με τις περισσότερες προβολές που σχετίζονται με τα πιο δημοφιλή hashtags όπως #fatloss, #weightloss , #Mealprep, #nutrition και #weightlossjourney. Τα βίντεο που ανέλυσαν είχαν ήδη δισεκατομμύρια προβολές το 2020, όταν ξεκίνησε η έρευνα, και αργότερα τα είδαν ακόμη περισσότεροι.

Η συγκεκριμένη μελέτη απέδειξε πως σχεδόν σε όλες τις αναρτήσεις επικρατεί μια στερεότυπη ιδέα του βάρους, η οποία πρωοθείται με λανθασμένα ως επί το πλείστον μέτρα (ειδικά με δίαιτες χωρίς επιστημονικές βάσεις και δυνητικά επικίνδυνες) και θεωρείται ως ο αποκλειστικός δείκτης της υγείας του ατόμου.

Όλα αυτά φυσικά είναι εντελώς λάθος και έρχονται σε αντίθεση με τις έννοιες που προσπαθούμε να προωθήσουμε σήμερα όλοι οι διατροφολόγοι: ότι το βάρος του κάθε ατόμου είναι μεταβλητό και εξατομικευμένο και ότι η υγεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και σίγουρα όχι μόνο το σωματικό βάρος.

@gracie_collis Nutrition 101 in 30 seconds #nutrition #gymlife #protein @myprotein ♬ Paris - Else

Αν σκεφτούμε ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι βλέπουν αυτά τα βίντεο κάθε μέρα και ότι δεκάδες μελέτες έχουν πλέον αποδείξει τη σχέση μεταξύ της αύξησης των περιπτώσεων των διατροφικών διαταραχών και των ωρών που αφιερώνονται στα κοινωνικά δίκτυα, είναι εύκολο να καταλάβουμε ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες αυτής της παραπληροφόρησης.

Δστυχώς όμως δεν είναι τόσο εύκολο να αντιδράσουμε σε αυτό το φαινόμενο. Γι αυτό ίσως η μόνη στρατηγική είναι αυτή που βασίζεται στην εκπαίδευση και τη διάδοση της ισορροπημένης διατροφής, η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να αισθάνονται αρμονικά με το σώμα τους και τις διατροφικές τους συνήθειες και που τους ωθεί να επισκεφτούν έναν ειδικό για να πάρουν έγκυρες πληροφορίες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.